Nieuws Duurzaamheid

Voornemen van kabinet is 'totale gamechanger' voor warmtepomp-startup Quatt

Het kabinet wil dat alle cv-ketels per 2026 worden vervangen door een duurzaam alternatief. De broers Flipse van startup Quatt klinkt dat als muziek in de oren. ,,Voor ons verandert dat besluit alles. Maar kunnen de installateurs het aan?”

Van onze redactie 20 mei 2022

Warmtepomp huis duurzaamheid

Het besluit om warmtepompen te verplichten is een gamechanger, maar kunnen de installateurs het aan? Foto: Shutterstock.

LUISTER ONDERAAN DEZE PAGINA DE RADIO-UITZENDING 'MET DE KENNIS VAN NU' TERUG, MET BAS FLIPSE VAN QUATT ALS STUDIOGAST.

Een dag lang piepte de telefoon van Bas Flipse onophoudelijk als er weer een sms'je of een appje binnenkwam. 'Heb je het al gehoord?' Flipse runt samen met zijn broer Marijn de startup Quatt, een bedrijf dat zich specialiseert in het installeren van (hybride) warmtepompen. Natuurlijk gingen de appjes over de aankondiging van minister Hugo de Jonge van Volkshuisvesting en Ruimtelijke Ordening om per 2026 huiseigenaren te verplichten om tenminste een hybride warmtepomp te installeren bij vervanging van de oude cv-ketel. Daarmee wil de minister het gebruik en de afhankelijkheid van gas terugdringen.

Lees ook: Startup van de Week: Quatt, de innovatieve hybride warmtepomp

Hybride warmtepomp de snelste weg

,,Voor ons als beginnend bedrijf verandert die beslissing alles,” zegt Bas Flipse nog met het enthousiasme van de blijde boodschap in radioprogramma Met de kennis van nu. ,,Ineens groeit de markt met een factor 10. Dat biedt een sterk perspectief voor de toekomst.”

Toen de broers met hun bedrijf begonnen richtten ze zich op bestaande bouw. De stijging van de gasprijs, onder meer door de oorlog in Oekraine en de verhoging van de subsidie maakte hun product al aantrekkelijker voor de consument. Het besluit van de minister, met vanaf 2026 de vervangingsmarkt voor CV-ketels erbij, jaarlijks zo'n half miljoen stuks, biedt Quatt nog meer perspectief. ,,Dat had ik niet zo snel verwacht. Tegelijk begrijp ik het wel. Als je van het gas af wilt is de hybride warmtepomp de snelste weg. Misschien ga je dan niet helemaal van het gas af, maar wel heel veel huizen voor een heel groot deel.”

Kunnen installateurs het aan?

Op zichzelf zijn warmtepompen niet nieuw. Waar Quatt zich in onderscheid is dat het bedrijf vooral inzet op slim gebruik ervan, met kunstmatige intelligentie. Flipse: ,,Wij hebben een obsessieve focus op slimme aansturing. Onze warmtepomp moet zich kunnen aanpassen aan de woning en de wensen van de bewoner.”

Ondanks al de zakelijke vreugdesprongetjes maakt Flipse een voorbehoud bij de ambities van de minister. ,,Dit gaat om enkele honderdduizenden warmtepompen per jaar, en over drie jaar al. De markt krijgt dat wel gefabriceerd, maar kunnen de installateurs dat aan? Je ziet nu al dat die bedrijven een groot gebrek aan goede vakmensen hebben. Het wordt op zijn zachtst gezegd een uitdaging.”

Marijn en Bas Flipse, de ondernemers achter Quatt.

Luister terug: Met de kennis van nu met Bas Flipse van Quatt

Over duurzame bloemen, crowdfunding en dus ook warmtepompen met artificial intelligence algoritme: luister mee naar Met de kennis van nu, gepresenteerd door Ron Vergouwen.

Blijf op de hoogte van het laatste nieuws voor ondernemers.

Ontvang dagelijks onze nieuwsbrief en blijf op de hoogte van het laatste ondernemersnieuws