Nieuws Duurzaamheid
Marius Smit van Plastic Whale bouwt drijvende kathedraal van afval: 'Plek die circulariteit tastbaar maakt'
Ondernemer Marius Smit komt met een opvallend initiatief. De oprichter van de sociale onderneming Plastic Whale gaat een drijvende kathedraal bouwen van stedelijk afvalmateriaal. Hij wil een breed publiek betrekken bij de circulaire transitie.

Marius Smit van de Plastic Whale wil een drijvende kathedraal bouwen van stedelijk afval. Foto: Boudewijn Bolman
Cathedrall - geschreven met ‘-all’, verwijzend naar: ‘voor iedereen’ - moet tijdens de komende Sail ergens in Amsterdam gaan drijven. Het drijvende gevaarte wordt een multidisciplinaire plek waar individuen, bedrijven en overheid samenkomen om de transitie naar een circulaire economie te versnellen.
,,Bijna iedereen weet inmiddels wel dat we van een lineaire naar een circulaire economie moeten. Maar we zien helaas weinig producten en projecten die het grote publiek aanspreken en betrekken”, constateert Smit. ,,De materie is vaak nog erg technisch en moeilijk te begrijpen. Deze plek moet duidelijk maken dat we anders moeten kijken naar afval en grondstoffen. Een plek die circulariteit tastbaar maakt.”
Lees ook: Deze ondernemers maakten van een sociale missie een succesvolle organisatie
Twaalf sloepen van 'Amsterdams grachtenplastic'
Marius Smit (1972) startte in 2011 met Plastic Whale en heeft als doel land en water vrij van plastic afval te maken. De sociale onderneming, gesteund door investeerders, tientallen partners en sponsoren, bouwde inmiddels twaalf sloepen van wat hij 'Amsterdams grachtenplastic' noemt. Verder presenteerde hij een lijn van designkantoormeubilair gemaakt met gerecycled plastic, in samenwerking met Vepa, een vooraanstaande Nederlandse kantoormeubelfabrikant.
De bouw van de Cathedrall begint eind dit jaar en moet gereed zijn voor Sail 2025 in Amsterdam. De drijvende kathedraal wordt een multidisciplinaire plek waar individuen, bedrijven en overheid samenkomen om de transitie naar een circulaire economie te versnellen. Dat gebeurt onder andere door middel van educatie, lezingen en exposities.
De Chathedrall is een ontwerp van Marius Smit, D/DOCK en het impactinnovatiebureau Max-G. Illustratie: D/DOCK