Aangeboden door ING Nederland
Branded Content Duurzaamheid
Familiebedrijf zorgt voor omslag in wellness: duurzaam genieten in Thermen Berendonck
Ontspannen in een betoverende sfeer, met een minimale belasting voor het milieu. Dat kan in Wijchen, waar dit jaar het duurzaamste wellnessresort van Europa de deuren opende.
Er klopt iets niet, dacht wellnessondernemer Fabian Dolman. “Als bezoeker van een saunacomplex leg je jezelf in de watten, kom je helemaal tot rust. Van warm naar koud en terug: zo simpel kan het leven soms zijn. Maar terwijl jij fris en fruitig uit de stoomwolken herrijst, is al dat gebadder een belasting voor het milieu. Ik dacht: dat moet anders. We gaan de saunawereld op z’n kop zetten.”
Het resultaat is Thermen Berendonck, landelijk gelegen in Wijchen, vlak bij Nijmegen. Dolman weet waarover hij het heeft, want zijn familie heeft meer resorts. “Als wellnessbedrijf ben je vaak niet duurzaam bezig. Er gaat veel warmte verloren: zonde. Vandaar de ambitie om het duurzaamste wellnessresort van Europa te bouwen. We streven ernaar het energiegebruik terug te brengen naar nul.”
Wat Thermen Berendonck anders doet dan anderen? Dat begint al bij de materiaalkeuze voor de sauna’s. “We hebben hennepblokken met leem als bouwmateriaal gebruikt. Dat heeft een hoge isolatiewaarde, waardoor je met minder vermogen je ruimtes kunt verwarmen. En het geeft ook nog eens een prachtig sfeertje.”
Duurzaam omspringen met warmte is het toverwoord in het saunacomplex dat bezoekers betovering belooft. “Wij gebruiken geen gas maar warmtepompinstallaties. Dat is bijzonder, want de meeste sauna’s worden nog met gasbranders verwarmd. Natuurlijk is een cv-ketel een stuk goedkoper, maar het mooie is: een warmtepomp verdient zichzelf terug door het lage energiegebruik. Daar komt bij dat we de warmte uit de sauna’s niet zomaar in de lucht laten verdwijnen, maar hergebruiken met een innovatieve techniek. Het is voor het eerst dat die wordt toegepast en we kunnen dat nu ook in onze andere resorts gaan doen. Dat kan voor een omslag in de hele sector zorgen.”
Lees ook: Planten zuiveren afvalwater: La Trappe, duurzaam gebrouwen trappist
Ook energiezuinig: een installatie met warmtewisselaars haalt de warmte uit het water om de douches te verwarmen. En het dak ligt bezaaid met zonnepanelen. “Bijna duizend exemplaren om onze eigen energie op te wekken”, vertelt Dolman. “Verder hebben we duurzame oplossingen in de twee restaurants. Afzuiginstallaties behoren tot de grootste energievreters, maar wij hergebruiken de warmte en de lucht wordt gefilterd teruggeblazen in het pand.”
De energietransitie die Thermen Berendonck hoopt te bewerkstelligen in de branche, sluit aan bij de missie van Dolman en zijn familie. “Wij willen graag bijdragen aan de heling van mens en wereld met een plek om je te ontwikkelen, tot rust te komen en energie op te doen. We geloven namelijk dat een mens in harmonie zijn positieve energie kan doorgeven aan een ander, aan de wereld. Daarin willen wij inspireren en motiveren. Het is fijn dat wij met onze onderneming iets kunnen betekenen.”
Lees ook: Urk staat voor innovatie in de visindustrie: ‘Wij leggen de lat hoog, onze klanten waarderen dat’
Dat de mens vooropstaat, blijkt ook uit het aannamebeleid. “Tien procent van onze medewerkers heeft een afstand tot de arbeidsmarkt. Die mensen kunnen nu weer aan het werk. We leiden ze op en zeggen altijd: als je hart op de goede plek zit en je vindt het leuk met mensen om te gaan, dan kunnen wij je de rest leren.”
Dolman besluit met een oproep aan andere ondernemers: “Als je kunt verduurzamen, doe dat dan. We hebben maar één aarde en daar moeten we zuinig op zijn. Kijk verder dan de eerste vijf jaar als het over terugverdienen gaat en zoek de juiste partners. Wij hebben een gunstige financiering bij ING Groenbank gekregen. Het is prettig om zo’n partner te hebben, want dat ontzorgt. Uiteindelijk gaat onze investering zichzelf terugverdienen, maar dat is voor ons niet eens het belangrijkste.”
Op de duurzame tour
Ondernemers zijn bezig met het verduurzamen van hun bedrijf. Met behulp van innovatieve oplossingen leveren ze een bijdrage aan het verbeteren van onze leefomgeving. Omdat ze dit zelf belangrijk vinden, maar ook omdat hun klant dit verlangt.
Hoe je ook verduurzaamt, het kost altijd geld. Je investeert nu eenmaal in een oplossing die zich pas over enkele jaren terugverdient. ING stelt ondernemers in staat om hun duurzame ambities waar te maken. Met een passende financiering en met advies op maat.
Waar we kunnen, maken we graag het verschil. Samen met onze klanten. Wie zijn dat, die ondernemers die verduurzamen? Hoe doen ze dat en wat komt er op hun pad?
Vier ING-reporters gaan 'Op de duurzame tour' en ontdekken hoe ondernemers zich voorbereiden op de toekomst. Hoe word je duurzamer? En is verduurzamen duur?
Een tour langs ondernemers die hun bedrijf future proof maken. Met financiering van ING.