Nieuws Duurzaamheid

Designkoeler van gebruikte festivalmunten? Jazeker, deze ondernemers bedachten het...

Toch nog festivalmunten aanschaffen dit jaar, maar dan in de vorm van een 3D-geprinte designkoeler. Dat kan als het aan ondernemers Charlotte Landman en Lisanne Besselink ligt. Zij lanceren binnenkort Festicoolr als Kickstarterproject. Dit is hun verhaal...

Van onze redactie 17 juni 2020

Wijn koeler 3d festival boven

Lisanne Besselink maakt een foto van de zakken met gebruikte, versnipperde muntjes.

Charlotte Landman en Lisanne Besselink kwamen op het idee omdat er dit jaar geen festivals zijn vanwege het coronavirus en dat betekent dat het bedrijf Dutchband, de grootste leverancier van festivalmunten in Nederland, dit jaar geen consumptiemunten levert aan klanten als Lowlands, Pinkpop en Zwarte Cross.

Wel heeft de organisatie nog duizenden kilo’s gebruikte festivalmunten liggen. Het 3D-printbedrijf ShapeService kan van gerecyclede grondstoffen en bioplastics direct iets nieuws printen. De krachten werden gebundeld en Festicoolr zag het levenslicht.

''Het ontstaan van de Festicoolr is een mooi voorbeeld van een samenwerking tussen verschillende ondernemers en bedrijven die de krachten bundelen door het coronavirus''

Charlotte Landman en Lisanne Besselink, ondernemers

Festicoolr op Kickstarter

Welk bruikbaar product kun je maken van gebruikte festivalmunten waar mensen thuis iets aan hebben en dat eventueel ook te gebruiken is op evenementen? Een wijnkoeler! De Franse designer Adrian Blanc werd benaderd voor het ontwerp van de Festicoolr en de eerste prototypes zijn inmiddels geprint.

Vanaf volgende week is het project te ondersteunen via Kickstarter. Enthousiastelingen die zeker een gerecyclede designkoeler willen bemachtigen kunnen zich inschrijven via de website van Festicoolr. De Festicoolr wordt beschikbaar in de kleuren beige, mintgroen, burgundy en zwart. Festicoolr verschijnt in een oplage van maximaal 500 stuks.

Lees ook: Deze ondernemer pioniert in de horlogewereld met een 3D-printer

Een tweede leven en zero waste

Vanwege het zero-waste-beleid start de productie pas wanneer de Festicoolrs zijn verkocht. Zodoende krijgt het festivalafval van Dutchband daadwerkelijk een tweede leven bij een festivalliefhebber thuis en ontstaat er geen overproductie.

Het ontstaan van de Festicoolr is volgens de twee jonge ondernemers een mooi voorbeeld van een samenwerking tussen verschillende ondernemers en bedrijven die de krachten bundelen door het coronavirus.

Lees ook: Op anderhalve meter: deze jonge ondernemer (24) helpt horeca met The Social Table

Alles over, voor én door ondernemers in je mailbox.

Ontvang twee keer per week onze nieuwsbrief met inspirerende ondernemersverhalen en informatieve artikelen.