Nieuws Duurzaamheid

Joyce van der Est (ASN Bank): 'In álles wat wij doen, stimuleren we duurzame vooruitgang'

Sinds 2018 vormen Arie Koornneef en Joyce van der Est gezamenlijk de directie van ASN Bank. Van de ASN Wereldprijs tot De Watermonsters: hun organisatie trekt de kar wat betreft duurzaamheid. En dat niet alleen binnen de financiële sector, ze hopen andere bedrijven ook de ogen te openen. ,,We willen koploper én aanjager van duurzaamheid zijn.”

Mandy Kraakman en Dennis Mensink (LIEF) 2 december 2020

ASN Bank joyce van der est

VOORPUBLICATIE LiEF

Dit is een deel van het interview met Arie Koornneef en Joyce van der Est (foto hierboven), dat in het geheel te lezen is in het boek LiEF. Daarin vertellen ondernemers wat duurzaam ondernemerschap voor hen inhoudt, welke uitdagingen het oplevert en wat ervoor nodig is om van een goed initiatief een succesvolle onderneming te maken. De Ondernemer publiceert meerdere interviews uit het boek.

Maatschappelijk verantwoord bankieren

Joyce: ,,ASN Bank (De Algemene Spaarbank voor Nederland, red.) werd in 1960 opgericht, met als belangrijkste doel om het spaargeld van de vakbonden maatschappelijk verantwoord uit te lenen. ASN Bank staat dus aan de wieg van Maatschappelijk Verantwoord Bankieren. Dat hebben wij op de kaart gezet. In álles wat wij doen, stimuleren we duurzame vooruitgang. Of het nu gaat om spaargeld, beleggingsfondsen, investeringen in staatsobligaties of het financieren van energievoorzieningen: you name it. Onze focus zijn we verder gaan uitbreiden naar biodiversiteit. Onze missie is echter recht overeind blijven staan: met ASN Bank bijdragen aan een duurzaam mensenleven.”

"Wat je nu doet, moet goed zijn voor volgende generaties. En met geld kun je zoveel moois doen. Dat hebben we vastgelegd in ons duurzaamheidsbeleid, gestut op onze drie pijlers: klimaat, biodiversiteit en mensenrechten"

Arie Koornneef, ASN Bank

Arie: ,,Ik ga iedere dag met een grote glimlach naar het kantoor in Den Haag. En dat heeft een reden: ik kan mijn werk met mijn persoonlijke drijfveren vereenzelvigen. Ik heb veel van de wereld gezien, tijdens mijn werkzaamheden voor verschillende ngo’s (Youth for Christ en Simavi, red.) en SNS (een ander bankmerk onder de vlag van moederbedrijf de Volksbank, red.). Ik heb gezien dat groen en sociaal nog lang niet overal aanwezig is. ASN Bank heeft altijd een speciaal plekje in mijn hart gehad en past me als een jas. Ga maar na: er is toch niets motiverender dan samen met de mensen om je heen bijdragen aan een betere wereld en een duurzame toekomst?”

Joyce: ,,Iedereen heeft zo zijn persoonlijke afwegingen om voor ASN Bank te kiezen. We horen vaak van onze klanten dat ze op een gegeven moment worden getriggerd door een nieuwe fase in hun leven. Ook tijdens de corona-lockdown: mensen zagen wat dit deed met het milieu. We reizen veel minder en plots kan de natuur zijn gang gaan. Die bevindingen sluiten perfect aan op onze missie, daardoor worden we nóg beter gevonden.”

'Duurzaam kan commercieel succesvol zijn als je het vertrouwen van je klanten nooit beschadigd'

Arie: ,,Wat je nu doet, moet goed zijn voor volgende generaties. En met geld kun je zoveel moois doen. Dat hebben we vastgelegd in ons duurzaamheidsbeleid, gestut op onze drie pijlers: klimaat, biodiversiteit en mensenrechten. Daar hebben we weer doelen op gesteld, richting 2030, en daar stemmen we vervolgens al onze activiteiten op af. Hierover zijn we ook constant in gesprek met ngo’s, zoals Amnesty International en Urgenda. We hebben elkaar namelijk nodig om die doelen te bereiken. Wij doen dat in de vorm van duurzame bankactiviteiten, dat is onze rol binnen dit geheel."

Joyce: ,,Duurzaam kan commercieel succesvol zijn als je het vertrouwen van je klanten nooit beschadigd en hier geen concessies in doet. ‘Als jij je geld aan ons toevertrouwt, zetten wij het alleen duurzaam uit.’ En dat dóén we dan ook. Dat maakt ons binnen de financiële dienstverlening een unieke en betrouwbare partij om mee in zee te gaan.”

Duurzaamheid: koploper én aanjager

Arie: ,,We willen koploper én aanjager van duurzaamheid zijn. We streven ernaar om in 2030 klimaatpositief te zijn en een netto positief effect te hebben met onze beleggingen en investeringen. Ook streven we naar een leefbaar loon in de kledingindustrie in 2030. In 2015 hebben we het initiatief genomen om financiële dienstverleners op het gebied van klimaat te vragen ons voorbeeld te volgen. We hebben ons verenigd in het Platform Carbon Accounting Financials. In het begin waren we met een handjevol Nederlandse partijen. Inmiddels zijn er bijna tachtig financiële instellingen wereldwijd die ons voorbeeld volgen, waaronder bijvoorbeeld ook Morgan Stanley. Eenzelfde aanpak hanteren we op onze andere pijlers: biodiversiteit en mensenrechten. We willen delen wat we hebben, bedenken en doen. Die gezamenlijkheid is voor onze missie, de stip aan de horizon, het belangrijkste. Maar we laten ons op de weg daarnaartoe ook graag inspireren door klanten, zakenpartners en duurzame ondernemers.”

Fabeldieren en Watermonsters

Arie: ,,We vinden het mooi om samen met onze partners te kijken welke boodschappen we nu weer willen ontwikkelen. De fabeldieren uit onze commercials brengen enorm veel creatieve rijkdom met zich mee. De vraag waar we bijvoorbeeld mee bezig zijn is: hoe maken we biodiversiteit dichtbij en toegankelijk? We hebben daarom een campagne ontwikkeld, samen met Natuur en Milieu: ‘Vang de Watermonsters’. We hebben onze klanten gevraagd om in de kleine wateren in de buurt de kwaliteit te meten, door watermonsters af te nemen. Dit is een enorm succes geworden. Binnen twee weken waren alle kitjes uitverkocht! Natuur en Milieu had hier niet op gerekend. Dit jaar vond deze campagne opnieuw plaats, maar dan nog beter. Het aantal kitjes was toegenomen en ook een aantal waterschappen deden mee. Op deze manier vertalen we een pijler, biodiversiteit, in concrete campagnes en een handelingsperspectief richting onze klanten. We maken duurzaamheid voor iedereen bereikbaar.”

LiEF: het duurzame vervolg op bestseller LEF

Wat maakt sommige impactondernemers succesvoller dan andere? Hoe verenigen topondernemers als Jaap Korteweg (De Vegetarische Slager), Merijn Everaarts (Dopper), Maurits Groen (WakaWaka, Kipster) en Henk-Jan Beltman (Tony’s Chocolonely) groen en poen in hun bedrijf? Mandy Kraakman en Dennis Mensink (beiden Mediatic) voelden bijna dertig ondernemers aan de tand en stuitten op mooie verhalen én inzichten. Het boek is te bestellen via de webshop.