Nieuws Duurzaamheid
Watertekort: deze ondernemers besparen drinkwater met waterloze urinoirs en fopkranen
Berichten over dreigende watertekorten nemen toe, wordt een watercrisis de volgende crisis? Oproepen om tuinen minder te besproeien zijn er al. Ondertussen verdwijnt meer dan een vijfde van het Nederlandse drinkwater dag in dag uit door wc’s. Ook op andere momenten verdwijnt drinkwater. Diverse recreatie- en horecaondernemers gaan waterverspilling tegen.

Camping Ons Buiten met directeur Gabriël Coppoolse en manager Dagmar Thomys. Foto: Boaz Timmermans/Fos Fotografie
Ondernemer Karim Jumelet van Kanoa Outdoor & Events in Wolphaartsdijk is blij met urinoirs zonder water. Hij heeft een eerste waterloos urinoir al tien jaar geleden laten plaatsen en een tweede urinoir bijna drie jaar terug, vertelt hij aan de PZC. ,,Op zomerdagen komen hier honderden mensen kanovaren en recreëren. We zitten als Kanao ‘off grid’, zijn niet aangesloten op het riool. We moeten afvalwater opslaan in tanks en laten afvoeren.”
Al het water dat ondernemer Jumelet niet hoeft aan of af te voeren, biedt hem voordeel. ,,Ik heb de exacte rekensom nog niet gemaakt, maar de waterloze urinoirs verdienen zichzelf terug.”
Jumelet ziet een extra voordeel van plassen zonder spoelen. ,,Urinoirs die je met water doorspoelt gaan juist stinken, fijne druppeltjes water vermengd met urine, verspreiden zich bij elke spoeling.” Slimme urinoirs besparen niet alleen heel veel water, ze zijn nog frisser en hygiënischer ook.
''We gebruiken regenwater dat we opvangen in cascadebakken. We voeren het gebruikte ‘speelwater’ weer door die bakken om het te zuiveren''
Fopkranen, knoppen, waterloos plassen
Gabriël Coppoolse, directeur bij Camping Ons Buiten in Oostkapelle, heeft ook waterloze urinoirs op de camping. Maar hij doet meer. ,,Wij hebben perlators op douchekopen en wasbakken gezet. Dat zijn een soort ‘remplaatjes’ op kranen. Uit de douchekoppen komt per minuut nu maximaal 6 liter water en uit de wasbakken maximaal 3 liter.”
Een perlator is een mondstuk op een kraan die extra lucht toevoegt aan het water. Het lijkt dat er meer water uit de kraan komt, dan eruit komt. Het zijn een beetje ‘fopkranen’. ,,Je merkt er niks van maar het scheelt liters per minuut”, vertelt Coppoolse.
Lees ook: Oplossing tijdens watertekort? Deze ondernemers hebben slim en zuinig douche- en toiletsysteem
Gouden Green Key-certificaat vanwege de duurzame bedrijfsvoering
Wat gasten wel merken zijn de drukknoppen op de wasbakkranen, ze stoppen vanzelf na ongeveer een halve minuut. ,,We hebben een gouden Green Key-certificaat vanwege de duurzame bedrijfsvoering, daar moet je wel wat voor doen”, zegt Coppoolse.
Ook bij de ‘modderspeeltuin’ heeft Ons Buiten aan drinkwaterbesparing gedacht. ,,We gebruiken regenwater dat we opvangen in cascadebakken. We voeren het gebruikte ‘speelwater’ weer door die bakken om het te zuiveren.” Zo verspilt Ons Buiten geen drinkwater aan spelende kinderen.
Bedrijfsleider van El Toro Rafaël van ’t Kruys op een archieffoto. Hier spoelt hij bierleidingen door met water. Op andere plekken in El Toro probeert hij zo min mogelijk water te gebruiken. Foto: Johan van der Heijden
Wastafels op toiletten met drukknoppen die staan afgesteld op een seconde of tien
Uitgaansgelegenheid El Toro in Goes is erg tevreden over drie waterloze urinoirs in het café-gedeelte van de zaak. Bedrijfsleider Rafaël van ’t Kruys vertelt: ,,Het is een mooi systeem, je ruikt niks, het filter werkt prima en het scheelt veel water.” Bij een volgende verbouwing van de zaak wil hij urinoirs zonder water op alle herentoiletten hebben.
,,We werken bij wastafels op toiletten ook met drukknoppen die staan afgesteld op een seconde of tien”, vertelt hij. ,,Anders laten mensen makkelijk kranen openstaan en dat is zonde van het water.”
El Toro is ook alert op spoelbakken voor glazen. ,,We laten de spoelstations vollopen en draaien ze dan dicht tot de eerste bezoekers er zijn”, vertelt Van ’t Kruys. ,,Anders verspil je water tijdens de voorbereiding, als er nog niemand in de zaak is.”
''We laten de spoelstations vollopen en draaien ze dan dicht tot de eerste bezoekers er zijn. Anders verspil je water tijdens de voorbereiding, als er nog niemand in de zaak is''
Waterloze urinoirs en waterzuinige wc’s die vacuüm worden gezogen
Een onderneming als Biocompact uit Vlaardingen levert al twintig jaar waterloze urinoirs en waterzuinige wc’s die vacuüm worden gezogen. Ondernemer Roderick Standaart vertelt dat een gewone wc-spoeling al snel 5 liter water kost. ,,Zelfs een wc met een knop voor een kleine spoeling of een urinoir verbruikt 2,5 tot 3,5 liter.” Een urinoir dat geen water gebruikt bespaart dus met elke spoeling. Een vacuüm wc heeft al genoeg aan 1 liter water, stelt hij.
Biocompact claimt dat acht Zeeuwse organisaties jaarlijks al 2 miljoen liter minder water gebruiken door waterloze urinoirs. Onder de klanten in Zeeland zijn Kanoa, Ons Buiten en El Toro.
Lees ook: Nederlandse wijnboer helpt Amerikaanse collega's met waterbesparende uitvinding