Nieuws Duurzaamheid

Jonge ondernemers lanceren appelfrisdrank met klokhuis en schil

Jaarlijks verspillen we 644 miljoen kilo aan groenten en fruit. Kan beter, dachten ondernemers Rutger Homan en Liselotte van der Lugt achter startup Leppa. Het jonge stel haalt fruitresten – die anders weggegooid zouden worden – persoonlijk op bij de boer in de polder en brengt het naar de loods om de sap te mengen en te bottelen.

Van onze redactie 11 juni 2020

Appelsap Liselotte Rutger

Rutger Homan en Liselotte van der Lugt van startup Leppa. Foto's: Leppa

Startup Leppa heeft een frisdrank ontwikkeld die 100% procent natuurlijk is. Gemaakt van 'apple bones', refererend aan het klokhuis van de appel. Ondernemers Rutger Homan en Liselotte van der Lugt noemen het een lokaal, gezond alternatief. Vrij van ingewikkelde transportketens en gemaakt van appelresten dus. Ook E-nummers, chemicaliën en kunstmatige kleur,- geur, zoet- of smaakstoffen ontbreken. Eveneens worden er geen conserveringsmiddelen gebruikt en is de drank gemaakt van verse citroengember sap en klokhuizen.

''De coronacrisis hebben we gebruikt om hard aan de weg te timmeren. De nieuwe productielocatie en branding moesten klaar zijn als de horeca weer open ging''

Liselotte van der Lugt, ondernemer

Productie in Flevoland

Afgelopen weekend bottelden de twee ondernemers handmatig 3.000 flesjes op de nieuwe productielocatie in Flevoland. Allemaal voorzien van een gloednieuw etiket. ,,Het afgelopen jaar hebben we ons met name gefocust op de perfectie van het recept. De coronacrisis hebben we gebruikt om hard aan de weg te timmeren. De nieuwe productielocatie en branding moesten klaar zijn als de horeca weer open ging'', aldus Van der Lugt.

Dat is gelukt. Vanaf deze week is het gloednieuwe flesje te bestellen via de website. De frisdrank met de smaak ‘Applebones’ is inmiddels bij dertig verkooppunten in en rondom Amsterdam verkrijgbaar.

Lees ook: Jonge ondernemers (22 en 23) richten zich met hun theebedrijf op thuiswerkers

Samenwerking met kunstenaar

Leppa bestaat al ruim een jaar. Deze week is aangekondigd dat het drankje een nieuw ‘schilletje’ krijgt. In samenwerking met een Zuid-Afrikaanse kunstenaar is een nieuw etiket en logo ontworpen. Met het nieuwe schilletje verwacht Homan de doelgroep beter aan te spreken: ,,Dat de frisdrank is gemaakt van foodwaste en dat het gezond is, is mooi maar een bijzaak. Wij willen een frisdrankmerk neerzetten dat past bij een bepaalde levensstijl. Stoer, buiten en sportief.”

Het logo bestaat uit twee zwaluwen. Zwaluwen zijn trekvogels, in de winter trekken ze weg naar warmere oorden maar ze keren altijd terug. ,,Voor het logo waren we maanden lang op zoek naar een goede metafoor voor recycling: het weggaan en weer terug komen van de appelrestjes.''. Het was belangrijk voor de ondernemers om het ‘appelsapgehalte’ los te laten. ,,Leppa is een stoere frisdrank en daar hoort een stoer imago bij.''

Alles over, voor én door ondernemers in je mailbox.

Ontvang twee keer per week onze nieuwsbrief met inspirerende ondernemersverhalen en informatieve artikelen.