Nieuws Duurzaamheid

Deze bedrijven zijn de finalisten van de Circular Awards 2020

Drie bedrijven zijn dit jaar in de race voor de Circular Awards 2020, de prijs voor het meest iconische circulaire product of project. De recyclebare broeken van MUD Jeans, de bedrijfskleding van Schijvens en grondstof Kaumera zijn de genomineerden.

Van onze redactie 29 januari 2020

Circular awards grondstoffenfabriek

De grondstoffenfabriek waar Kaumera geproduceerd wordt in Zutphen.

De prijs zal op 3 februari uitgereikt worden bij de Nationale Conferentie Circulaire Economie in Den Haag, waar de drie bedrijven tegen elkaar mogen pitchen. Een vakjury onder leiding van hoogleraar duurzaam ondernemen Jacqueline Cramer beslist wie er met de Circular Award naar huis gaat. Behalve een prijs in de categorie Business is er ook een Circular Award Public voor publieke organisaties en een eervolle vermelding voor een burgerinitiatief.

Finalisten Business

De finalisten lopen dit jaar uiteen van circulaire jeans tot een nieuwe grondstof gemaakt van afvalwater. De jeans van Nederlands denimmerk MUD Jeans worden gemaakt van slechts vier verschillende stoffen, één soort materiaal voor de knopen en rivets, en één soort stikgaren. Je kunt de jeans kopen of huren en teruggestuurde jeans worden gerecycled tot nieuwe denimproducten. Het bedrijf is ontstaan vanuit het idee dat de textielindustrie een metamorfose moet ondergaan om in 2050 bijna 10 miljard mensen te kunnen kleden.

Bedrijfskledingproducent Schijvens ontwerpt collecties bestaande uit tweedehands werkkleding en gerecyclede PET. Hierdoor hoeft het bedrijf geen gebruik te maken van nieuwe grondstoffen. Het resultaat: honderd procent circulair garen.

Kaumera is een nieuwe grondstof uit slib dat ontstaat bij de zuivering van afvalwater. Gezuiverd afvalwater is een waardevolle bron van energie en grondstoffen. In oktober 2019 is in Zutphen de eerste grondstoffenfabriek ter wereld geopend die Kaumera produceert. Deze nieuwe grondstof kent vele toepassingen en zorgt voor minder slibafval, 20-35 procent minder CO2-uitstoot en 30-80 procent lager energieverbruik.

Lees ook: Zo maakte Hilary Jones (Lush) van handgemaakte, ecologische cosmetica een wereldwijd geliefd merk

Finalisten Public

Onder de publieke organisaties zijn de Provincie Noord-Holland, de Amsterdam Economic Board en Provincie Fryslân genomineerd voor verschillende circulaire projecten.

De Circular Awards is een initiatief van het Versnellingshuis Nederland Circulair! in opdracht van het ministerie van Infrastructuur en Waterstaat. De awards vormen het startsein van de vijfde Week van de Circulaire Economie.