Nieuws Duurzaamheid
Duurzame energie-markt ontwrichten met een vlieger: Kitepower gaat ervoor
Dat we duurzame energie kunnen opwekken met zonnepanelen en windmolens is inmiddels algemeen bekend. Maar met vliegers? De Delftse startup Kitepower gaat met haar innovatieve airborne windenergiesysteem (AWES) de markt bestormen.

Dit is het team achter Kitepower. Van rechts naar links: Johannes Peschel, Joep Breuer en Roland Schmehl op de voorgrond. Foto: Daniel Verkijk.
Het door Kitepower ontwikkelde systeem vraagt relatief weinig ruimte en benut de grotere en meer constante windsnelheden op grote hoogten, schrijft AD. Daardoor krijg je een kosteneffectieve vorm van energieopwekking waarbij de aanleg van een fundering niet nodig is: het grondstation is eenvoudigweg met ankers te fixeren en het systeem is binnen een dag volledig operationeel.
Het idee is simpel: vanaf het grondstation wordt een grote vlieger, vergelijkbaar met die van kitesurfers op het strand, aan een lijn naar ongeveer honderd meter hoogte gebracht. Van daaruit stijgt de vlieger al achtjes draaiend naar maximaal vierhonderd meter.
Vergelijk het met iemand op een wakeboard achter een speedboot
,,Omdat de vlieger achtjes draait, trekt-ie harder aan de lier waarmee de liertrommel gaat draaien. Met een dynamo wordt vervolgens stroom opgewekt”, legt technisch manager Joep Breuer uit. ,,Je kunt het vergelijken met iemand die op een wakeboard achter een speedboot aangaat. De boot vaart met een bepaalde snelheid, maar omdat het wakeboard bochtjes maakt, gaat deze automatisch harder om de boot bij te houden. Zo werkt het met de vlieger ook. Door het kwadratisch verband van het achtjes draaien, krijg je een veel hoger rendement.”
Ceo Johannes Peschel: ,,Dankzij de combinatie van gebruiksgemak en hoger rendement heeft onze technologie het potentieel om wereldwijd de markt voor duurzame energie te ontwrichten." Foto: Kitepower
Genoeg om 150 huishoudens van elektriciteit te voorzien
De vliegers van Kitepower zijn nu zo’n 15 bij 4 meter groot en kunnen daarmee ongeveer 100 kilowattuur opwekken. Dat is genoeg om 150 Nederlandse huishoudens van elektriciteit te voorzien. Vooralsnog zijn dat geen cijfers die kunnen concurreren met windturbines, maar dat is op termijn wel de bedoeling.
,,Voorlopig richten we ons op afgelegen plekken en bijvoorbeeld eilanden waar nu nog veel dieselgeneratoren worden gebruikt. Maar je kan ook denken aan plekken midden op zee waar een windturbine plaatsen niet kan omdat de zee simpelweg te diep is. Onze vlieger kan je laten opstijgen met een simpel drijvend grondstation.”
Kitepower werd in 2016 opgericht door ceo Johannes Peschel en universitair hoofddocent aan de TU Delft Roland Schmehl. Het bedrijf is een spin-off van de Kitepower onderzoeksgroep van de TU Delft en kreeg onder meer steun van tech-incubator YES!Delft en wijlen windenergiepionier Henk Hutting.
Investering van 3 miljoen euro
Onlangs haalde Kitepower een investering van 3 miljoen euro op van het Zuid-Hollandse energie-investeringsfonds ENERGIIQ, Stichting ifund en Windhandel Beheer. ,,Deze investering geeft onze mogelijkheden om ons systeem en onze organisatie verder te ontwikkelen een enorme boost. Dankzij de combinatie van gebruiksgemak en hoger rendement heeft onze technologie het potentieel om wereldwijd de markt voor duurzame energie te ontwrichten”, zegt Peschel.
Lees ook: Windunie-directeur Posthumus over duurzame energie: 'Over vijf jaar is de knop om'
Materiaalkosten veel lager dan bij conventionele windmolens met vergelijkbaar rendement
Airborne wind energy is een innovatieve vorm van duurzame energie die bijzonder geschikt is voor afgelegen locaties zoals eilanden en plattelandsdorpen. De Kitepower Falcon 100kW AWES biedt een mobiele windenergieoplossing met minimale footprint die eenvoudig te vervoeren en te installeren is. ,,De materiaalkosten zijn wel tot 90 procent lager dan bij conventionele windmolens met een vergelijkbaar rendement. Het resultaat is een hogere capaciteitsfactor dan fotovoltaïsche zonnepanelen en windmolens”, legt Breuer uit.
Het aanbod op de duurzame energiemarkt wordt momenteel bepaald door relatief grote en complexe systemen, stelt Peschel. ,,Deze stellen specifieke eisen aan bijvoorbeeld de beschikbare hoeveelheid daglicht en ruimte en hebben hoge installatiekosten, zaken die bij Kitepower geen rol spelen. We staan nu nog aan het begin, maar ook bij windturbines zag je een steile curve in de ontwikkeling. Dat gaat bij ons ook gebeuren. Ons systeem kan groter en zodoende meer produceren. Op termijn gaan we dus zeker de concurrentie aan met windturbines en grote zonneparken.”