Nieuws Duurzaamheid

Europese primeur: Interface lanceert CO2-negatieve tapijttegels

Tapijttegels voor kantoren en andere gebouwen die tot en met hun productie meer koolstofdioxide vastleggen dan verbruiken. Deze opzienbarende innovatie heeft duurzame vloerenfabrikant Interface 24 maart gelanceerd op de Europese markt. De zogenoemde CO2-negatieve tapijttegels versterken haar Climate Take Back-missie om tegen 2040 een CO2-negatieve onderneming te zijn. Vastgoedeigenaren en gebruikers van deze vloeren versterken hiermee hun groene profiel.

Wim Danhof 24 maart 2021

Co2 duurzaamheid vloerbedekking

Interface is een internationale fabrikant van duurzame vloeren. Het bedrijf lanceert de eerste CO2 -negatieve tapijttegels in drie verschillende stijlen, als onderdeel van de wereldwijde Embodied Beauty-collectie. Deze collectie is geïnspireerd door Japans design.

Harmonie, respect voor de natuur en verrassend hergebruik van afgedankte materialen in nieuwe toepassingen zijn enkele van de kenmerken. De totale collectie bestaat uit zeven tapijttegelstijlen en zes kleurstellingen. De drie CO2-negatieve producten zijn: Shishu Stitch™, Tokyo Texture™ en Zen Stitch™. Ze bevatten een nieuwe bio-composiet onderkant, de zogenoemde CQuest™ BioX-backing. Het gebruik van (aardolie-gebaseerde) bitumen is hierin vermeden, het gehalte gerecycled materiaal is verhoogd en er is nieuw bio-gebaseerd materiaal toegevoegd. Bij elkaar zijn deze materialen CO2-negatief.

De producten helpen designers en vastgoedgebruikers om de CO2-voetafdruk te verlagen van de ruimtes die zij respectievelijk ontwerpen en gebruiken. Dat is geen overbodige luxe: de World Green Building Council rapporteert dat wereldwijd niet minder dan 39 procent van het CO2-verbruik voor rekening komt van de gebouwde omgeving.

Sinds 2018 klimaatneutraal

Interface, gevestigd in onder meer Scherpenzeel - is al jarenlang een voorloper op het gebied van duurzaamheid. In de vorige eeuw stelde het bedrijf zich ten doel om in 2020 geen negatieve impact te hebben op de planeet. In 2018 werd deze eerste doelstelling behaald; ten eerste vermindert Interface zo ver als mogelijk de CO2-voetafdruk vanaf het verzamelen van de grondstoffen tot het moment dat producten de fabriekspoort verlaten.

Dat wat daarin nog niet mogelijk was of is compenseert het bedrijf via het Carbon Neutral Flooring-programma. Een waterdicht systeem, want van elk product is de CO2-voetafdruk te achterhalen in een Environmental Product Declaration. Daarnaast wordt dit programma door een onafhankelijke instantie getoetst en geverifieerd.

Vooralsnog tot aan het moment dat de geproduceerde tapijttegels de fabriekspoort verlaten, hebben ze meer CO2 vastgelegd dan dat er via emissies in de atmosfeer is terecht gekomen.

2040: van de wieg tot de wieg CO2-negatief

Met de Embodied Beauty-collectie gaat Interface een stap verder. Vooralsnog tot aan het moment dat de geproduceerde tapijttegels de fabriekspoort verlaten, hebben ze meer CO2 vastgelegd dan dat er via emissies in de atmosfeer is terecht gekomen. De nieuwe stip aan de horizon is 2040: dan wil Interface volledig CO2-negatief zijn, waarbij het indenkbaar is dat producten ‘van de wieg tot de wieg’ een negatieve koolstofvoetafdruk hebben.

Tijdens een door Interface belegd online persontbijt feliciteerde een van de genodigden, duurzaamheidsondernemer Maurits Groen, Interface: ,,Jullie zijn een lichtend voorbeeld. Het is alsof je een bakker vraagt om zijn brood zonder meel te bakken. Wat jullie nu al hebben bereikt is bijna vergelijkbaar met een man on the moon missie!”

Natuur en materiaalkunde als gids

Sinds 2017 heeft Interface vanuit onder meer Scherpenzeel en de Verenigde Staten aan de Embodied Beauty-collectie gewerkt.

Duurzaamheidsmanager Janneke Leenaars: ,,CO2 is op zichzelf niet goed of slecht, we hebben er nu alleen te veel van op de verkeerde plek, in de atmosfeer. Een van de vier pijlers onder onze Climate Take Back Missie is ‘Love Carbon’: hoe kunnen we CO2 gebruiken als bouwsteen om onze milieu-impact te minimaliseren? Hoe kunnen we producten ontwikkelen met CO2-negatieve materialen? Wij hebben ons laten inspireren door hoe de natuur zelf CO2 opslaat: door fotosynthese. Vanuit deze inspiratie en geleid door de materiaalwetenschap is het ons gelukt om in een hogere concentratie biobased materialen en gerecyclede materialen te verwerken in de backing van de tapijttegels.”

Naar een nieuwe vormgeving van de economie en samenleving

Nigel Standfield, topman van Interface in onder meer Europa, vat het belang van deze innovatie mooi samen: ,,Wij hebben een baanbrekend, designgericht product gecreëerd dat onze klanten zal helpen om hun eigen doelstellingen voor CO2-reductie te bereiken. De langetermijneffecten van CO2-negatieve producten bieden een nieuwe manier om onze toekomstige economie en samenleving vorm te geven."

Blijf op de hoogte van het laatste nieuws voor ondernemers.

Ontvang dagelijks onze nieuwsbrief en blijf op de hoogte van het laatste ondernemersnieuws