Nieuws Duurzaamheid

Care Culinair maakt eind aan verspilling

Care Culinair uit Den Bosch won in 2014 de BOV-trofee (Beste Ondernemers Visie) voor zijn innoverende aanpak binnen de agrifoodsector. Het bedrijf was onderscheidend in de snel veranderende zorgmarkt. In een mum van tijd ontwikkelde Care Culinair zich van ambitieuze start-up tot serieuze speler.

Jack Monde 1 juli 2017

Care Culinair

De Nederlandse zorgsector staat behoorlijk onder druk. Op alle fronten wordt gekeken naar kostenreductie, maar ook hoe kwaliteit van zorg gehandhaafd kan blijven. Goede voeding is een basisbehoefte, zeker als je zorg nodig hebt. Goed voedingsmanagement kan kosten verlagen, verspilling van voedsel voorkomen en de kwaliteit verbeteren. Care Culinair doet niet alleen onderzoek, maar zegt ook hoe het beter kan en helpt bij het uitvoeren van die verbeteringen.

Technicus met groot hart

Oprichter is Marc Duijzer. Gestart als technicus belandde hij na een opleiding agogisch werk in de kinder- en jeugdpsychiatrie. Een economische vervolgstudie bracht hem tot directeur bij een detacheringsbureau voor koks. Hij stelde zich tot doel om voeding binnen de zorgsector naar een hoger niveau te tillen. Duijzer: ,,Ik heb een groot hart voor mensen die niet in staat zijn om voor zichzelf te zorgen. Het is waanzinnig hoe we juist bij deze groep omgaan met voeding.''

Lees ook: Tony's Chocolonely: 'Samenleving en de planeet serieus nemen"

Groeiend team

De dagelijkse leiding bestaat nu naast Marc Duijzer uit operationeel manager Sijbren Bartlema en organisatiedeskundige Eric Ouwens als adviseur. Een groeiend team praktijkmensen dagelijks werkzaam in het veld. De keuze om zich in Den Bosch te vestigen bleek een gouden greep.

Bossche Jamfabriek

Care Culinair begon als start-up in de Bossche Jamfabriek en groeide door in De Jamfabriek NXT. Duijzer: ,,In de regio Den Bosch zijn veel grote zorginstellingen gevestigd, dus voldoende prospects. Ondernemerscollectief BZW was bovendien op zoek naar een organisatie die ontwikkelingen op het gebied van zorg en voeding in kaart kon brengen. Wij bleken daarvoor de aangewezen partij."

Uitdagingen

,,Wij komen ook met een plan van aanpak om de vaardigheden en het gedrag van de zorg- en keukenmedewerkers te verbeteren", vervolgt Duijzer. ,,Onder begeleiding van onze deskundige culinair coaches en projectleiders worden vele uitdagingen aangepakt: verspilling van voeding, inefficiënte werkwijzes, kennisniveau bij bereiding en gastvrijheid. Door een efficiëntieslag kun je waste tot onder de 10 procent terugbrengen. De kosten van Care Culinair kunnen in het eerste jaar al worden terugverdiend. Je kunt kennis over voeding in de organisatie behouden. Gastgerichter werken bespaart niet alleen kosten, het is ook van meerwaarde voor de patiënt of cliënt. Zowel aan de voorkant als aan de achterkant van het traject valt dus heel veel te winnen.''

careculinair.nl