Aangeboden door ING Nederland
Branded Content Duurzaamheid
Familiebedrijf Hesselink investeert in duurzaamheid: 'Ik vind dat we onze slogan moeten waarmaken'
Bij een van de grootste koffiebranders in Gelderland, het familiebedrijf Hesselink, gaat het niet alleen om een kop goede verse koffie. Net zo belangrijk is het werken binnen een duurzame keten. Gerrit Hesselink: “Van plantage tot transport en van branden tot verpakking; overal stellen we de vraag of het duurzamer kan. Ik vind dat we onze slogan ‘Hesselink schenkt geluk’ moeten waarmaken. Dat betekent op álle niveaus geluk schenken, dus ook aan de wereld waarin we leven.”

Gerrit Hesselink komt uit een echt koffiebrandersgeslacht. Hij is de vierde generatie Hesselink die aan het roer staat van het familiebedrijf uit 1885, pur sang koffiebranders uit Gelderland. De Hesselinks volgen hun eigen pad en daar is Gerrit geen uitzondering op. “Toen ik op jonge leeftijd binnen ons familiebedrijf begon, stond duurzaamheid niet op de kaart. Er werd hooguit een beetje lacherig over gedaan. Dat veranderde toen ik zelf aan het roer van de onderneming kwam te staan.”
Na bezoeken aan diverse landen waar hun koffiebonen werden verbouwd, viel het duurzaamheidskwartje. “Daar zag ik met eigen ogen wat voor effect klimaatverandering heeft. Koffieplanten worden kwetsbaar door de verandering in temperatuur. Dat is desastreus voor het milieu, de boeren en uiteindelijk ook voor ons. Ja, dat kwam bij mij wel even binnen.” Hesselink onderzocht daarna direct wat er binnen zijn bedrijf duurzamer kon. “Met de warmte die vrijkomt bij het koffiebranden, houden we tegenwoordig onze kantoren warm. Maar: goed kijken naar de koffie die we importeren is het belangrijkst. Op dit moment zijn de koffieprijzen erg laag, met als gevolg dat mensen in koffieproducerende landen onvoldoende opbrengsten hebben om er goed van te kunnen leven. Wij kiezen er daarom bewust voor alle koffie gecertificeerd in te kopen. De keurmerken Rainforest en Fairtrade staan er garant voor dat er meer geld bij de koffieboer terecht komt.”
“Koffiebonen moeten van ver komen en dus drukt het transport een behoorlijke stempel op de productie en duurzaamheid. Dat er CO2 wordt uitgestoten, daar komen we niet onderuit, maar we kunnen de uitstoot van het transport wel compenseren. Zo let onze importeur goed op met welke scheepvaartmaatschappijen we samenwerken en compenseren wij door carbon credits aan te schaffen bij Climate Neutral Group. Dat geld gebruiken ze bijvoorbeeld om een biogasinstallatie te bouwen.”
“We bouwden de branderij in 1994. In 2015 kochten we het pand ernaast en daar hebben we ons magazijn in gevestigd. Noodzakelijk, want we zijn de afgelopen jaren flink gegroeid. Inmiddels zijn we met 30 mensen en noteren we een omzet van 10 miljoen euro. De twee losse panden zijn inmiddels met elkaar verbonden. Dat pakken we circulair aan door heel veel materiaal te hergebruiken. Zo komen er links en rechts tijdens de verbouwing kozijnen vrij. Normaal gesproken gooi je die in de container en plaats je nieuwe, maar wij kiezen ervoor deuren en kozijnen te demonteren en elders in het pand opnieuw te gebruiken. Ook de meubels en glazen scheidingswanden kopen we circulair in. Die zijn overgebleven van renovaties bij andere bedrijven, maar zijn nog prima te gebruiken. Ledverlichting, warmtepompen, het is er. We hebben ervoor gekozen bij dit gebouw voor de BREEAM-certificering te gaan, het hoogst haalbare label dat mogelijk is.”
Lees ook: Familiebedrijf zorgt voor omslag in wellness: duurzaam genieten in Thermen Berendonck
Dat investeren in duurzaamheid een uitdaging is, realiseerde ook Gerrit Hesselink zich. “Je onderscheiden is belangrijk en duurzaamheid is precies zo’n element waarmee je kunt laten zien dat je het anders doet. Wij verkopen kwaliteit en dan ook nog eens duurzame kwaliteit. Onze klanten waarderen dat. Door de groenfinanciering van ING Groenbank is er financieel voordeel en er zijn subsidies beschikbaar die de investeringen omlaag brengen. Tel ik alles bij elkaar op, dan spelen we met de investeringen niet quitte en natuurlijk wordt er gezegd dat het zichzelf uiteindelijk gaat terugverdienen, maar daarvoor heb je een glazen bol nodig. Toch doen we de investeringen graag vanuit de overtuiging dat we een bijdrage willen leveren. Het geeft mij ook een goed gevoel, daar komt dat ‘geluk schenken’ weer terug. We zijn niet roomser dan de paus of groener dan het bos, toch dragen we wat bij.”
“Dat we een familiebedrijf zijn speelt zeker een rol; het moet toekomstbestendig zijn om door te geven aan de volgende generatie. Ik heb een zoon van twintig die over vijf tot tien jaar het bedrijf gaat voortzetten en dus moet het op verantwoorde wijze klaar zijn voor de toekomst.”
Gerrit Hesselink zegt tegen andere ondernemers over investeren in duurzaamheid: gewoon doen. “Volg je hart en ga op je eigen ondernemersguts af. Als ondernemer voel je zelf heel goed aan wat klopt bij je bedrijf en waar je hulp nodig hebt. Zo heeft ING Groenbank ons geholpen bij de financiering en goed meegedacht. Ook over zaken waar ik als ondernemer nog helemaal niet aan gedacht had.”
Op de duurzame tour
Ondernemers zijn bezig met het verduurzamen van hun bedrijf. Met behulp van innovatieve oplossingen leveren ze een bijdrage aan het verbeteren van onze leefomgeving. Omdat ze dit zelf belangrijk vinden, maar ook omdat hun klant dit verlangt.
Hoe je ook verduurzaamt, het kost altijd geld. Je investeert nu eenmaal in een oplossing die zich pas over enkele jaren terugverdient. ING stelt ondernemers in staat om hun duurzame ambities waar te maken. Met een passende financiering en met advies op maat.
Waar we kunnen, maken we graag het verschil. Samen met onze klanten. Wie zijn dat, die ondernemers die verduurzamen? Hoe doen ze dat en wat komt er op hun pad?
Vier ING-reporters gaan 'Op de duurzame tour' en ontdekken hoe ondernemers zich voorbereiden op de toekomst. Hoe word je duurzamer? En is verduurzamen duur?
Een tour langs ondernemers die hun bedrijf future proof maken. Met financiering van ING.