Nieuws Duurzaamheid

Nederlands gezin realiseert beste duurzaamheidsproject in Spaanse hotelsector

Tien jaar geleden kochten Lisette Hallebeek en Ronald Dirksen aan de Costa Dorada een vervallen boerderij uit de negentiende eeuw. Hun droom was een Bed & Breakfast die honderd procent CO2-neutraal zou zijn. Nu vervullen ze een voorbeeldfunctie in Spanje: ze werden gekozen als beste duurzaamheidsproject in de Spaanse hotelsector.

Yoeri van den Busken 13 december 2019

Spanje familie

Ronald, Lisette en hun kids - het gezin zette zich met tal van duurzame initiatieven in Spanje enorm op de kaart.

Ze wilden zich eerst met hun twee kinderen in Italië vestigen. Totdat ze, na een aantal vakanties in Spanje, het fraai gelegen Catalaanse landhuis net buiten de charmante vissersplaats Cambrils vonden. ,,Toen we uiteindelijk besloten ervoor te willen gaan, bleek het al net te zijn verkocht’, zegt Lisette Hallebeek, voormalig juriste uit de IT-wereld.

,,De tranen sprongen in mijn ogen. We zaten in het vliegtuig en ik zei tegen Ronald: maar dit is gewoon onze plek, ik voel het. Na twee dagen zagen we het huis opeens weer terug op het internet. We belden de makelaar. Die morgen was het opnieuw in de verkoop gekomen. Dat kun je toch geen toeval meer noemen? We wisten niet hoe snel we weer terug moesten met een cheque."

Mas Montbrió Belvedere

De route langs ambtelijke instanties is lang en bochtig geweest. Maar de beloning voor hun doorzettingsvermogen en vooral ongebreidelde passie is een luxe B&B aan de gouden kust: Mas Montbrió Belvedere. Hallebeek richtte de drie verdiepingen zelf in, met een mix van moderne en vintage meubels. Ook de tuin nam ze onder handen.

De twee idealistische ondernemers schrijven gastvrijheid met sierlijke hoofdletters. ,,Ik hou van de lucht, de kleuren, de geuren, de stilte en het uitzicht. Mijn motto is: ik hoef niet te winnen in het leven. Maar ik wil wél iets moois maken. En iedereen die hier komt, willen we daar optimaal van laten meegenieten."

Duurzaamheid

Ze zijn erin geslaagd hun accommodatie grotendeels CO2-neutraal te laten draaien. Zo zorgt een geothermische installatie voor zowel de verwarming als koeling van het huis. Het afvalwater wordt gezuiverd en gebruikt voor de irrigatie van de olijfbomen.

Negentig procent van de verlichting, inclusief de televisies op de zes kamers, bestaat uit LED-lampen. Het opgevangen regenwater en het condenswater van de airconditioning dienen voor de tuinberegening. Daarnaast hebben ze meer dan honderd bomen geplant ter compensatie van de CO2-uitstoot.

Behalve de eretitel Eco leader (Tripadvisor) en de hoogste ranking in het energie-classificatiesysteem (A+++) resulteerde hun aanpak vorig jaar in een wel heel bijzondere onderscheiding: het beste duurzaamheidsproject in de Spaanse hotelsector. En die titel dragen ze met trots.

Zonnepanelen

Toen het Spaanse Ministerie van Energie Hallebeek vorig jaar vroeg welke functie zij bekleedde in het zo succesvolle bedrijf – general manager, marketingmanager, salesmanager of social-media manager – kon ze niet anders dan antwoorden: ik ben het allemaal.

,,Het is een fantastische gedachte dat je bijna je eigen zelfvoorzienende mini-economie bent. Zeventig procent van onze energie is afkomstig van zonnepanelen. Ik koop ook alleen seizoensproducten. Honing van de buurman, eitjes van de buurvrouw... Eten gooien wij nooit weg, dat verdelen we onder het personeel. Zeker voor Spaanse begrippen gaan wij best ver."

,,Wij rapen zwerfafval en dan helpen de kinderen een uurtje mee. Dumpt iemand in de buurt vijf of zes zakken puin? Dan ligt er weer een taak voor ons. Het verbaast ons dat veel mensen hier in hun eigen vuil leven. Als blijkt dat bruiloftsgasten het afval in één grote bak hebben gekieperd, is Ronald met engelengeduld bezig alles te sorteren. Sommigen verklaren ons misschien voor gek, maar wij grijpen graag elke kans aan om het verschil te kunnen maken."

Olijfolie

Vanuit de bibliotheek op de eerste verdieping kunnen de gasten genieten van een fenomenaal uitzicht over de Middellandse Zee en een boomgaard van zeventien hectare. De productie van olijfolie is hun tweede bron van inkomsten geworden. Maar ook op dit vlak doen Hallebeek en Dirksen het net even anders. Er hangen inmiddels meer dan honderd naamplaatjes aan bomen die je kunt adopteren.

De eerste novemberoogst van de kleine Arbequina-olijfjes wordt razendsnel naar de molen in het dorp gebracht, geperst en ingeblikt. Hallebeek plakt er hun eigen blauwe etiketten op; Dirksen vult zijn auto met dozen en rijdt deze maand kriskras door Nederland om de klanten enkele blikjes van de beste olijfolie te bezorgen.

,,Van de boom direct op tafel", glimlacht ze. ,,Het is een leuk cadeau. In plaats van een bos bloemen of een fles wijn neem je een fles olijfolie mee. Voor veel mensen is dat een herinnering aan een mooie zomer. Dus als het in Nederland donker en koud is geworden en iedereen weer verlangt naar de zon, komen wij alvast een klein beetje vakantie brengen."