Nieuws Duurzaamheid

Dit is Paul van Coco-Mat, met 124 slaapwinkels in 21 landen: duurzaam

Samen met echtgenote Mirjam werkte Paul Efmorfidis vanuit Griekenland, Spanje en Amsterdam aan de uitbreiding Coco-Mat. Het doel? Zoveel mogelijk mensen een heerlijke en gezonde nachtrust bieden. En dat is gelukt. Met vier vestigingen in Nederland en nog eens 120 locaties in twintig andere landen, is Coco-Mat inmiddels uitgegroeid tot een serieuze speler in de lifestylemarkt. Eentje die ‘duurzaamheid’ tot handelsmerk heeft verheven.

Mandy Kraakman en Dennis Mensink (LIEF) 10 januari 2021

Coco mat paul efmorfidis

VOORPUBLICATIE LiEF

Dit is een deel van het interview met Paul Efmorfidis, dat in het geheel te lezen is in het boek LiEF. Daarin vertellen ondernemers wat duurzaam ondernemerschap voor hen inhoudt, welke uitdagingen het oplevert en wat ervoor nodig is om van een goed initiatief een succesvolle onderneming te maken. De Ondernemer publiceert meerdere interviews uit het boek.

Bij Coco-Mat doen ze alles nét even anders. Hoogstwaarschijnlijk door toedoen van de eigenzinnige Efmorfidis die, samen met z’n broer, aan het roer van de hele operatie staat en vastberaden is om alles zo duurzaam mogelijk aan te pakken. „Als je onderneemt vanuit je ziel, kan het commerciële succes niet uitblijven.”

Bed met ergo-base onderlaag

„Wij zijn de enige ter wereld die bedden met een ergo-base onderlaag maken. Deze laag is handgemaakt van eucalyptushout latten en natuurlatex en geven de bedden extra ondersteuning. Dit systeem is niet alleen comfortabel voor degene die erop slaapt, maar beschermt ook het hele bed, door het gewicht en de druk te verspreiden. Als ik ervoor zou kiezen de bedden zonder deze laag te produceren, zouden ze een stuk minder lang meegaan en zouden we dus meer geld kunnen verdienen. Maar wat moet ik met dat geld? Als we een extra nul achter onze inkomsten kunnen zetten, verandert er niets in mijn leven. Ik wil liever hoogwaardige producten leveren.”

Sociaal werkgeverschap bij Coco-Mat

„De kwaliteit van onze producten staat voorop. Dat is dé reden waarom mensen voor Coco-Mat kiezen. Vaak is het in de tweede plaats, omdat wij eco zijn en honderd procent natuurlijke materialen gebruiken. Wat de consument vaak niet weet, is hoeveel waarde wij hechten aan sociaal werkgeverschap. Mijn eerste medewerker was fysiek gehandicapt. Ik ben namelijk van mening dat ik als bevoorrecht mens de verplichting heb om minderbedeelde mensen te helpen. Samen staan we sterker. En dat is zeker niet alleen altruïstisch te noemen, want ik houd er zelf ook een goed gevoel aan over.”

„Als een collega in staat is om meer push-ups te doen dan ik, krijgen zij de rest van hun carrière bij Coco-Mat het dubbele van hun salaris uitbetaald."

Paul Efmorfidis, oprichter Coco-Mat

Filosofie van de Peripatetische School van Aristoteles

„Ondernemen is het vinden van een oplossing voor een probleem. En gelukkig zijn er meer oplossingen dan problemen! Om iets nieuws te kunnen bedenken, moet je volledig vrij zijn. De filosofie van de Peripatetische School van Aristoteles spreekt mij aan, die stelt dat beweging nodig is om verandering teweeg te brengen. Ga fietsen, rennen of zwemmen, dan dient zich vanzelf een oplossing aan. De enige verplichting die wij hebben in dit leven, is om te bewegen en te zweten."

Natuurlijke verzorgingslijn Zealots

,,Zelf ben ik ook continu in beweging. Het succes van Coco-Mat biedt mij de vrijheid om verder te ondernemen. Zo verkopen we allang niet meer alleen bedden en matrassen, maar zijn bijvoorbeeld ook een natuurlijke verzorgingslijn genaamd Zealots begonnen. Daarnaast produceren we handgemaakte houten fietsen en verkopen we bamboe pennen. Een project waar ik nu mee bezig ben, is om flosdraad van Aloë Vera te maken. Dat is dus volledig natuurlijk, zonder synthetisch materiaal. En mijn droom om groenteboer te worden, heb ik ook nooit helemaal opgegeven. Volgend jaar start ik een nieuwe onderneming, waarbij we onze eigen biologische producten gaan kweken. Ik wil een biologische, verpakkingsvrije supermarktketen beginnen met eerlijke producten zónder pesticiden of andere troep.”

Lees ook: Slaapverwekkende filmpjes en 120 dagen op proef: zo verkoop je een matras

Ondernemen vanuit je ziel

„Als iets eerlijk is, vanuit het hart komt en gezond is voor mensen, gaat de rest vanzelf. Ik ben niet aan het ondernemen om geld te verdienen. Maar zodra je besluit om impact te maken, zul je geld gaan verdienen. Tegenwoordig gelooft men nog te vaak dat duurzaam ondernemen alleen maar geld kóst, maar ik ben overtuigd van het tegenovergestelde. Als je onderneemt vanuit je ziel, kan het commerciële succes niet uitblijven. Ik ben daarom altijd bezig met de kleine dingen. Dan komen de grote dingen vanzelf goed. Ik denk dat mijn vier kinderen dat ook over hebben genomen, dat maakt me trots. Ik heb ze nooit iets opgelegd, maar ik geloof dat ze zien hoe ik leef en denk. Een goed voorbeeld zegt meer dan wijze woorden.”

Eén extra push-up verdubbelt je salaris

„We hebben laatst met onze medewerkers in Athene duizend bomen geplant op een plek die was afgebrand. Op deze manier proberen wij die verbinding met de natuur levend te houden. Ook proberen wij onze werknemers met een vergoeding te motiveren om met de fiets te komen. In Nederland fietst iedereen bijna elke dag, maar in andere landen moeten wij dit echt stimuleren. Ook proberen we er op andere manieren voor te zorgen dat onze werknemers zo gezond mogelijk leven. Ik heb bijvoorbeeld een open weddenschap lopen met het personeel. Als iemand in staat is om meer push-ups te doen dan ik, krijgen zij de rest van hun carrière bij Coco-Mat het dubbele van hun salaris uitbetaald. Elke keer als ik een vestiging in loop, word ik weer uitgedaagd. Maar het is nog niemand gelukt.”

Lees ook: Duurzaam ondernemen: hoe kan jij je bedrijf verduurzamen?

LiEF: het duurzame vervolg op bestseller LEF

Wat maakt sommige impactondernemers succesvoller dan andere? Hoe verenigen topondernemers als Jaap Korteweg (De Vegetarische Slager), Merijn Everaarts (Dopper), Maurits Groen (WakaWaka, Kipster) en Alec Clement (WAAR) groen en poen in hun bedrijf? Mandy Kraakman en Dennis Mensink (beiden Mediatic) voelden bijna dertig ondernemers aan de tand en stuitten op mooie verhalen én inzichten. Het boek is te bestellen via de webshop.

Alles over, voor én door ondernemers in je mailbox.

Ontvang twee keer per week onze nieuwsbrief met inspirerende ondernemersverhalen en informatieve artikelen.