Nieuws Duurzaamheid

Melkveebedrijf Jack Verhulst eerste biologische in Etten-Leur

Voedsel produceren waar de consument beter van wordt. Dat is waar Jack Verhulst voor staat. Hij is de eerste biologische melkveehouder in Etten-Leur. ,,Een mijlpaal", klinkt het met gepaste trots, aldus BN/De Stem.

MARIËTTE DEN ENGELSE 20 oktober 2017

Verhulst is bevlogen, behoorlijk idealistisch maar tegelijkertijd realistisch: ,,De schoorsteen moet wel blijven roken." Gezondheidsproblemen in de familiekring maken dat Verhulst al vroeg oog krijgt voor de keerzijde van het gebruik van antibiotica en het belang van goed voedsel. ,,Biologisch boeren is voor ons een goede invulling. Het betekent denken vanuit de natuur en werken aan een gezond product."

Lees ook: Biologisch boeren uit idealisme

Overstap naar biologisch niet eenvoudig

De weg ernaartoe is lang en verre van gladgestreken. De eerste biologische stappen worden in 2008 gezet. Door verschillende tegenslagen kan Verhulst uiteindelijk pas in het voorjaar van 2016 definitief omschakelen. ,,En dan duurt het nog anderhalf jaar. De grond moet eerst ontgiften. Geen kunstmest meer en geen bestrijdingsmiddelen. Dan moeten de koeien nog een half jaar gevoerd zijn met ons eigen biologische gras. Dan pas mag de melk die de dames geven als biologisch verkocht worden."

De titel biologisch melkveehouder is nu een feit. Daarmee houdt het niet op voor ondernemer Verhulst. ,,Je moet creatief blijven denken, durven dromen, stippen aan de horizon zetten en daarvoor gaan", lacht hij met overtuiging. En dus staat er vanaf morgen ook een melktap op het erf. Daar kan iedereen tegen betaling zelf rauwe melk tappen, in flessen van een of twee liter. Niet zomaar melk, maar A2A2melk waarbij A2 staat voor een bepaald gen dat sommige koeien dragen (zie kader, red). ,,Wij zijn ervan overtuigd dat A2A2 melk gezonder is. Mensen met een koemelk-intolerantie kunnen er bijvoorbeeld baat bij hebben", licht Verhulst toe. ,,En dat is in Nederland zeker tien procent van de bevolking."

Eenzame gek in Nederland

Toch is A2A2 melk in Nederland nog een onontgonnen gebied. Er zijn drie bedrijven die het aanbieden. ,,Wij zijn beneden de rivieren het enige bedrijf dat A2A2 melk kan leveren. Campina, de zuivelcoöperatie waaraan wij leveren, kan dat niet apart verwerken. Er zijn er nog te weinig. We zijn een eenzame gek in Nederland", lacht hij. Maar wel een met een rotsvast geloof in het gezonde product. ,,Daarom bieden we A2A2 melk aan via de melktap en hopen we via crowdfunding dat dat een succes wordt."

Biologisch, gezond én ecologisch verantwoord ondernemen zijn de pijlers van het bedrijf van Verhulst. De koeien eten biologisch gras aangevuld met een beetje biologisch krachtvoer. De dames geven iets minder melk dan andere koeien, maar de verkoopprijs ligt ook iets hoger. ,,We zaten op 8.000 tot 9.000 liter melk per jaar. Nu hopen we op 7.500 duizend liter." Nieuwe stippen aan de horizon zijn er ook al. ,,We zitten tussen de ziekenhuizen Amphia en Bravis in. Daar melk aan leveren van dusdanige kwaliteit dat je kunt bijdragen aan de gezondheid van mensen. Dat is ons doel. Of zoals Hippocrates lang geleden zei: 'laat uw voeding uw medicijn zijn en uw medicijn uw voeding'."

Het betekent denken vanuit de natuur en werken aan een gezond product

Jack Verhulst, melkveehouder