Nieuws Duurzaamheid

Dankzij Deventerse tool geld besparen door je bedrijf duurzamer te maken

De in Deventer ontwikkelde tool MKB Energy CheckUpmoet ondernemers helpen duurzamer te werk te gaan en geld te besparen. Aldus De Stentor.

Rudi Hofman | Foto: Ronald Hissink 6 september 2017

RHK 170817 35 ENERGIEADVIESVOORMKBDIRECTEURRENECORNELISSEN

Ondernemers in het midden- en kleinbedrijf (MKB) op weg helpen bij het verduurzamen van hun bedrijf en er met energiebesparende maatregelen voor zorgen dat zij hier uiteindelijk financieel beter van worden. De door het Deventer bedrijf CCS Energie-advies ontwikkelde MKB Energy CheckUp moet het makkelijker maken deze doelstellingen te behalen.

De MKB Energy CheckUp is een gratis online energiescan die ondernemers aan de hand van een aantal stappen laat zien hoe zij fors op hun energierekening kunnen besparen. De scan maakt onderscheid tussen kantoorpanden, horeca, detailhandel food en detailhandel non-food.

Lees ook: New Electric Amsterdam maakt zaak van duurzame mobiliteit

Gebruikers van de online scan kunnen zien hoe zij qua energieverbruik scoren tegenover branchegenoten, welke energiebesparende maatregelen in hun situatie het meest voor de hand liggen, wat de terugverdientijd is, bij welke bedrijven zij offertes kunnen aanvragen en welke financieringsmogelijkheden er zijn. De provincie Overijssel subsidieert maximaal 25 procent van de investeringskosten tot een maximum van 2.500 euro. Het resultaat van de ‘checkup’ kan als pdf-bestand worden geprint.

Pilot

In de gemeente Deventer loopt sinds april een pilot met de online energiescan en tot op heden hebben hieraan een kleine dertig ondernemers meegedaan. ,,Doel is eind dit jaar rond de honderd uit te komen’’, vertelt René Cornelissen, directeur van CCS Energieadvies. De proef loopt ook in Berkelland en Hellendoorn.

Volgens Cornelissen en marketingman Evert Beens is het best lastig ondernemers voor de MKB Energy CheckUp te winnen. ,,Ze zijn vaak al gek geworden van Nuon- en Essentverkopers en als wij ons melden, schieten ze vaak automatisch in de verdediging - stand: ‘we hebben net een energiecontract afgesloten’, klinkt het dan. Wij proberen uit te leggen dat ze met de online scan juist geld kunnen besparen en hun onderneming gelijktijdig duurzamer kunnen maken.’’

Belang

Beens geeft aan dat de online tool is ontwikkeld in het kader van een Europees project waaraan behalve Nederland ook Italië, Spanje en Polen meedoen. De EU heeft voor de uitrol ruim een miljoen euro beschikbaar gesteld. In Nederland is ondernemersvereniging VNO/NCW Midden de projectpartner van CCS Energie-advies.

Met het oog op toekomstige wetgeving als gevolg van het in 2013 gesloten Energieakkoord voor duurzame groei, ontkomen ook MKB-ondernemers er volgens Cornelissen niet aan volop in te zetten op duurzaamheid. ,,Wij geloven dat de digitale techniek ondernemers hierbij kan helpen.’’ Het bedrijf van Cornelissen gaat zelf geheel over op led-verlichting en wil in overleg met de pandeigenaar proberen te komen tot zonnepanelen op het dak. ,,Het pand is ongelooflijk goed geïsoleerd.’’