Nieuws Duurzaamheid

HEMA lanceert 'OokWorst' en komt met vegetarische variant op paradepaardje

De rookworst van HEMA: sinds 1936 een begrip in Nederland. Nu echter steeds meer mensen minder vlees willen eten, kan HEMA niet achterblijven als het gaat om een vegetarische variant op haar paradepaardje. Om die reden is er de OokWorst, vanaf donderdag te verkrijgen in 534 filialen.

Van onze redactie 26 oktober 2020

Hema rookworst hollands

De wereldberoemde rookworst van HEMA heeft een vegetarische variant gekregen: de OokWorst.

,,Tegenwoordig willen steeds meer Nederlanders minder vlees eten", onderbouwd woordvoerder Marry Jansen-Kin deze keuze. ,,Bij HEMA willen we dat graag beter, leuker en makkelijker maken door alternatieven aan te bieden." HEMA zegt dat het een uitdaging was om de smaak van de rookworst goed na te maken in de vega-variant. ,,Een waardig vegetarisch alternatief ontwikkelen heeft dan ook meer dan een jaar geduurd."

'We zijn erg kieskeurig geweest over de smaak'

De oorzaak hiervan is dat het simpelweg veel tijd kostte voordat iedereen tevreden was met de smaak van de OokWorst. ,,We zijn erg kieskeurig geweest over de smaak", vertelt Jansen-Kin aan RTL Z. Om niet achter te blijven, zette HEMA er het afgelopen jaar wel meer vaart achter. ,,We hebben veel tijd in smaaktesten met collega's en externen gestoken, steeds weer opnieuw, na elke aanpassing van receptuur."

Lees ook: Overname HEMA bijna rond: Jumbo-familie Van Eerd en investeerder Parcom sluiten voorwaardelijke deal

OokWorst in een vacuüm verpakking

In tegenstelling tot de gewone rookworst, wordt de vegetarische variant verkocht in een vacuüm verpakking. De OokWorst wordt ook niet 'uit het vuistje' verkocht in het restaurant. ,,De reguliere rookworst wordt verwarmd in een pan met water. Daar kunnen we de vegetarische variant natuurlijk niet bij doen", aldus Jansen-Kin.

HEMA doet niet uit de doeken in welke fabriek de OokWorst wordt gemaakt. De 'gewone' rookworst wordt namelijk gefabriceerd door Unox. Deze partij verkoopt sinds een aantal jaar zelf ook een vegetarische rookworst. In deze worst zitten net als in de OokWorst eieren met twee Beter Leven-sterren. Een ander belangrijk ingrediënt van de OokWorst zijn erwten.

Een OokWorst gaat 3,50 euro kosten en wordt daarmee duurder dan de vleesvariant van 2,25 euro.

Alles over, voor én door ondernemers in je mailbox.

Ontvang twee keer per week onze nieuwsbrief met inspirerende ondernemersverhalen en informatieve artikelen.