Nieuws Duurzaamheid

Deelscooter Check gaat schone strijd aan met verkeersinfarct

Stedelijke verkeersdrukte omzeilen én het milieu een plezier doen. Deelscooteraanbieder Check in Rotterdam ziet er brood in en zet de stad de komende maanden vol met 400 elektrische scooters die via een app gehuurd kunnen worden.

Mark Litjens 27 februari 2020

Laatste update: 27 februari 2020 12:30

Deelscooter Marco Paul

De oprichters van Check: zittend Marco Knitel, staand Paul van Merrienboer. Foto: Check

Volgens de Rotterdamse startup is de elektrische deelscooter een welkome aanvulling op de mobiliteit van de Maasstad omdat de stad langzaamaan dichtslibt. In een persbericht meldt Check dat uit onderzoek blijkt dat rijden in de avondspits inhoudt dat je bij elk half uur onderweg negentien fileminuten kunt optellen. Voor ritjes die in 39 procent van de gevallen korter zijn dan twee kilometer.

Wie een Check-deelscooter wil rijden, reserveert er een via een smartphone-app. Kosten: 25 eurocent per minuut, met een starttarief van 1 euro en een parkeertarief van tien eurocent. Hoewel Check niet de enige deelscooteraanbieder in Rotterdam is, ziet de startup volop kansen.

Voldoende alternatief vervoer

,,Juist omdat de wegen zo vol staan, is voldoende alternatief vervoer belangrijk. Onze scooters vinden nu hun weg naar de consument die het meteen al omarmt. Belangrijk is betrouwbaarheid. Zorgen dat er genoeg aanbod is, dan komt de vraag vanzelf. Als jij weet dat er een scooter voor je klaar staat als je met de trein Rotterdam binnenrijdt, dan schept dat vertrouwen", zegt Marco Knitel, die samen met Paul van Merrienboer aan de wieg stond van Check. Twee mannen met voldoende ervaring op dit gebied: Knitel is voormalig General Manager bij Uber en Van Merrienboer oud-manager bij Greenweels.

''Wij hebben gekozen voor een 'free floating' servicegebied. Geen dockingstations om op te laden, maar verwisselbare accu's''

Marco Knitel, Check

Free floating

Het Check-plan is goed doordacht. De gebruikers kunnen in de app de dichtstbijzijnde scooter reserveren en er vervolgens op wegrijden. Op punt B aangekomen volstaat het om zichzelf weer af te melden. Geen vaste ophaal- en inleverpunten. ,,Wij hebben gekozen voor een 'free floating' servicegebied. Geen dockingstations om op te laden, maar verwisselbare accu's. Elke scooter heeft er twee van", aldus Knitel.

Elke scooter wordt ergens tussen 24 en 48 uur bezocht op de plek waar deze dan staat. Om accu's te wisselen, maar ook om de scooter in zijn totaal te inspecteren. Bandenspanning, remconditie en acculading worden continu op afstand uitgelezen, maar het is goed om te weten of alles er nog op en aan zit en het apparaat verder in goede conditie verkeert.

Batteryswappers

,,Onze servicemensen rijden hiervoor buiten de spits rond in speciaal voor ons ontwikkelde elektrische autootjes. Met plek voor een heleboel accu's", zegt Knitel. ,,Mocht een accu ineens onder een bepaald spanningsniveau duiken, dan meldt deze scooter zichzelf af in de consumentenapp en is even niet meer zichtbaar. Onze 'batteryswappers' krijgen vervolgens een melding waar ze moeten zijn om de accu's te verwisselen", zegt Van Merrienboer, om aan te geven hoe doordacht het systeem is.

Lees ook: Felyx: de Car2Go voor elektrische scooters

Check werkt nauw samen met de gemeente Rotterdam om ergernissen te voorkomen. ,,Daarom hebben we in ons servicegebied een aantal locaties geblokkeerd. Daar mag je wel doorheen rijden, maar niet parkeren. Dit om daar de druk te verlagen of om te voorkomen dat routes voor hulpdiensten worden geblokkeerd. En mocht de gemeente ergens gaan werken of bouwen, dan springen wij hier ook op in. Door die samenwerking, krijgen wij de ruimte om te groeien. En daar gaat het om", zegt Knitel tot slot.

Lees ook: Pieter Ursem geeft autoaccu’s tweede leven