Nieuws Duurzaamheid

Kingfish Zeeland kweekt 'vis van de toekomst'

Kingfish Zeeland is een snelgroeiende indoor viskwekerij. Het bedrijf specialiseert zich sinds 2016 in Yellowtail Kingfish, een exotische vis met een uitgelezen smaak. Topchefs zijn er dol op. De kwekerij maakt kans op de Nationale Ondernemersprijs.

Frank Balkenende (AD) 21 augustus 2023

Yellowtail kingfish zeeland

Nationale Ondernemersprijs 2023: wie krijgt jouw stem?

De Nationale Ondernemersprijs is een gezamenlijk initiatief van De Ondernemer en het AD en de bijbehorende regiotitels voor het meest onderscheidende mkb-bedrijf van Nederland. De allereerste editie van de Nationale Ondernemersprijs wordt op 7 september aan de winnaar uitgereikt in de Jaarbeurs. Breng onderaan de pagina je stem uit!

Kees Kloet, Ohad Maiman en Hans den Bieman koesterden acht jaar geleden een droom, zo schrijft het AD. Ze wilden in Nederland kingfish, een aan makreel verwante roofvis, gaan kweken. Waarom deze exotische vis die in het wild rondzwemt in de warme Australische wateren? Ten eerste bezit het stevige visvlees een delicate smaak die het midden houdt tussen zeebaars en tonijn. Uitermate geschikt voor de West-Europese horeca, zeker rauw voor sashimi.

Kweek is duurzamer

Een tweede argument is dat kweek van kingfish onder dak duurzamer is dan vangst in het wild. Het is een efficiënter manier om dierlijke eiwitten te produceren. Ohad Maiman: ,,Tonijn heeft vanwege de overbevissing een besmet imago gekregen. Kingfish is een goed alternatief. Hij groeit snel en smaakt uitstekend, zij het niet heel erg vissig. Het is een exquise product waar restaurants graag mee werken. De vis was wel verkrijgbaar in Europa, maar kwam altijd uit Japan en Australië. Het is echter niet duurzaam en logistiek kostbaar om de kingfish half de wereld over te transporteren.”

"Tonijn heeft vanwege de overbevissing een besmet imago gekregen. Kingfish is een goed alternatief. Hij groeit snel en smaakt uitstekend"

Ohad Maiman, medeoprichter Kingfish

Productie verdubbelt

Die droom werd werkelijkheid. In 2016 openden ze een kwekerij bij het Zeeuwse Kats, aan de voet van de Zeelandbrug. De eerste oogst: vier kistjes kingfish. Al gauw verrees een nieuwe fabriek, compleet met kraamkamer waar piepjonge kingfish wordt gepamperd tot ze groot genoeg zijn voor hun dagelijkse rondjes in grote tanks.

En kijk nu wat er rondzwemt in de blauw geverfde kwekerij. Per week gaan 15.000 vissen naar afnemers. Per jaar zijn dat 700.000 vissen. Met de uitbreiding komen er achttien tanks bij waardoor de productie van de Dutch Yellow Tail meer dan verdubbelt. Dan praat je over 3,5 miljoen kilo vis per jaar.

Lees ook: Kiplekker succes dankzij klimaatneutraal ei: dit is Kipster

Niet zonder risico's

Vanzelfsprekend is het pionierswerk in Kats niet. Viskweek is niet zonder risico’s. Het Oosterscheldewater in de tanks moet superschoon zijn, want één verkeerde bacterie die erin sluipt en de vissen liggen op apegapen. Er is daarom diep nagedacht over de juiste techniek en kweekmethoden, want Kingfish gebruikt geen medicijnen om de vissen in conditie te houden. Wel komt regelmatig een gespecialiseerde dierenarts langs om te meten hoe met de vissen gesteld is.

De kwekerij filtert eerst het slib uit het ingenomen Oosterscheldewater, waarna het water met UV-licht wordt ontsmet. Eenmaal in de tanks bij de vissen wordt het water ieder kwartier geheel gefilterd en 40 procent van het water wordt dagelijks ververst. Het gebruikte water wordt ook gezuiverd voor het weer de Oosterschelde in gaat. Dat gebeurt met een biofilter, in feite bacteriën die het vuil opvreten.

Kingfish Zeeland

  • Kwekerij van Yellow Tail Kingfish in Kats
  • Bestaat sinds 2016
  • Productie: 3,5 miljoen kilo vis (na uitbreiding)
  • Oprichters: Kees Kloet, Ohad Maiman en Hans den Bieman
  • Omzet: ruim 18,7 miljoen
  • Aantal werknemers: 150
  • nl.kingfish-zeeland.com

Veilige en productieve viskweek hebben ze inmiddels goed voor elkaar in Kats. Zo goed dat Kingfish volgend jaar hetzelfde kunstje wil herhalen in de Amerikaanse staat Maine. De fabriek daar wordt een stuk groter dan die in Kats. Kortom, het bedrijf gaat als een speer.

Lees ook: Bij Koppert Cress kan het groen niet groen genoeg

Blijf op de hoogte van het laatste nieuws voor ondernemers.

Ontvang dagelijks onze nieuwsbrief en blijf op de hoogte van het laatste ondernemersnieuws