Podcast

Operatie Drawdown: hoe ondernemers de klimaatontwrichting (kunnen) afremmen

Duurzaamheid en klimaatverandering zijn en blijven hot topics. Zeker ook voor ondernemers. Van mkb tot corporate. In het boek Drawdown verzamelt, analyseert en presenteert auteur Paul Hawken onderzoeken en data over sociale, ecologische en technologische oplossingen voor het substantieel verlagen van de concentraties broeikasgassen in de atmosfeer. Maar, wat heeft de BV Nederland daaraan? Boekencasters Tom van der Lubbe en Erno Hannink zoeken het uit in hun nieuwe podcast.

Van onze redactie 7 april 2022

Drawdown-auteur Paul Hawken heeft tientallen oplossingen voor het verlagen van de concentraties broeikasgassen samengebracht in zijn boek. Het is volgens hem het meest omvattende plan om de gevreesde klimaatontwrichting te keren. Het boek beschrijft zestig oplossingen die zijn opgedeeld in zeven groepen:

 • Energie
 • Voedsel
 • Vrouwen en meisjes
 • Gebouwen en steden
 • Landgebruik
 • Transport
 • Materialen

Daarnaast zijn er twintig innovaties opgenomen. Projecten die zich niet concreet laten berekenen, maar zeer interessant zijn.

Oplossingen waar maatschappelijk kritisch naar wordt gekeken

Dat is een handzame uiteenzetting, maar het draait natuurlijk allemaal om een handvat. Zeker voor ondernemers. Inspiratie is er gelukkig genoeg te vinden in het boek. Steeds lees je volgens Van der Lubbe en Hannink over interessante oplossingen waarbij het team rondom Drawdown heeft berekend welke CO2-reductie ze opleveren, wat de nettokosten zijn en wat economisch gezien de nettobesparing is.

Een oplossing die ruim aan bod komt zijn de windturbines op land, terwijl daar telkens weer lokaal veel weerstand tegen is. Niet te missen is het gesprek met een van de oprichters van Solarge zonnepanelen, de eerste circulaire zonnepanelen. Andere oplossingen waar maatschappelijk kritisch naar wordt gekeken die ook genoemd worden in het boek zijn kernenergie, biomassa en zonneparken.

'Openbaar vervoer, meer samen rijden en de auto niet als bezit zijn duidelijke oplossingen die lastig blijken gezien de emotie die we hebben bij de auto'

Stop met het afbreken van tropische bossen voor palmolieplantages

Andere boeiende passages in het boek? Het deel over landgebruik biedt verrassende oplossingen. Een mooi voorbeeld is het kweken van olifantsgras op braakliggend terrein (luister hier naar het gesprek met de oprichter van Vibers). Andere oplossingen die genoemd worden? In het veengebied meer water laten staan, stoppen met het afbreken van tropische bossen voor palmolieplantages en weidegrond voor vee en soja.

Het deel over transport is ook interessant. We blijven spullen over de wereld verschepen omdat het zo goedkoop is. Terwijl de scheep- en luchtvaart buiten de emissieafspraken vallen. Openbaar vervoer, meer samen rijden en de auto niet als bezit, zijn duidelijke oplossingen die lastig blijken gezien de emotie die we hebben bij de auto, die staat voor vrijheid. Na het lezen van het boek over De Blauwe Fabel, lijkt de oplossing genoemd voor de luchtvaart in dit boek een luchtkasteel.

Lees ook: Wie zijn de verborgen ondernemerskampioenen van deze eeuw?

Opvallende lessen uit Drawdown van Paul Hawken:

 • We weten al meer dan honderd jaar dat de mens een negatief effect heeft op biodiversiteit en het milieu, maar nog steeds wordt het ieder jaar erger.
 • De techniek om zonder fossiele brandstoffen te wonen en leven is er al, maar wordt te weinig ingevoerd.
 • Als eindgebruiker kiezen we voor prijs en gemak in plaats van voor de toekomst van de planeet en onze kinderen.
 • Er worden allerlei technologische oplossingen genoemd voor het terugdringen van CO2, maar minder vliegen en minder afval produceren, dingen die per direct ingevoerd kunnen worden, missen.
 • Er staan allerlei kansen in het boek die ondernemers kunnen gebruiken om producten en diensten te ontwikkelen.
 • Ondanks alle genoemde oplossingen lijkt het te ontbreken aan urgentie bij de markt en overheid.

Boekencast: Tom van der Lubbe & Erno Hannink

Tom van der Lubbe is een van de oprichters van hypotheekadviseur Viisi, het eerste bedrijf in de financiële wereld dat met het Holacracy-model werkt. Daarbij zijn de rollen binnen een bedrijf verdeeld volgens verschillende cirkels, in plaats van top-down. Erno Hannink is de businesscoach die ondernemers helpt hun doelen op tijd te realiseren; is de sparrings- en accountability partner voor de vernieuwing in je bedrijf. Samen maken zij Boekencast, waarvan meerdere afleveringen ook via deze website te beluisteren zijn.

Lees ook: Welke lessen trekken de Boekencasters uit 'Gezocht: Hofnar' en wat kan jij er als ondernemer mee?

Blijf op de hoogte van het laatste nieuws voor ondernemers.

Ontvang dagelijks onze nieuwsbrief en blijf op de hoogte van het laatste ondernemersnieuws

Droomstart

Theesommelier verrast met een alternatief voor wijn in Droomstart

Steeds meer mensen willen minderen met alcohol. Maar wat schenk je in als er geen wijn meer op tafel staat en je bent uitgekeken op water? Thee, is het volmondige antwoord van Anne Hardon. In de vierde aflevering van de podcastserie Droomstart verrast de theesommelier met haar concept Chef’s Dinner Tea.

Details
Droomstart

Podcast Droomstart: waarom Eva en Nicky geloven in workations voor bedrijven

Corona heeft een hoop zaken versneld maar dat thuiswerken plots zó normaal zou worden, dat had zelfs de grootste innovator niet verwacht. Complete kantoren zijn leeg omdat het personeel – zelfs nu het weer kan – liever thuiswerkt. Maar hoe zit dat met de binding onderling, en met het bedrijf? Het ‘gouden duo’ uit de derde aflevering van de podcastserie Droomstart heeft de oplossing.

Details
De Ondernemer

Podcast Unlimited Ondernemen: zo verhoog je de slagkracht van jouw medewerkers

Hoe verhoog je de slagkracht van (jouw) medewerkers? Die vraag stelde techfilosoof Martijn Aslander in een poll die begin juli op dit platform kon worden beantwoord. Aslander reageert in de podcast Unlimited Ondernemen hieronder over de uitkomsten. En geeft tips om de knelpunten op te lossen.

Details
Droomstart

TU-student daagt Google uit in tweede aflevering van Droomstart

,,De wereld kan je veranderen met technologie, maar de impact is veel groter in een startup.” Het zijn de woorden van TU-student Dewwret Sitaldin in de tweede aflevering van de nieuwe podcastserie Droomstart. Zijn startup-idee daagt techreus Google uit. Maar weet hij ook de ondernemersjury te overtuigen?

Details
Droomstart

Volg ambitieuze ondernemers-in-de-dop in de nieuwe podcastserie Droomstart

Wist je dat de helft van de Nederlanders ervan droomt om te ondernemen, maar dat slechts een fractie daarvan daadwerkelijk de stap durft te maken? Daarom lanceert De Ondernemer Droomstart: een nieuwe podcastserie waarin ondernemers in spe met een gouden business-idee worden geholpen én gevolgd op hun weg naar succes.

Details
Sleutel tot Succes

Mijn naam is Groen. Jitse Groen. Grootste maaltijdbezorger van de westerse wereld

In 1999 programmeerde hij een pizzabestelsite in zijn studentenkamer in elkaar, anno nu runt Jitse Groen (43) de grootste maaltijdbezorger van de westerse wereld. Just Eat Takeaway.com bedient - letterlijk, in dit geval - samen met Grubhub ruim 70 miljoen klanten. Over die sleutel tot succes, over die exponentiële en zelfs explosieve groei, een kleine dertig boeiende luisterminuten.

Details