Nieuws Duurzaamheid

Gentleberg maakt vegan herenschoenen: ‘als je je verdiept kun je niet meer anders’

‘Een leervrije variant op de nette herenschoen’, dat is hoe oprichter Matthijs Berg zijn vegan schoenen treffend pitcht. Hij is heel stellig in zijn focus. Het zijn pakschoenen voor huwelijken, sollicitaties en op kantoor. Maar dan zonder het leer van een dierenhuid, omdat het inmiddels al veel diervriendelijker kan.

Patrick Wessels 18 oktober 2021

Gentleberg vegan herenschoenen voor ondernemers

Sterker nog, Gentleberg heeft alleen maar vegan schoenen, dus 100 procent vrij van dierlijke materialen. ,,Het is ons belangrijkste uitgangspunt,” licht Berg toe. ,,We maken vegan schoenen zonder dierlijke materialen, omdat er prachtige én betaalbare alternatieven beschikbaar zijn.”

Van vegetariër naar vegan herenschoenen

De oprichting van zijn schoenenmerk laat zich beschrijven als een stoer jongensboek. ,,Ik zocht in 2017 zelf naar een paar nette herenschoenen. Ik was toen al vegetariër, en wilde eigenlijk ook geen leer meer dragen.” Dat was makkelijk gezegd, maar viel nog niet mee. ,,Het aanbod vegan schoenen bleek zeer beperkt, niet mooi en bovendien bijzonder duur. Toch wilde ik niet meer anders. Ik verdiepte me in die tijd verder in de manier waarop we dieren behandelen om ze te eten en dragen. En als je dat eenmaal weet kun je eigenlijk niet meer anders dan ermee stoppen.”

Hij studeerde destijds af in Small Business & Retailmanagement, dus besloot zijn vegan schoenen als afstudeerproject te gebruiken. En met succes, hij zette een crowdfundingcampagne op en verzamelde daarmee 75.000 euro om te starten.

,,Dat maar liefst 100 investeerders dit bedrag samen met mij bij elkaar brachten sterkte me in mijn overtuiging: er is behoefte aan vegan herenschoenen.” In januari 2020 leek niets hem ervan te weerhouden zijn veganistische schoenen te gaan produceren.

''Het is mijn passie om nette herenschoenen te maken zonder dierenleed. En als we de kans krijgen zullen we volledig circulair en met plantaardige materialen produceren, om de negatieve invloed op zowel dieren als het milieu te minimaliseren”

Matthijs Berg, oprichter Gentleberg

Coronacrisis: casual Friday-sneakers

Waar hij, net als iedere andere ondernemer, geen rekening mee had gehouden was de genadeloze coronacrisis. ,,Alles was geregeld, de eerste collectie zou in het voorjaar van 2020 in Portugal gemaakt worden. De crisis gooide roet in het eten, waardoor we een half jaar vertraging opliepen.”

Daar bovenop ging er haast geen huwelijk meer door en werkte er nog nauwelijks mensen op kantoor, dus raakten pakschoenen praktisch volledig uit de gratie. Berg ging niet bij de pakken neerzitten, maar zocht naar een alternatief om zijn missie alsnog te realiseren. ,,We voegden Casual Friday-sneakers toe aan onze collectie. Natuurlijk ook 100 procent vegan en bovendien geschikt voor zowel op kantoor als tijdens het thuiswerken.”

Dat bleek een slimme zet. Het aantal klanten in Nederland neemt snel toe en hij krijgt bovendien bestellingen vanuit Nieuw-Zeeland, Israël en IJsland. Het tekent daarnaast de gedreven wijze waarop Berg vertelt over Gentleberg en de manier waarop hij wil ondernemen. ,,Het is mijn passie om nette herenschoenen te maken zonder dierenleed. En als we de kans krijgen zullen we volledig circulair en met plantaardige materialen produceren, om de negatieve invloed op zowel dieren als het milieu te minimaliseren.”

''Ik hoop dat we zoveel mogelijk heren kunnen overtuigen dat er echt geen dierlijke materialen meer voor nodig zijn om een paar stijlvolle schoenen te dragen''

Matthijs Berg, oprichter Gentleberg

Gentleberg brandstore: een fysieke winkel

Die aandacht voor duurzaamheid komt tevens terug in zijn blik op de toekomst. ,,Ik zou graag een brandstore voor Gentleberg openen, bijvoorbeeld in de Utrechtsestraat in Amsterdam.” Het wordt wat hem betreft een winkel waar klanten de schoenen kunnen passen, zooltjes kunnen laten aanmeten en de schoenen laten poetsen.

,,Bovendien voorkomt dit dat klanten meerdere maten moeten bestellen of schoenen retourneren als ze net niet passen. Het is volgens mij veel duurzamer als we onnodige verzendingen en retourneren kunnen voorkomen.”

Uiteindelijk hoopt Berg met zijn schoenen een gevestigde naam voor nette vegan herenschoenen te worden. ,,We zijn nu nog een klein merk dat vanuit passie schoenen produceert die laten zien dat het anders kan. Ik hoop dat we zoveel mogelijk heren kunnen overtuigen dat er echt geen dierlijke materialen meer voor nodig zijn om een paar stijlvolle schoenen te dragen.”

Bekijk hier de collectie van Gentleberg.

Blijf op de hoogte van het laatste nieuws voor ondernemers.

Ontvang dagelijks onze nieuwsbrief en blijf op de hoogte van het laatste ondernemersnieuws