Nieuws Duurzaamheid

Keramiek maken van houtsnippers: Martens keramiek doet het

Onlangs heeft Martens keramiek uit Dinteloord 'Kerloc' op de markt gebracht. Het is keramiek, gemaakt van versteend hout. Daar wordt veel van verwacht. ,,De bouw moet aan de slag om zijn klimaatdoelen te halen. Dit product helpt daarbij.”

Kees Klijn (BN DeStem) 17 mei 2021

Keramiek houtsnippers martens hooijmaaijers

Alexander Hooijmaaijers: ,,Wordt een gebouw gesloopt, dan nemen wij de gevelbeplating over. Die kunnen we weer volledig hergebruiken voor de productie van nieuwe Kerlocplaten.’’ Foto: Pix4Profs/Tonny Presser

Een bedrijfshal was al gehuurd, machines stonden er al in. Er moest alleen nog één probleempje worden getackeld: het product, keramiek van versteend hout, stond niet eens in de kinderschoenen. ,,Het was slechts een idee”, zegt Alexander Hooijmaaijers, verkoopleider bij Martens Keramiek in Dinteloord. ,,We zijn in 2018 letterlijk met een kom en een keukenmixer begonnen met toevoegen van mineralen aan houtvezels om het hout te verstenen. Anderhalf jaar zijn we ermee bezig geweest, uiteindelijk hadden we in ons lab de juiste samenstelling van mineralen gevonden'', aldus de ondernemer in BN De Stem.

Martens ontwikkelde beton zonder cement

Martens, 140 jaar geleden begonnen in Oosterhout, heeft een grote naam opgebouwd met beton en kunststoffen. En het bedrijf heeft de naam innovatief te zijn. Zo is er al voorgesorteerd op het in 2015 afgesloten Klimaatakkoord, waarbij wereldwijd de uitstoot van CO2 drastisch moet worden ingeperkt. Hooijmaaijers: ,,Voor die tijd was Martens al bezig met het duurzaamheid. Zo draagt cement veel bij aan de CO2-uitstoot, Martens heeft daar een beton voor ontwikkeld, zonder cement. En ook op het vlak van wapening zijn reductiestappen gezet. Nu maken we putten met minder beton, maar wel net zo sterk.”

"Volgens een door onszelf ontworpen procedé worden de houtvezels, vermengd met mineralen, gevormd tot platen. Dit is ook nog eens veel milieuvriendelijker"

Alexander Hooijmaaijers, verkoopleider Martens Keramiek

Geen oven aanwezig bij de productie van Kerloc

Op het 63 hectare grote complex van Martens in Oosterhout staan bovendien nog drie windmolens. Het zijn innovaties die uit eigen koker kwamen. ,,We hadden er alle vertrouwen dat het ons ook met keramiek zou lukken.” Dat eurekamoment is er uiteindelijk gekomen en het versteende keramiek kreeg de naam Kerloc. Overigens komt er bij de productie geen oven aan te pas, hetgeen wel gebruikelijk is bij keramiek. ,,Volgens een door onszelf ontworpen procedé worden de houtvezels, vermengd met mineralen, gevormd tot platen. Dit is ook nog eens veel milieuvriendelijker. Ovens stoken kost heel veel energie.”

Leuk en aardig: uiteindelijk gaat het er om een stukje van de markt - er wordt jaarlijks zo’n 23 miljoen vierkante meter aan gevels bekleed - te veroveren. Martens keramiek heeft een paar kleine stapjes gezet. Zo gebruikt woningcorporatie Thuisvester Kerloc bij de renovatie van 67 woningen in Geertruidenberg; in Den Bosch wordt de buitenkant van een woonzorgcentrum met de nieuwste loot aan de stam van Martens aangekleed.

Lees ook: De reden waarom het B Corp-certificaat zo hot is onder Nederlandse bedrijven

Waarde toevoegen aan restproducten om footprint Kerloc nog kleiner te maken

Volgens Hooijmaaijers ziet de toekomst er florissant uit. ,,De traditionele gevelbekleding is niet duurzaam. De keten, van aannemers tot opdrachtgevers, moet aan de slag. Vanaf 2030 moet de CO2-uitstoot met 49 procent zijn gereduceerd ten opzichte van 1990.”

In de fabriekshal staan tientallen big bags, gevuld met stukjes populierenhout. ,,Allemaal afkomstig uit Nederland, biobased. Ons land heeft meer dan voldoende populierenhout, toch zijn we al aan het onderzoeken of we onze platen ook van andere reststromen kunnen maken. Bermgras bijvoorbeeld. Het zou heel mooi zijn als we aan dat restproduct waarde kunnen toevoegen. Daarmee wordt ook de footprint van Kerloc nog kleiner.”

Coating van het Kremlin en het Witte Huis

Kerloc, stelt Martens keramiek, is honderd procent circulair. ,,Wordt een gebouw gesloopt, dan nemen wij de gevelbeplating over. Die kunnen we weer volledig hergebruiken voor de productie van nieuwe Kerlocplaten.’’ Maar hoe zit dat met de coating? ,,Die is van Keim, een wereldspeler. Die is door Rusland ingehuurd voor het Kremlin, door de Verenigde Staten voor het Witte Huis. Onze coating is heel speciaal, hoeft niet te worden verwijderd.”

Blijf op de hoogte van het laatste nieuws voor ondernemers.

Ontvang dagelijks onze nieuwsbrief en blijf op de hoogte van het laatste ondernemersnieuws