Nieuws Duurzaamheid
Klimaatondernemer: neem meer verantwoordelijkheid voor energieverbruik
Klimaatondernemer Rob van der Rijt schreef een boek over hoe ondernemers méér met energieverbruik bezig kunnen, en misschien wel moéten, zijn. Volgens Van der Rijt, eigenaar van Klimaatplein, zoeken ondernemers te weinig de dialoog met elkaar. ,,Je zou ook geen zaken meer kunnen doen met bedrijven die niet voldoen aan die energiebesparingplicht."

CO₂-neutraal ondernemen.
,,Kortweg betekent het dat je nul impact hebt op de opwarming van de aarde. En alle broeikasgassen die je als organisatie veroorzaakt, dáár neem je je verantwoordelijkheid voor.”
Waar begin je mee: energie besparen en duurzaam opwekken?
,,Je moet beginnen met besparen, want alles wat je bespaart hoef je niet meer duurzaam op te wekken. Maar breng eerst in kaart waar je veel energie verbruikt. Zo kun je bijvoorbeeld onnodig veel verbruik van fossiele brandstoffen voorkomen. Maar ook machines en verlichting die ‘s nachts aanblijven is zonde van het geld. Zoiets kun je gemakkelijk inregelen met tijdschakelaars. Hetzelfde geldt voor het juist instellen van klimaatinstallaties. Die kosten je niks, maar helpen je wél bezuinigen op je energieverbruik.”
Ondernemers denken hier niet aan?
,,Het begint wel meer te leven. Ook vanuit de overheid, die beter gaat handhaven op het naleven van de energiebesparingplicht. Die plicht bestaat al zo’n 25 jaar, maar werd voorheen onvoldoende gecontroleerd. Vanaf 1 juli moeten ondernemers ook informatie verschaffen over hun energiebesparing. Anders kan de overheid je daarop aanspreken”
Is dat niet een te softe aanpak?
,,Je zou ook geen zaken meer kunnen doen met bedrijven die niet voldoen aan die energiebesparingplicht.”
Maar dan straf je die ondernemers.
,,Ik zie het zo: bedrijven die de plicht wél naleven beloon je dan. Het is ook gewoon goed ondernemerschap.”
Kun je het gedrag nog wel veranderen?
,,Zeker wel. Ik zie signalen in het mkb dat ze steeds meer energieneutraal en circulair denken om hun imago op te vijzelen. Vooral familiebedrijven doen dat, omdat ze weten dat het belangrijk is voor de volgende generatie.”
Als alleen Nederland energieneutraal probeert te zijn, heeft dat zin?
,,Landen om ons heen doen al veel meer. Volgens Eurostat staat Nederland zelfs onderaan als het gaat om duurzame energie. Nog altijd maken we te weinig gebruik van windmolens, zonnepanelen, biomassa. Ook de bespaardoelen van het Energieakkoord halen we niet.”
Welk advies geef je ondernemers mee die CO₂ neutraal willen ondernemen?
,,Ga een persoonlijk gesprek aan met een deskundige. Dat kan een installateur zijn. Maar bespreek het onderwerp ook met een mede-ondernemer. Misschien heeft hij wat warmte over voor jou en jij voor hem een groot dak met zonnepanelen. Een soort uitruil van energie.”
De Ondernemer mag drie exemplaren van het boek CO2-neutraal ondernemen, zo doe je dat! verloten. Een preview van het boek is hier te downloaden.
Kans maken op een gratis exemplaar? Mail dan jouw adresgegevens naar: redactie@deondernemer.nl