Nieuws Duurzaamheid

Nog 25 groene startups, waarvan zes Nederlandse, maken kans op half miljoen euro

Nog 25 startups maken kans op de hoofdprijs van 500.000 euro in de Postcode Lotteries Green Challenge. Zes van die genomineerden zijn van Nederlandse bodem. De jaarlijkse duurzaamheidscompetitie van de Nationale Postcode Loterij helpt startende ondernemers hun groene innovaties verder op de markt te brengen, met prijzengeld en begeleiding door stichting Doen.

Eldert Kuiken 9 juli 2020

Anne Marieke Eveleens GBB cheque Postcode Loterij Green Challenge award

Anne Marieke Eveleens won in 2018 500.000 euro met de Great Bubble Barrier, een luchtgordijn tegen de plastic soup in de oceanen. In 2016 ging de hoofdprijs ook al naar Nederland: PHYSEE met de smartskin Powerwindow. Foto:Greenchallenge

Naast de hoofdprijs van een half miljoen euro ligt er een prijs van 200.000 euro klaar voor de tweede plaats. De overige drie finalisten ontvangen 100.000 euro. Naast het prijzengeld ontvangen alle finalisten ruim in samenwerking met stichting Doen zes maanden coaching om hun zakelijke kansen te optimaliseren.

Lees ook: Physee als winnaar KvK Innovatie Top 100 te gast bij De Ondernemer

650 groene ondernemers

In totaal dienden 650 ondernemers uit Nederland, Duitsland, Groot-Brittannië, Noorwegen en Zweden, de landen waar een Postcode Loterij actief is, hun businessplan in waarmee ze bijdragen aan een duurzame wereld. Begin september maakt de organisatie bekend welke vijf startups daadwerkelijk naar de uiteindelijke finale gaan. Op 30 september pitchen zij hun groene startup voor een internationale jury en worden de prijzen verdeeld. Vanaf het begin is Richard Branson bij de challenge betrokken geweest, ook als jury(voorzitter).

Onze Nederlandse kanshebbers op half miljoen

Deze Nederlandse startups maken nog kans maken op een finaleplek:

  • BBBLS: bouwt klimaat-neutrale kassen door gebruik te maken van slimme isolatie met zeepbellen in een dubbele dakconstructie. Anton Paardekooper richtte het bedrijf in 2012 met drie compagnons op om telers te helpen meer impact te hebben op CO2-uitstoot, namelijk van 5 miljoen ton in de Nederlandse tuinbouw terug naar één miljoen ton. ,,Inmiddels hebben we zeven mensen in dienst en drie prototypes, waarvan één demo en twee verkocht. Nu is het zaak de kostprijs omlaag te brengen om te kunnen groeien. Richten we ons nu met de kassen op projecten van een hectare, dat moet drie hectare worden om het ook financieel duurzaam te krijgen.”
  • aQysta: levert duurzame waterpompen die geen brandstof of elektriciteit gebruiken maar door waterstroming worden aangedreven. Trouw beschreef aan de hand van oprichters Pratap Thapa en Fred Henny in 2017 de ontstaansgeschiedenis.
  • GoodHout: produceert een alternatief voor hout op basis van kokosnootafval. Het verkleint de CO2-voetafdruk en verrijkt het leven van de lokale bevolking in kokosnoot-producerende landen. Het product kan op vele manieren worden gebruikt zoals in luxe interieurs en in meubels.
  • Outlander Materials: door (rest-)stromen uit de voedingsindustrie om te zetten in materialen op biologische basis produceren zij een alternatief voor ‘single-use’ kunststoffen.
  • Reefsystems: biedt innoverende milieuvriendelijke bouwsystemen aan de maritieme sector om biodiversiteit te stimuleren en zo de gezondheid van de oceanen te verbeteren.
  • Orbisk: een voedselafval-monitor die volledig automatisch het voedselafval in de keuken registreert zodat een restaurant haar processen en inkopen kan aanpassen en voedselverspilling kan reduceren.

Een volledig overzicht van alle 25 genomineerden vind je hier.

Alles over, voor én door ondernemers in je mailbox.

Ontvang twee keer per week onze nieuwsbrief met inspirerende ondernemersverhalen en informatieve artikelen.