Nieuws Duurzaamheid
Kliekjes van Yoghurt Barn krijgen bij Seenons een tweede leven
De oprichter van YB - voorheen Yoghurt Barn - Wouter Staal heeft een probleem. Wat doe je met etensafval? Vanaf de zomer is hij namelijk verplicht om deze te gaan scheiden. Samen met afvalverwerker Seenons vond hij uiteindelijk een slimme oplossing. Het resultaat: jaarlijks ruim 80 procent minder restafval, dat gelijk staat aan 66 containers met een inhoud van 660 liter per stuk.
Techafvalverwerker Seenons haalt bij YB restanten yoghurt op. Het levert het horecabedrijf een enorme besparing op. Foto: YB
Horecabedrijven groter dan 100m2 - die per week minimaal 660 liter afval produceren - zijn verplicht om vanaf 1 juli voedselresten, in jargon swill genaamd, en papier te scheiden. Dit is bijna elke horecazaak, dus ook YB.
Bij de ‘yoghurtwinkel’ van Staal vormt swill bijna de helft van al het restafval. Je bent dus al gauw kilo’s afval lichter als je dit scheidt, weet Joost Kamermans, medeoprichter en ceo Seenons. ,,Swill is heel waardevol, maar liefst 94 procent kan gerecycled worden. Gescheiden swill afval kan makkelijk worden omgezet in biogas - een duurzame energiebron - en compost.”
Lees ook: Hoe drie innovators doorgroeiden na hun notering in de KVK Innovatie Top 100
Volle focus op het reduceren van afval
Wouter Staal vertelt dat zijn bedrijf geheel gecertificeerd is om klimaat positief te ondernemen. ,,Dit kun je enkel doen als je volle focus hebt op het reduceren van afval”, legt hij uit in de Week van de Circulaire Economie. Dinsdag 8 februari geeft hij daarover een webinar samen met Seenons en Elisah Pals, Klimaat-Burgemeester van Breda en oprichter van Zero Waste Nederland.
Staal: ,,De samenwerking met Seenons is daarom heel waardevol. De positieve impact die we samen maken is verbijsterend: gemiddeld hebben we per locatie ruim 80 procent restafval minder. Naar verwachting starten we in maart met drie extra locaties.”
Koffiedrab wordt zeep bij Seenons
Het in 2019 opgerichte techbedrijf Seenons heeft als missie om mensen bij elkaar te brengen voor een afvalvrije wereld. Door middel van technologie en slimme logistiek koppelt de onderneming iedereen in de afvalketen aan elkaar voor het redden van afval, oftewel waardevolle grondstoffen.
Met het Seenons-platform en bijbehorende app is het voor bedrijven mogelijk om met één klik op de knop hun afval op te laten halen. De afvalstromen worden gerecycled tot nieuwe producten of duurzaam verwerkt. Koffiedrab wordt bijvoorbeeld zeep, sinaasappelschillen worden likeur. Is er geen ‘match’? Dan belooft het platform de meest efficiënte en duurzame route om afval te vervoeren door gebruik te maken van bestaande transportnetwerken. Maximale efficiëntie, minder verkeer, minder CO2-uitstoot.