Jeroen is van jongs af aan al vaak in zee te vinden. Als hij na zijn studie Sociale Geografie naar het buitenland vertrekt, wordt zijn liefde voor surfen en de zee alleen maar groter. In Australië raakt hij betrokken bij de Surfrider Foundation en helpt hij bij het verbeteren van de kust door duinen terug te planten. Ook ontmoet hij iemand die afval recyclet op festivals, dat idee neemt Jeroen mee terug naar Nederland, meldt het AD.
Je kunt bijna geen stap zetten of er liggen al peuken op de grond
Een vliegende start voor Seavents
Een week na terugkomst draait Jeroen samen met vrienden een pilot op Surfana Festival en daarna gaat het snel. Nu zijn festivals zoals Tomorrowland en Georgies Wundergarten klant bij Seavents. Jeroen: ,,Met Seavents helpen we festivals om minder afval te maken en we helpen mee bij het opzetten van een overkoepelende duurzaamheidsstrategie. We hebben een aantal vaste concepten waarvan het uitdelen van zakasbakken aan rokende festivalbezoekers er een is.’’
,,Dit om te voorkomen dat mensen hun peuken op de grond gooien. Dit is zo schadelijk voor het milieu. De filters zijn namelijk gemaakt van plastic dat niet afbreekbaar is in de natuur. Bovendien blijven er veel gifstoffen en chemicaliën in de filters achter. Deze gevaarlijke en ongezonde stoffen lekken weg in onze bodem en zorgen voor een hoop vervuiling. Dit is natuurlijk een veel groter probleem dan alleen op festivals. Je kunt bijna geen stap zetten of er liggen al peuken op de grond.’’
Lees verder onder de foto >
Etensresten binnen 24-uur composteren
Naast het uitdelen van zakasbakken doet Seavents nog meer. ,,We helpen bijvoorbeeld met het maken van afvalplannen en brengen in kaart welke soorten afval er vrijkomen. We kijken wat we kunnen elimineren en welke dingen restafval gaan opleveren. We hebben ook een concept op de food courts van festivals waarbij we met de cateraars het beleid maken dat ze bijvoorbeeld alleen op biologisch afbreekbaar servies mogen serveren. Wij nemen dan onze composteermachine mee die dat materiaal samen met etensresten binnen 24-uur kan composteren. Na het festival kan de compost bijvoorbeeld gebruikt worden om het terrein te herstellen. De EU is momenteel veel meer aan het sturen op herbruikbare materialen en wij willen dan ook op zoveel mogelijk evenementen gaan werken met herbruikbaar servies dat we op locatie afwassen en direct kunnen hergebruiken.’’ vertelt Jeroen.
Dit idee is ontstaan uit een passie voor surfen
Missie om minder afval in de zee terecht te laten komen
Voorheen werkte Jeroen met twee compagnons aan Seavents, maar dit jaar stond hij alleen aan het roer. ,,Ik heb een team betaalde medewerkers en vrijwilligers die meehelpen met de uitvoering van de projecten op de festivals. Die mogen naast het werk ook van het festival genieten en die krijgen eten en drinken van ons. Wel heb ik organisatorisch het werk alleen gedaan dit jaar. Ik ben nu eigenlijk op zoek naar meer mensen die mijn missie steunen. Een vijfjarenplan heb ik niet, maar ik gebruik mijn passie voor natuur en surfen als kompas om bedrijfsgerelateerde beslissingen te maken. Op die manier blijf ik altijd gemotiveerd en flexibel genoeg om op kansen in te gaan die er op mijn pad komen. Ook zou ik met al mijn kennis en ervaring een project in het buitenland willen starten, ontwikkelingswerk in een ander land waar de problematiek nog veel groter is. Dat is mijn droom.’’ aldus Jeroen.
Lees verder onder de foto >
Een laatste tip van Jeroen
Voordat Jeroen weer naar het buitenland vertrekt, geeft hij nog een tip voor alle Nederlanders: ,,We zouden de aarde meer als onze moeder moeten zien en waardering moeten hebben voor het feit dat de aarde ons alles geeft wat we nodig hebben. Als we nou met z’n allen wat minder vlees eten, minder kleding kopen en wat minder vliegen, gaat het al de goede kant op. En gooi die peuken niet op de grond.’’ zegt Jeroen al lachend.
Voor meer informatie over Seavents, bekijk de website of Instagram.
Lees ook: Met Wocha-beddengoed bieden Charlotte en Wouter klant nachtrust en ‘groener geweten’