Nieuws Duurzaamheid

Hele wereld aan de groene energie door dansje te wagen op Rotterdamse vloer

Vloeren waarop dansbewegingen worden omgezet in energie, dat is Energy Floors. Met hun milieuvriendelijke dansvloeren veroverde het Rotterdamse bedrijf al groot succes, schrijft AD Rotterdam Waterweg. Maar het bedrijf heeft meer in zijn mars, blijkt uit de woorden van algemeen directeur en medeoprichter Michel Smit (45).

Jasper Monster | Foto: Frank de Roo 1 november 2017

Michel Smit Energy Floors

Nog steeds nieuwsgierig

Times Square in New York, de Eiffeltoren in Parijs, het Christusbeeld in Rio de Janeiro of een evenement van bekende bedrijven als Microsoft en Virgin. Zo maar een paar plekken waar de energieopwekkende dansvloer van Energy Floors, die de heupbewegingen van het publiek omzet in elektriciteit, de afgelopen jaren heeft gelegen.

En hoewel de vloer al bijna tien jaar de hele wereld over gaat, is de storm rondom het product nog lang niet gaan liggen. ,,Elke dag krijgen we minimaal twee telefoontjes of mailtjes met vragen over de vloer", zegt Smit. ,,Dat er negen jaar na de introductie nog steeds mensen nieuwsgierig zijn en voor het eerst over de vloer horen, laat de kracht van het product zien."

Lees ook: Ondernemerslessen van Marktplaats-miljonair Bob Crébas: duurzaam en rendabel

Goud in handen

Hoewel het achteraf makkelijk praten is, wist de oud-horecaondernemer (hij had onder meer de Off Corso vijf jaar onder zijn hoede) al snel dat hij goud in handen had.

,,Een groep Rotterdamse ondernemers heeft de vloer tijdens een brainstormsessie bedacht. Omdat de eerste reacties zo goed waren, zochten ze een ondernemer die er een bedrijf van kon maken. Toen ik de vloer zag, was ik om. Wat ik toen voelde, is denk ik wat een artiest voelt als hij een nummer 1-hit schrijft. Iets doen voor het milieu zonder extra inspanning, dat kon niet misgaan."

De wereld veroveren

Een kleine tien jaar later blijkt dat zijn gevoel Smit niet in de steek heeft gelaten. De vloer heeft de wereld veroverd. ,,Het is de combinatie van het milieuaspect en de eenvoud van het concept." Dansers en omstanders zien meteen resultaat van de inspanningen.

,,Telefoons opladen of beeldschermen laten draaien met de elektriciteit kan overal waar de vloer ligt. Maar we hebben ook delen van de Eiffeltoren of het Christusbeeld verlicht. Belangrijkste is dat mensen direct de werking van de vloer snappen en de vloer gaat leven. Er is zo veel energie op de wereld waar nooit iemand aan heeft gedacht."

Ook 'gewone' vloeren

Maar het bedrijf wil meer dan alleen deze nummer 1-hit. Daarom zijn Smit en zijn collega's de afgelopen twee jaar bezig geweest met het ontwikkelen van een 'gewone' vloer die energieopwekkend is. ,,Dat lijkt een kleine stap, van dansvloer naar een gewone vloer, maar dat is niet zo. Deze 'Smart Energy Floor' moet bijvoorbeeld buiten kunnen liggen en is permanent. Dat maakt de installatie een stuk lastiger."

Maar verder heeft de nieuwe vloer vooral veel voordelen ten opzichte van de dansvloer. ,,Belangrijkste is dat de nieuwe vloer overal kan liggen. Vliegvelden, stations, schoolpleinen. Overal waar veel beweging is. En we hebben zonnepanelen ingebouwd, zodat er nog meer energie kan worden opgewekt. Zo kunnen we aan deze vloeren meters koppelen. Dan wordt de hoeveelheid opgewekte energie meteen inzichtelijk. Of kinderen kunnen er spelletjes op spelen."

Scholen

De eerste nieuwe vloeren liggen sinds vorige week bij basisscholen door heel het land (inclusief de regio Rotterdam) op het schoolplein en daar komen snel nieuwe exemplaren bij. ,,We willen opschalen naar zo'n 400 installaties per jaar, inclusief de dansvloeren." En waar veel van zijn medeondernemers volledig focussen op uitbreiding naar het buitenland, heeft Smit een andere wens. ,,Bijna al onze klanten zitten in het buitenland. Het zou leuk zijn als we in Rotterdam en de rest van Nederland weer wat bekender worden."

We willen opschalen naar zo'n 400 installaties per jaar, inclusief de dansvloeren.

Michel Smit, algemeen directeur en medeoprichter Energy Floors