Nieuws Duurzaamheid

Investering van 200.000 euro voor papierpionier Paper on the Rocks

Een systeemverandering in de vervuilende papierindustrie ontketenen, dat is de ambitieuze inzet van ondernemer Anne Pleun van Eijsden. Met haar bedrijf Paper on the Rocks verkoopt ze notitieboeken gemaakt van steengruis en landbouwafval. Een kapitaalinjectie van 200.000 euro van de Triodos Sustainable Finance Foundation brengt haar ambitie weer iets dichterbij.

Ezra Hakze 28 januari 2020

Kopie van Persfoto Anne Pleun 01 7161

Anne Pleun van Eijsden, oprichter van Paper on the Rocks.

Je zou het misschien niet zeggen, maar de papierindustrie is een van de meest vervuilende industrieën die er is. De industrie is verantwoordelijk voor 7 procent van de jaarlijkse mondiale CO2-uitstoot, wat bijna drie keer zoveel is als de luchtvaart (2,5 procent van de uitstoot). Bovendien is het waterverbruik van papierproductie enorm; een A4-tje kost tussen de 2 en 13 liter water.

Alternatief voor papier

Dit moet anders kunnen, dacht Anne Pleun van Eijsden (31) in 2015. Ze richtte de start-up Paper on the Rocks op, waarmee ze notitieboeken verkoopt die van steengruis en landbouwafval gemaakt zijn. Deze restproducten zijn 100 procent recyclebaar en bij de productie van het ‘steenpapier’ is geen water nodig. Hiermee ontwikkelt het bedrijf een duurzaam alternatief voor papier verder door, wat een reden was voor Triodos Sustainable Finance Foundation om in Paper on the Rocks te investeren.

,,Dat papier zo vervuilend is iets waar we eigenlijk niet bij stilstaan,’’ zegt ondernemer Anne Pleun van Eijsden. ,,Papier is overal. Zelfs in de verpakkingsindustrie wordt steeds meer papier gebruikt, omdat er in een roep om alternatieven voor plastic vaak naar papier gekeken wordt.’’ En dat terwijl zelfs gerecycled papier niet altijd even duurzaam is: ,,Ook de recycling van papier is heel erg energie- en waterintensief. Bovendien wordt het steeds lastiger om de inkt eruit te halen.’’

E-commerce

,,Ik ben er niet op uit om de papierindustrie te vernietigen,’’ zegt Van Eijsden. ,,Maar ik wil het een duw in de goede richting geven door de alternatieven van traditioneel papier te laten zien. Het grote probleem is dat er wel alternatieven zijn, maar die zijn niet doorontwikkeld. En dat terwijl er steeds meer vraag naar is, bijvoorbeeld door de opkomst van e-commerce. Ook daarvoor is er een alternatief op papier nodig.’’

Lees ook: Zo maakte Hilary Jones (Lush) van handgemaakte, ecologische cosmetica een wereldwijd geliefd merk

De investering van de Triodos Sustainable Finance Foundation wil Paper on the Rocks gebruiken om het ‘steenpapier’ te optimaliseren en een proces voor de recycling te organiseren. Ook zijn er internationale plannen. ,,We merken vooral interesse uit Frankrijk, het Verenigd Koninkrijk en Duitsland,’’ zegt Van Eijsden.

Ze hoopt over vijf jaar als stationery-merk sterk in de markt te staan, als een duurzame tegenhanger van Moleskine. En ondertussen wil Paper on the Rocks de markt opschudden door samen te werken met andere duurzame bedrijven en het dialoog met de traditionele papierindustrie aan te gaan.