Podcast

Operatie Drawdown: hoe ondernemers de klimaatontwrichting (kunnen) afremmen

Duurzaamheid en klimaatverandering zijn en blijven hot topics. Zeker ook voor ondernemers. Van mkb tot corporate. In het boek Drawdown verzamelt, analyseert en presenteert auteur Paul Hawken onderzoeken en data over sociale, ecologische en technologische oplossingen voor het substantieel verlagen van de concentraties broeikasgassen in de atmosfeer. Maar, wat heeft de BV Nederland daaraan? Boekencasters Tom van der Lubbe en Erno Hannink zoeken het uit in hun nieuwe podcast.

Van onze redactie 7 april 2022

Drawdown-auteur Paul Hawken heeft tientallen oplossingen voor het verlagen van de concentraties broeikasgassen samengebracht in zijn boek. Het is volgens hem het meest omvattende plan om de gevreesde klimaatontwrichting te keren. Het boek beschrijft zestig oplossingen die zijn opgedeeld in zeven groepen:

 • Energie
 • Voedsel
 • Vrouwen en meisjes
 • Gebouwen en steden
 • Landgebruik
 • Transport
 • Materialen

Daarnaast zijn er twintig innovaties opgenomen. Projecten die zich niet concreet laten berekenen, maar zeer interessant zijn.

Oplossingen waar maatschappelijk kritisch naar wordt gekeken

Dat is een handzame uiteenzetting, maar het draait natuurlijk allemaal om een handvat. Zeker voor ondernemers. Inspiratie is er gelukkig genoeg te vinden in het boek. Steeds lees je volgens Van der Lubbe en Hannink over interessante oplossingen waarbij het team rondom Drawdown heeft berekend welke CO2-reductie ze opleveren, wat de nettokosten zijn en wat economisch gezien de nettobesparing is.

Een oplossing die ruim aan bod komt zijn de windturbines op land, terwijl daar telkens weer lokaal veel weerstand tegen is. Niet te missen is het gesprek met een van de oprichters van Solarge zonnepanelen, de eerste circulaire zonnepanelen. Andere oplossingen waar maatschappelijk kritisch naar wordt gekeken die ook genoemd worden in het boek zijn kernenergie, biomassa en zonneparken.

'Openbaar vervoer, meer samen rijden en de auto niet als bezit zijn duidelijke oplossingen die lastig blijken gezien de emotie die we hebben bij de auto'

Stop met het afbreken van tropische bossen voor palmolieplantages

Andere boeiende passages in het boek? Het deel over landgebruik biedt verrassende oplossingen. Een mooi voorbeeld is het kweken van olifantsgras op braakliggend terrein (luister hier naar het gesprek met de oprichter van Vibers). Andere oplossingen die genoemd worden? In het veengebied meer water laten staan, stoppen met het afbreken van tropische bossen voor palmolieplantages en weidegrond voor vee en soja.

Het deel over transport is ook interessant. We blijven spullen over de wereld verschepen omdat het zo goedkoop is. Terwijl de scheep- en luchtvaart buiten de emissieafspraken vallen. Openbaar vervoer, meer samen rijden en de auto niet als bezit, zijn duidelijke oplossingen die lastig blijken gezien de emotie die we hebben bij de auto, die staat voor vrijheid. Na het lezen van het boek over De Blauwe Fabel, lijkt de oplossing genoemd voor de luchtvaart in dit boek een luchtkasteel.

Lees ook: Wie zijn de verborgen ondernemerskampioenen van deze eeuw?

Opvallende lessen uit Drawdown van Paul Hawken:

 • We weten al meer dan honderd jaar dat de mens een negatief effect heeft op biodiversiteit en het milieu, maar nog steeds wordt het ieder jaar erger.
 • De techniek om zonder fossiele brandstoffen te wonen en leven is er al, maar wordt te weinig ingevoerd.
 • Als eindgebruiker kiezen we voor prijs en gemak in plaats van voor de toekomst van de planeet en onze kinderen.
 • Er worden allerlei technologische oplossingen genoemd voor het terugdringen van CO2, maar minder vliegen en minder afval produceren, dingen die per direct ingevoerd kunnen worden, missen.
 • Er staan allerlei kansen in het boek die ondernemers kunnen gebruiken om producten en diensten te ontwikkelen.
 • Ondanks alle genoemde oplossingen lijkt het te ontbreken aan urgentie bij de markt en overheid.

Boekencast: Tom van der Lubbe & Erno Hannink

Tom van der Lubbe is een van de oprichters van hypotheekadviseur Viisi, het eerste bedrijf in de financiële wereld dat met het Holacracy-model werkt. Daarbij zijn de rollen binnen een bedrijf verdeeld volgens verschillende cirkels, in plaats van top-down. Erno Hannink is de businesscoach die ondernemers helpt hun doelen op tijd te realiseren; is de sparrings- en accountability partner voor de vernieuwing in je bedrijf. Samen maken zij Boekencast, waarvan meerdere afleveringen ook via deze website te beluisteren zijn.

Lees ook: Welke lessen trekken de Boekencasters uit 'Gezocht: Hofnar' en wat kan jij er als ondernemer mee?

Blijf op de hoogte van het laatste nieuws voor ondernemers.

Ontvang dagelijks onze nieuwsbrief en blijf op de hoogte van het laatste ondernemersnieuws

De Jonge Ondernemer

Eigen kledingmerk als mentale missie voor Vlinder (17) en Merlijn (24) Kamerling

Naast broer en zus zijn Merlijn en Vlinder Kamerling ook zakenpartners. Als oprichters van Limitless presenteren zij hun streetwearmerk met coole designs en een belangrijke boodschap: meer aandacht voor mentale gezondheid. Een enorm belangrijk verhaal voor Vlinder (17) en Merlijn (24), te beluisteren in de podcast De Jonge Ondernemer.

Details
Hart voor Zaken

Arnold Mars (cfo AFAS): 'Ga niet boven, maar tussen je mensen staan'

'Liefde vormt de kern van het AFAS-familiestatuut. In dat statuut staat: ‘Die liefde maakt dat je niet vast komt te zitten in eigenbelang. Ze zorgt dat je verschillen kunt overbruggen, en dat je altijd het grotere geheel kunt zien'. Het zijn de woorden van cfo Arnold Mars van AFAS Software. In gesprek met Cor Hospes voor de podcastserie Hart voor Zaken vertelt hij over leiderschap.

Details
Droomstart

Hoe staat het met het businessplan van Droomstarters Angela (Food for Skin) en David (Teazie)

De Droomstart-finale komt steeds dichterbij. Welk businessplan is uiteindelijk topfavoriet bij de vakjury en de luisteraars? Je hoort het zeer binnenkort. Maar eerst: hoe staat het met de startups Teazie en Food for Skin? Welke ondernemer weet de jury te overtuigen met zijn of haar presentatie van tien minuten en gaat net als FinBuddy door naar de laatste ronde? Je hoort het allemaal in deze niet te missen podcastserie.

Details
De Zo Genaamde Podcast

TUI: hoe een onbeduidende Duitse afkorting een merknaam werd die klinkt als een klok

Wie van reizen en vakanties houdt, kent TUI natuurlijk wel. Maar waar komt die naam eigenlijk vandaan? In deze aflevering van de Zo Genaamde Podcast legt Frans Leenaars, chief marketing officer bij de reisgigant, dat in gesprek met naamexpert en presentator Floris Hülsmann haarfijn uit.

Details
Selfmade in Holland

EasyToys-topman Eric Idema: 'Op elk nachtkastje moet iets uit Veendam liggen'

,,Soms moet je dingen gewoon afdwingen. Jezelf forceren om je situatie te verbeteren.” Eric Idema zat met een uitkering thuis. In een woning met een flinke hypotheek. In 2007 verloor hij zijn baan. In de online verkoop van erotische artikelen zag hij een kans. Vijftien jaar later is zijn EQOM, moederbedrijf van EasyToys en Christine Le Duc, met 225 miljoen euro omzet de grootste speler in de Europese markt voor sexual wellness. Nu is hij te gast bij Roelof Hemmen in Selfmade in Holland.

Details
Droomstart

Duurzaam thee-abonnement op kantoor of heitje voor karweitje 2.0: welk businessplan gaat door in Droomstart?

De twee laatste ondernemers mogen de pitchroom betreden om hun businessplan voor te leggen aan een strenge doch rechtvaardige Droomstart-jury. Kiezen ze voor een duurzaam thee-abonnement op kantoor of de digitale buurtversie van het heitje voor karweitje? Het is weer een inspirerende en spannende podcast die je kunt beluisteren. Waar wacht je op?

Details