Aangeboden door Remeha
Branded Content Duurzaamheid
Remeha: 'Een duurzame binnenklimaatoplossing voor ieder woningtype'
De nieuwbouwsector heeft sinds januari 2021 te maken met de nieuwe energieprestatie-eisen voor nieuwbouw: de Eis voor Bijna Energie Neutrale Gebouwen (BENG). Deze eis geldt uitsluitend voor nieuwbouw, maar met de methode is het ookC mogelijk de energieprestatie van bestaande woning- en utiliteitsbouw vast te stellen. Want ook bij bestaande woningen wordt verduurzamen steeds belangrijker. Hoe je hieraan voldoet zonder onnodige kosten te maken? Daar weten de experts van Remeha, leverancier voor innovatieve binnenklimaatoplossingen, wel raad mee. Rick Bruins, Business Development Manager New Concepts: „De warmtepomp heeft de toekomst.”

Met het afschaffen van de gasaansluitplicht in 2018 nog vers in het geheugen en de alsmaar stijgende prijzen, is het tijd om afscheid te nemen van het fossiele tijdperk. “Er is niet één manier om dat te doen”, vertelt Rick Bruins. Volgens Bruins een grote stap voorwaarts als het gaat om het terugdringen van de CO2-uitstoot en transparantie in het realiseren daarvan. Het blijft nog een uitdaging om volledig afscheid te nemen van aardgas. Het huidige verbruik kun je deels opvangen met all electric oplossingen en warmtenetten in nieuwbouw. De gasvraag die er overblijft in bestaande woningen kunnen we deels terugbrengen met hybride warmtepompen en op termijn invullen met waterstof, groengas en synthetisch gas.
Er zijn meerdere energiedragers nodig om Nederland te verduurzamen
In zijn rol van ‘Business Development Manager New Concepts’ probeert Bruins zoveel mogelijk mensen te verleiden te verduurzamen. „Er zijn meerdere wegen, of energiedragers, nodig om Nederland te laten verduurzamen. Er is dus niet één manier om afscheid te nemen van het fossiele tijdperk. Remeha richt zich op drie daarvan. Allereerst gasvormigen zoals aardgas, maar in de toekomst ook biogas en waterstof. Daarnaast elektriciteit, waarmee je een warmtepomp voedt die je woning verwarmt. En tot slot: warmtenetten, waarbij we restwarmte uit bijvoorbeeld vuilverbrandingsinstallatie benutten om gebouwen te verwarmen. Deze drie energiedragers samen geven de energietransitie vorm.”
Vanaf 2026 maakt de cv-ketel plaats voor de warmtepomp
Bruins steekt zijn duurzame toekomstvisie niet onder stoelen en banken. In tegendeel. Hij deelt het met eenieder die het maar horen wil. En er is al een zichtbare transitie gaande. Zo besloot minister Hugo de Jonge onlangs dat vanaf 2026 de cv-ketel moet plaatsmaken voor een duurzaam alternatief. Huiseigenaren zijn vanaf dat moment verplicht om bij de vervanging van de ketel over te stappen op een hybride warmtepomp, volledig elektrische warmtepomp of aansluiting op een warmtenet.
All electric warmtepompen
In de nieuwbouw liggen meer kansen, meent Bruins. „Bij nieuwbouw nemen we gas niet meer mee. Dat betekent dat we onze producten volledig op all electric kunnen richten. Zo produceren we afleversets voor warmtenetten op hoge, midden en lage temperatuur. En maken we boosterwarmtepompen die we inzetten voor warm tapwater bij lagetemperatuurnetten.”
‘’Binnen de nieuwbouw richten we ons hoofdzakelijk op all electric oplossingen”
Remeha is een grote speler op het vlak van all electric warmtepompen. “We ontwerpen, produceren en verkopen al ruim vijventwintig jaar warmtepompen. Als je het hebt over elektrificatie, dan praat je in onze sector over warmtepompen met als bron: lucht of water. Om mee te kunnen denken over de beste oplossing voor het specifieke project, vinden we het prettig vroeg in een project betrokken te worden. Zeker bij nieuwbouwprojecten is dat ook voor de klant van belang, omdat de technische installatie tegenwoordig al snel zo’n veertig procent van de aanneemsom inneemt.”
Voor duurzaam wonen is niet één oplossing
De warmtepomp mag dan misschien wel het stokpaardje van Bruins zijn, maar dat wil niet zeggen dat Remeha zich daar alleen op richt. „Wij geloven in maatwerkoplossingen voor de verduurzaming van Nederland. Daarom bieden we een breed scala van producten aan. Voor elke vraag een unieke oplossing. Van hybride tot all electric warmtepompen en van warmteboilers tot airconditioning.
Het moet gek gaan, willen we er geen oplossing voor hebben. Daarnaast biedt het feit dat Remeha onderdeel is van de BDR Thermea Group veel voordelen. Hierdoor profiteert de organisatie van veel power om door te ontwikkelen.”
‘’Onze experts ontwikkelen niet alleen de nieuwste vooruitstrevende producten, maar denken ook proactief met onze klanten mee”
Veel van de producten worden door Remeha zelf ontwikkeld in het competence centre in Frankrijk. „Onze experts ontwikkelen niet alleen de nieuwste vooruitstrevende producten, maar denken ook proactief met onze klanten mee. Dat wil zeggen: van A tot Z. Van berekeningen voor grondboringen tot vergunningsaanvragen en van het geven van advies tot het inlichten van instanties. Binnenkort eens kennismaken?”
Dit artikel kwam tot stand in samenwerking met Remeha.