Nieuws Duurzaamheid
Insecten eten: hoe dit Nederlandse bedrijf het voedselsysteem op z'n kop zet
Een knapperige krekel als snack onderweg? Een vieruurtje met meelwormen op je werk? Waarom ook niet: het eten van insecten is misschien nu nog niet alledaags, maar dat kan veranderen. Het is gezond, smakelijk en het belast het milieu veel minder dan ander voedsel. ‘Bug the system’ is de missie van Malgorzata Fijalkowska-Horaczek met haar bedrijf Enough.
VOORPUBLICATIE LiEF
Dit is een deel van het interview met Malgorzata Fijalkowska-Horaczek dat in het geheel te lezen is in het boek LiEF. Daarin vertellen ondernemers wat duurzaam ondernemerschap voor hen inhoudt, welke uitdagingen het oplevert en wat ervoor nodig is om van een goed initiatief een succesvolle onderneming te maken. De Ondernemer publiceert meerdere interviews uit het boek.
Gekarameliseerde krekels en meelwormen met kaneel
,,Wij zijn op 1 juli 2020 met Enough begonnen, omdat we de consumentenmarkt willen veranderen. Wat nodig is om in deze markt een merk neer te zetten is, vanuit het perspectief van de klant, een actieve en speelse aanpak die plezier en rebelsheid uitstraalt. Het begint met communicatie."
,,Waarom juist nu? Het voedselsysteem moet veranderen en consumenten zijn veel bewuster geworden als het gaat om duurzaamheid. Ze zoeken naar oplossingen en insecten maken daar deel van uit. Insecten zijn de perfecte, ‘schaamtevrije’ snack. We hebben zoete variaties, zoals gekarameliseerde krekels en meelwormen met kaneelsmaak, maar ook hartige waaronder krekels met paprikasmaak en meelwormen met rozemarijn en chilipeper. Een maaltijd bereiden kan ook, bijvoorbeeld funky falafel gemaakt met krekelmeel.”
"Ik ben ervan overtuigd dat we alle voedselbronnen die de natuur ons geeft moeten waarderen"
,,Ik ben in Polen opgegroeid maar heb gestudeerd in Engeland en Nederland. In 2013 begon ik aan mijn master Health & Food Innovation Management aan de Universiteit van Maastricht. Twee jaar later ging ik als researcher aan de slag voor Protix en verhuisde ik naar Brabant. Ik maakte daar kennis met insecten als voedsel. Ik ben ervan overtuigd dat we alle voedselbronnen die de natuur ons geeft, moeten waarderen.”
Het voedselsysteem op z'n kop zetten
,,Wij zijn nu met zes medewerkers en hebben alles in huis voor een klein bedrijf. Van productontwikkeling tot kwaliteitsbewaking tot sales en marketing. Voor iedereen die hier werkt, zijn duurzaamheid en het maken van bewuste keuzes grote thema’s. Dat begint met voedsel, maar houdt daar niet op. Ook zaken als afval en vervoer zijn dingen waar wij kritisch naar kijken als bedrijf. We hoeven elkaar hier niet te overtuigen; die overtuiging is er al. Dat zorgt voor een positieve energie binnen het bedrijf, waardoor we ons echt kunnen richten op het bouwen van iets nieuws. In ons geval is dat het buggen, oftewel het op z’n kop zetten van het voedselsysteem.”
Lees ook: Deze ondernemers willen met een insectenfabriek de voedselketen veranderen
Groen versus poen
,,Geld verdienen is voor elk bedrijf belangrijk en dat geldt ook voor ons. We willen lang genoeg op de markt blijven om een verandering teweeg te brengen. We doen er alles aan om van Enough een financieel stabiel bedrijf te maken, maar wel met duurzaamheid als vast verankerd onderdeel. Er is wat dat betreft voor ons geen spanningsveld tussen duurzaamheid en commerciële overwegingen. Want als je kiest voor financieel gewin op korte termijn ten koste van duurzaamheid, verlies je aan authenticiteit en geloofwaardigheid. Op de lange termijn verlies je dan dus altijd.”
Krekels bij de Kiosk
“We zijn een jong bedrijf dat nog in de ontwikkelingsfase is. We verkopen op dit moment alleen nog via onze eigen webshop, maar onderzoeken nieuwe kanalen voor verdere groei. Het zou mooi zijn als onze producten in de schappen van de supermarkt komen te liggen of op het station te koop zijn, maar een goede fit met een partner vinden wij het belangrijkste. Onze marketing draait om storytelling. We zoeken naar plekken waar we echt verbinding kunnen maken met mensen en waar ruimte is voor interactie.''
LiEF: het duurzame vervolg op bestseller LEF
Wat maakt sommige impactondernemers succesvoller dan andere? Hoe verenigen topondernemers als Jaap Korteweg (De Vegetarische Slager), Merijn Everaarts (Dopper), Maurits Groen (WakaWaka, Kipster) en Henk-Jan Beltman (Tony’s Chocolonely) groen en poen in hun bedrijf? Mandy Kraakman en Dennis Mensink (beiden Mediatic) voelden bijna dertig ondernemers aan de tand en stuitten op mooie verhalen én inzichten. Het boek is te bestellen via de webshop.