Nieuws Duurzaamheid

Bedrijven onterecht op lijst grootste vervuilers, RIVM door het stof

Het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM) heeft excuses gemaakt voor opnieuw een fout in de lijst met de honderd grootste stikstofuitstoters (specifiek ammoniak). Het is een "kras op ons blazoen als kennisinstituut", zei directeur Milieu en Veiligheid Charles Wijnker van het RIVM tegenover een uiterst kritische Tweede Kamer. Hij noemt het pijnlijk.

Van onze redactie 3 november 2022

Stikstof RIVM bedrijven van der wal tweede kamer uitstoot stikstoflijst

Foto: Shutterstock

In april kwam al naar buiten dat het RIVM een coderingsfout had gemaakt in de lijst. Deze week meldde stikstofminister Christianne van der Wal dat er opnieuw een fout in de lijst zit, dit keer met betrekking op de emissie die is toegewezen aan diverse varkens- en pluimveestallen.

Lees ook: Bouwprojecten lopen vertraging op: rechter haalt streep door stikstofuitzondering

Vrees voor gevolgen stikstofaanpak

Volgens Wijnker is de nieuwe fout om drie redenen ernstig: op de eerste plaats door de onrust die de blunder veroorzaakt onder boeren. Ook aan betrokken agrariërs zijn excuses gepast, aldus Wijnker. Daarnaast had de fout al aan het licht moeten komen naar aanleiding van de eerste fout. Daaruit blijkt dat het RIVM de kwaliteitscontrole niet op orde had. Tot slot baalt het instituut van het effect dat de misgreep mogelijk heeft op andere producten. Mogelijk levert de fout problemen op voor de lancering van de nieuwe versie van het stikstofrekenmodel Aerius.

Kamerleden zijn niet te spreken over de jongste blunder. De fout is slecht voor het vertrouwen in het RIVM, aldus de politici. Er gaat over stikstof al zoveel nepnieuws rond, verzucht CDA-Kamerlid Derk Boswijk. Kamerleden vrezen ook voor het gevolg ervan voor de stikstofaanpak. Maar "bij mijn weten worden beleidsbeslissingen hierdoor niet geraakt", zegt Wijnker in zijn toelichting. Hij gaf donderdag met RIVM-collega's tekst en uitleg tijdens een technische briefing in de Tweede Kamer.

Lees ook: Hoe zien boeren hun toekomst? ‘We zijn in een sterfhuisconstructie geplaatst’

Blijf op de hoogte van het laatste nieuws voor ondernemers.

Ontvang dagelijks onze nieuwsbrief en blijf op de hoogte van het laatste ondernemersnieuws