Nieuws Duurzaamheid

Maxima praat met startup die energie opwekt uit levende planten

Koningin Máxima weet nu alles over het opwekken van elektriciteit door levende planten. Ze bracht gisterochtend een bezoek aan Plant-e in Wageningen, dat die techniek heeft ontwikkeld. Dat schrijft De Gelderlander.

Arnold Winkel | Foto: EPA 8 juni 2017

Maxima Plant e Wageningen

Het Koninklijk Huis heeft iets met groene energie, zo lijkt het. De laatste maal dat koningin Máxima in de regio was, bezocht ze Windpark Nijmegen-Betuwe langs de A15 bij Ressen.

Duurzame energieopwekking

Gisterochtend meldde ze zich bij Plant-e in Wageningen. Dat bedrijf richt zich op het opwekken van elektriciteit uit levende planten, ook een vorm van duurzame energieopwekking. Paul Vledder van de Rijksvoorlichtingsdienst zegt dat het onderwerp duurzame energie de belangstelling heeft van zowel koning Willem-Alexander als koningin Máxima. ,,En dit bezoek sluit mooi aan bij de recente ontwikkelingen op het terrein van duurzame energie'', aldus Vledder.

Bezoek

Máxima heeft zich min of meer zelf uitgenodigd, zegt Marjolein Helder, directeur en oprichter van Plant-e.

,,In januari vorig jaar waren we allebei aanwezig bij het World Economic Forum in Davos. De koningin zei toen dat ze wel een keer bij ons langs wilde komen'', zegt Helder. ,,Afgelopen januari waren we weer in Davos en heb ik haar gevraagd of ze nog steeds was geïnteresseerd in een bezoek. Het antwoord was ja. Daarna was het snel geregeld.''

Lees ook: Energie Rotterdamse bedrijven komt van kliekjes

Relevante vragen

De koningin meldde zich gisteren in alle rust bij het Wageningse bedrijf. Het ging om een niet naar buiten gebracht werkbezoek, dus de gebruikelijke schare Máxima-fans ontbrak. In kleine kring liet Máxima zich bijpraten over de stand van zaken rond de activiteiten van Plant-e. Ze toonde zich zeer geïnteresseerd en had relevante vragen. Hiermee liet ze zien dat ze zich zeer goed had ingelezen in de materie. ,,Ze zou zo bij ons in dienst kunnen treden'', grapt Helder.

Máxima wilde veel weten. Welke planten kun je het beste gebruiken? Hoeveel water is er nodig? Zoet of zout? Hoe zit het met de investeringen en over hoeveel tijd is de techniek in de praktijk bruikbaar?

Marketing

Helder en haar medewerkers gaven uitleg. Tijdens een rondgang door het bedrijf maakte de koningin kennis met verschillende kleine toepassingen van de techniek. ,,Fantastisch", riep ze bij een lampje dat begint te branden als je de plant aanraakt. Ze ziet met wat marketing goede mogelijkheden.

Businessmodel

Koningin Máxima heeft zelfs al een tip voor Plant-e. ,,Ze vertelde toen het over het businessmodel ging, dat we misschien meer moesten focussen'', zegt Helder. ,,Daar zou ze best eens gelijk in kunnen hebben.''

Helder is zeer tevreden met het bezoek. ,,En dat was wederzijds. Ze zei dat ze veel heeft geleerd en het een heel positieve ervaring vond.''