Nieuws Duurzaamheid

Gratis wegwerpverpakkingen bijna verboden: welke alternatieven zijn er?

Vanaf 1 juli mogen horeca, tankstations, supermarkten en speciaalzaken geen eten en drinken in (deels) plastic verpakkingen meer verkopen zonder daar een toeslag voor te rekenen. Als alternatief kunnen ze herbruikbare verpakkingen aanbieden, maar daar lijkt in de praktijk weinig van terecht te komen, blijkt uit een rondgang van NU.nl.

Eva Schouten (NU.nl) 21 juni 2023

Plastic verpakkingen verdere bewerking 1 juli verboden gratis recycle hergebruik

Foto: ANP

,,We stimuleren hergebruik waar dat kan", zegt een woordvoerder van marktleider Albert Heijn (AH) bij NU.nl. ,,Maar het moet voor de klant wel praktisch uitvoerbaar zijn." Jumbo en PLUS laten weten dat ze nog bezig zijn met de invulling van de nieuwe regels.

Het lijkt onwaarschijnlijk dat supermarkten klanten in de winkel eten en drinken uit plastic verpakkingen laten halen om die in eigen bekers of bakjes over te hevelen. Dus zal op veel producten een toeslag komen van 5, 25 of 50 cent. Die heffing zal zichtbaar zijn op de kassabon.

Geen eigen bekers bij McDonald's

Bij de restaurants van McDonald's hoeven mensen niet aan te komen met hun eigen bekers om die te laten vullen met bijvoorbeeld een milkshake. ,,Dat zullen we vanuit oogpunt van hygiëne niet accepteren en gezien de grote aantallen bezoekers die wij hebben, is dat ook niet te doen", zegt een woordvoerder van de fastfoodketen.

Lees ook: Supers stoppen met plastic en papieren zakjes groenten en fruit

Wie zijn shake of frisdrank in een wegwerpbeker laat gieten, betaalt daar vanaf 1 juli 0,25 euro extra voor. ,,Conform de richtlijn van het ministerie." Of je betaalt 1 euro extra voor een statiegeldbeker. ,,Waar veel meer plastic voor nodig is dan dat beetje dat nog in de gewone beker zit. Bovendien moeten die afgewassen worden, wat water en energie kost."

'Mensen lopen niet rond met een bakje in hun tas'

De tankstations noemen de nieuwe regels bij monde van brancheclub BETA 'met de beste bedoelingen bedacht maar weinig praktisch'. Mensen die bij een tankstation eten en drinken halen, zijn gericht op snelheid en gemak, zegt de woordvoerder. ,,Daar past een eigen beker of bakje meenemen niet direct bij. Mensen zullen eerder bereid zijn extra te betalen."

Herbruikbare bekers die bij het tankstation in de vaatwasser gaan, dat ziet de BETA ook niet snel gebeuren. ,,De meeste zullen geen ruimte hebben voor ook nog een afwasmachine erbij. Daar staat het verplichte apparaat voor de inname van statiegeldblikjes al."

Lees ook: 1 juli verbod op plastic bakjes in snackbar: deze ondernemers komen met alternatief

De snackbarhouders balen er vooral van dat 'het bakje om mee te nemen naar de cafetaria' steeds als voorbeeld wordt genoemd. ,,Volgens de regelgeving mag het, maar in de praktijk werkt het niet", zegt de directeur Frans van Rooij van brancheorganisatie ProFri. ,,Een frietje is een impulsaankoop. Mensen lopen niet met eigen bakjes in hun tas rond."

Sowieso heb je nadat je je patatje op hebt, een vies bakje. ,,We staan achter iedere maatregel om milieuschade tegen te gaan, maar dit schiet zijn doel voorbij." Ook in de friettent is het waarschijnlijker dat je extra betaalt voor wegwerpbakjes. Die worden nu al vaak vervangen door duurzamere varianten.

Plastic verpakkingen zonder 'verdere bereiding'

De nieuwe regels richten zich op plastic verpakkingen van voedsel dat je direct uit de verpakking kunt eten of drinken, zonder 'verdere bereiding' als opwarmen of bakken. Schillen en wassen, zoals bij snoepgroente in een plastic bak, geldt dan weer niet gezien als verdere bereiding.

Blijf op de hoogte van het laatste nieuws voor ondernemers.

Ontvang dagelijks onze nieuwsbrief en blijf op de hoogte van het laatste ondernemersnieuws