Nieuws Duurzaamheid

Onafhankelijk van Rusland: Zo kun je als ondernemer helpen om de gas-afhankelijkheid terug te dringen

De energieprijzen gieren uit de klauwen, Poetin heeft in het oosten invloed op de gasprijs en toevoer en klimaatminister Jetten houdt rekening met de zwartste scenario's als het gaat om onze energievoorziening en kan zelfs hele provincies afsluiten van het gas. Waarom verwarmen en verlichten bedrijven nog ruimtes waar geen mensen actief zijn, vraagt Maria van der Heijden, directeur-bestuurder van Maatschappelijk Verantwoord Ondernemen (MVO) Nederland zich af.

Van onze redactie 16 maart 2022

Kantoor licht verwarming

De Zuidas na kantooruren. Door verstandig met energie om te gaan kan tot wel vijf miljard kuub gas worden bespaard. Foto: ANP.

Moeten al die lampen aan de Zuidas nu écht de hele nacht aanblijven? En als het grootste deel van het personeel toch thuiswerkt, waarom gaan collega’s dan niet gezellig op één verdieping bij elkaar zitten en doen ze de rest van de lampen en verwarming uit? ,,Besparing op energie is de enige structurele weg vooruit, samen met de transitie naar duurzame energie. Het kan, het levert direct geld op en brengt onze doelstellingen – ook ten aanzien van Groningen – dichterbij. De Oekraïne-oorlog zou daar geen reden voor moeten vormen,” zo zegt de directeur van MVO Nederland in reactie op de stijgende energieprijzen en – schaarste. ,,De roep om de afhankelijkheid van gas te verminderen is groot. Daarbij gaan allerlei argumenten over tafel, maar het minderen van energieverbruik is iets wat je maar weinig hoort. En dat is vreemd, want morgen zijn we echt niet van het gas af. Wat bedrijven wél kunnen doen is het verbruik verminderen. Sterker nog: het is verreweg de eenvoudigste manier om direct minder afhankelijk te worden van (buitenlands) gas.”

Langzamer rijden en banden op spanning

Van der Heijden is een van de ondertekenaars van het pleidooi voor een samenwerkingsprogramma voor een snelle energiebesparing van en voor burgers, bedrijven en overheid. Doel van de samenwerking is binnen een jaar een vijf miljard kubieke meters gas te besparen. Tal van kleine ingrepen leveren direct een lager gasverbruik op, zo luidt het pleidooi. ,,Bijvoorbeeld voor mensen thuis de deurdranger, de tochtstrips en de brievenbusborstel. Dat geldt ook voor het bedrijfsleven en de industrie: pak bijvoorbeeld verwarmingsbuizen en hete leidingen goed in. Werk vrijdagen thuis zodat we reiskilometers sparen en de verwarming eerder uit kan. We kunnen nog veel olie besparen door het OV en de fiets te gebruiken, langzamer te rijden, de banden op spanning te hebben, elektrisch te rijden en auto’s te delen.”

Lees ook: Energiebesparingsplicht nu meer dan papieren tijger

Maria van der Heijden, directeur van MVO Nederland en een van de ondertekenaars van een samenwerkingsprogramma voor een snelle energiebesparing van en voor burgers, bedrijven en overheid. Foto: ANP.

,,Wij zien dat de urgentie en de behoefte om ‘iets’ te doen nu zo groot is dat veel mensen en bedrijven al aan de slag zijn. Gelukkig maar. Laten we dat samen nog veel sterker maken en elkaar helpen,” aldus de ondertekenaars. Met een gerichte informatiecampagne, hulp en rendabele investeringen voor energiebesparing kun je relatief eenvoudig de gestelde besparing bereiken, menen ze. Ook de overheid moet in gang schieten. ,,Geef als overheid het goede voorbeeld door zelf energie te besparen en vraag hetzelfde van leveranciers en organisaties die subsidie ontvangen. Pas wetgeving aan zodat energiebesparing verplicht wordt. Zorg dat alle subsidies maximaal toegankelijk zijn voor iedereen. Garandeer dat het budget voldoende is voor alle aanvragen. En maak regelingen zo toegankelijk mogelijk, bijvoorbeeld door ook één isolatiemaatregel te subsidiëren en voorfinanciering rentevrij te maken.”

Op actie gerichte structuur

In het samenwerkingsprogramma zijn naast MVO Nederland allerlei maatschappelijke organisaties en bedrijven vertegenwoordigd, van de banken tot energieleveranciers. Het initiatief wordt ondersteund door experts van diverse universiteit. Het krijgt een lichte, op actie gerichte structuur, is de bedoeling. Wekelijks komen vertegenwoordigers van maatschappelijke organisaties, bedrijven en overheden samen met een aantal creatieve en gemotiveerde deskundigen bij elkaar. Daarin vertellen ze over hun eigen acties, de resultaten en de barrières die ze tegenkomen. Samen worden oplossingen en nieuwe elementen bedacht. En we gaan door tot de doelstelling is bereikt."

Lees ook: Via Groen Lenen terug naar een betaalbare energierekening

Blijf op de hoogte van het laatste nieuws voor ondernemers.

Ontvang dagelijks onze nieuwsbrief en blijf op de hoogte van het laatste ondernemersnieuws