Aangeboden door Greeniuz
Branded Content Duurzaamheid
Eindhovense ondernemers hebben dé oplossing voor razendsnelle energietransitie
In 2030 moeten anderhalf miljoen woningen in Nederland van het gas af. Tot nu toe leek de oplossing te liggen in warmtepompen. Een veelomvattende installatie met grote impact op de huidige situatie en de bewoners. Greeniuz biedt een uniek alternatief: infraroodpanelen als hoofdverwarmingssysteem.
Laatste update: 29 september 2021 09:00

Dirk Bellemakers (links) en Pieter Lapré tonen een infraroodpaneel waarmee Greeniuz een alternatief biedt voor de warmtepomp. Foto: Van Assendelft
Dirk Bellemakers, die na een succesvolle profwielrencarrière eigenaar werd van Belisol Eindhoven, staat nooit stil. Met zijn topsportmentaliteit streeft hij er iedere dag naar om alles wat hij doet nog beter te doen. Met Belisol plaatst hij kozijnen en deuren; een prachtige manier om woningen te verduurzamen. Via deze weg was hij op de hoogte van de bestaande oplossingen om woningen volledig gasloos te verwarmen. Bellemakers: ,,Wanneer je in een woning een warmtepomp wilt installeren, moet er nogal wat overhoop worden gehaald. Buiten het feit dat het ding nogal wat ruimte in beslag neemt, is het niet echt een fraai gezicht. Dat moest anders kunnen, dacht ik.”
"Infrarood is ons alternatief voor gasverwarming"
Op dat moment kwam hij in aanraking met compagnon Pieter Lapré, ondernemer in de internationale elektrische verwarmingsbranche. Samen hebben ze verschillende bestaande warmtesystemen op basis van infrarood onderzocht, gecombineerd en doorontwikkeld. Deze jarenlange ontwikkelingsperiode heeft geresulteerd in een even effectief als fraai product: warmtepanelen die er strak uitzien, slechts drieënhalve centimeter dik zijn en in of tegen het plafond worden geplaatst.
Gelijkmatige luchttemperatuur
De werking van de panelen wijkt ook af van een traditioneel verwarmingssysteem. Bij een gewoon systeem, of dat nu een radiator is of vloerverwarming, wordt de aanwezige lucht verplaatst. We hebben allemaal geleerd: warme lucht stijgt op, koude lucht daalt. Bij het systeem van Greeniuz is dit radicaal anders. Lapré: ,,Het infraroodpaneel straalt in een stralingshoek van 160 graden rondom uit en zorgt ervoor dat alle massa in de ruimte een verhoogde temperatuur krijgt. Zo nemen bijvoorbeeld de tafel, de vloer en de wanden deze straling op en zetten die om in warmte. Zij geven op hun beurt de warmte af aan de lucht. Hierdoor wordt er een zeer gelijkmatige luchttemperatuur gecreëerd.”
Bellemakers vult aan: ,,Bijkomend voordeel is dat er geen stof ontstaat in je huis.” Hij demonstreert dit door zijn vinger over een oppervlak te halen waar je normaal gesproken stof zou verwachten. Resultaat: een stofloze vinger. Dit betekent dat mensen met een allergie of bijvoorbeeld astma zeer gebaat zijn bij dit systeem.
Lees ook: Meer dan 30 jaar 'veelzijdigheid' als grootste kracht
Heel Nederland verwarmen
De ambitie van Bellemakers en Lapré is om alle geschakelde woningen, appartementen, studio’s, kantoren en chalets in Nederland en België van het gas af te helpen. In 2020 heeft Greeniuz hiermee een start gemaakt door 750 woningen te voorzien van infraroodpanelen. Ze werken hierbij samen met een groot aantal woningbouwcorporaties door heel Nederland. ,,Wij kunnen in één dag een hele woning voorzien van onze panelen. Het geeft nauwelijks overlast voor de bewoners. Als Nederland de klimaatdoelen van Parijs wil halen, zouden er per dag duizend woningen van het gas af moeten. Er worden er op dit moment ongeveer veertig gerealiseerd. Wij zijn in staat om onze productie snel op te schalen naar tienduizend panelen per week. Onze ambitie voor 2021 is om vijfduizend woningen van het gas af te halen met onze infraroodpanelen.”
Duurzame en lokale productie
Lapré en Bellemakers zijn er als echte Brabanders trots op dat het hen gelukt is om de gehele productie in een straal van twintig kilometer rondom Eindhoven te realiseren. ,,Duurzaamheid is ontzettend belangrijk voor ons”, zegt Bellemakers. ,,Dat vertaalt zich niet alleen naar het product zelf, maar in alle keuzes die we maken. Ons hoofdkantoor bevindt zich in Eindhoven, de productie van de warmtepanelen in Bergeijk. Onze CO2-footprint houden we daardoor extreem laag.” Duurzaamheid vertaalt zich ook naar voordelen voor de klanten van Greeniuz. Lapré: ,,De panelen, die bestaan uit een keramische plaat in een aluminium frame, vergen totaal geen onderhoud. Dit in tegenstelling tot een warmtepomp, die elk jaar een onderhoudsbeurt nodig heeft.”
"Overheid heeft warmtepompen enorm gestimuleerd, maar weet ook dat verandering nodig is om klimaatdoelstellingen te halen"
Lage investering, hoge opbrengst
Om de rest van Nederland ook te overtuigen van deze unieke en duurzame oplossing voor de energietransitie zijn er nog wel wat hobbels te nemen wat betreft wet- en regelgeving. ,,Vanuit de overheid is het gebruik van warmtepompen de laatste jaren enorm gestimuleerd”, schetst Bellemakers een van de hobbels. ,,Verandering is noodzakelijk om de klimaatdoelstellingen te behalen, weet ook de overheid. Daarom werkt Greeniuz nauw samen in een consortium van bedrijven en instellingen zoals de TU/e, om onafhankelijk aan te tonen dat infraroodverwarming één van de alternatieven voor gas is. Steeds meer woningcorporaties zien ons resultaat bij tevreden huurders die weinig overlast en een zuinig gebruik ervaren. En het allerbelangrijkste: ze vinden het een hele prettige, comfortabele warmte. Een warmtepomp kost voor dergelijke woningen al gauw tussen de tien- en twintigduizend euro. Wij transformeren zo’n woning met ons systeem tussen de drie- en achtduizend euro. En dat binnen één dag.”
Dit artikel kwam tot stand in samenwerking met Greeniuz. Meer info: greeniuz.nl