Nieuws Duurzaamheid

Microfinancieringsplatform Wakibi gaat voor gelijke kansen vrouwelijke ondernemers in ontwikkelingslanden

Door gebrek aan toegang tot financiering voor vrouwelijke ondernemers in ontwikkelingslanden, wordt het hen veelal onmogelijk gemaakt een bedrijf te starten en op eigen benen te staan. Microfinancieringsplatform Wakibi heeft als missie deze uitdaging weg te nemen en start hiervoor het Women Empowerment Fonds. Met support in de vorm van microkredieten van bedrijven en particulieren gaat het fonds voor gelijke rechten en meer onafhankelijkheid.

Van onze redactie 18 oktober 2021

Wakibi vrouw boom fruit

Het Women Empowerment Fonds draagt volgens de oprichters bij aan armoedebestrijding, gendergelijkheid, eerlijk werk, economische groei en partnerschappen. Foto's: Wakibi

Vrouwen in ontwikkelingslanden bezitten vaak geen eigen land of huis, waardoor dit niet als onderpand kan dienen voor een lening bij officiële instellingen zoals banken, zodat hen de toegang tot financiële middelen wordt ontzegd. Met de lancering van het Women Empowerment Fonds ambieert non-profitorganisatie Wakibi hier een eind aan te maken.

,,Door corona is er nog meer armoede en kansenongelijkheid ontstaan. Het unieke aan het Women Empowerment Fonds is dat iedereen mee kan doen en je direct investeert in de ontwikkelkansen van vrouwen. De afgelopen tien jaar zien we bij Wakibi dat vrouwen de beste resultaten laten zien; goed voor families, dorpen en uiteindelijk de economie. Dit maakt het fonds des te belangrijker en urgenter,”aldus Jolanda Degen, mede-initiatiefnemer van het fonds.

''De afgelopen tien jaar zien we bij Wakibi dat vrouwen de beste resultaten laten zien; goed voor families, dorpen en uiteindelijk de economie''

Jolanda Degen, mede-initiatiefnemer Women Empowerment Fonds

Geld in vorm van microkrediet wordt uitgeleend om een bedrijf te starten of te laten groeien

Via het platform kan iedereen - bedrijf of particulier - ambitieuze vrouwen in ontwikkelingslanden op laagdrempelige wijze steunen. Al vanaf 5 euro eenmalig of in abonnementsvorm, kan het fonds gefinancierd worden, waarna het geld in de vorm van microkrediet aan de vrouwelijke ondernemers wordt uitgeleend om een bedrijf te starten of te laten groeien.

Deze financiële onafhankelijkheid stimuleert volgens het fonds niet alleen gelijke kansen voor vrouwelijke ondernemers en persoonlijke groei, ook zorgt het voor sociale impact in hun directe omgeving. Zo draagt het Women Empowerment Fonds volgens de oprichters bij aan tien doelstellingen uit de Sustainable Development Goals van de VN, waaronder armoedebestrijding, gendergelijkheid, eerlijk werk, economische groei en partnerschappen.

Lees ook: Zo ondersteunt deze gemeente ondernemende vrouwen

Verwachting is dat 98 procent van de ondernemende vrouwen de lening volledig terugbetaalt

Doordat de geleende microkredieten gemiddeld binnen anderhalf jaar worden terugbetaald door de vrouwelijke ondernemers, zal de financiering keer op keer door het Women Empowerment Fonds worden ingezet. Dit maakt dat financiers van het fonds een oneindig aantal vrouwen zullen ondersteunen en maximaal sociaal rendement wordt gerealiseerd, zo belooft het fonds. Ten slotte is de verwachting dat 98 procent van de ondernemende vrouwen die gesteund wordt door het fonds de lening volledig terugbetaalt, wat het investeringsrisico aanzienlijk laag maakt.

Lees ook: Social startup Saeed helpt statushouders op weg naar duurzame plek in de samenleving

Blijf op de hoogte van het laatste nieuws voor ondernemers.

Ontvang dagelijks onze nieuwsbrief en blijf op de hoogte van het laatste ondernemersnieuws