Nieuws Duurzaamheid

Deze scale-up bouwt momenteel de grootste schillenfabriek van Europa

De grootste schillenfabriek van Europa: die wordt momenteel in Den Bosch gebouwd door PeelPioneers. De scale-up, die door een consortium wordt geholpen, biedt een hoogwaardig circulaire oplossing voor sinaasappelschillen die overblijven na het maken van vers sap. In de nieuwe fabriek gaat PeelPioneers straks honderdtwintigduizend kilo schillen per dag verwerken, een verdriedubbeling van de huidige verwerkingscapaciteit. Wat overblijft is sinaasappelolie en grondstof voor gekonfijte sinaasappelschil.

Van onze redactie 2 oktober 2020

Peelpioneers schillenfabriek europa

Bas van Wieringen, Lindy Hensen en Sytze van Stempvoort (vlnr): de oprichters van PeelPioneers.

Naast de opschaling van de productie gaat PeelPioneers met deze investering (die wordt gerealiseerd door de Rabobank, het Ministerie van Economische Zaken, het Nationaal Groenfonds, de Brabantse Ontwikkelings Maatschappij, European Circular Bioeconomy Fund en DOEN Participaties) meer waarde uit schillen halen. Zo zijn in het eigen laboratorium nieuwe producten ontwikkeld van de citrusschillen. Een voorbeeld hiervan zijn voedingsvezels die stevigheid en structuur bieden aan vleesvervangers, die klaar zijn om in de nieuwe fabriek geïmplementeerd te worden.

Een olympisch zwembad vol schillen

Supermarkten en horeca moeten grote hoeveelheden schillen afvoeren. De pionierende technologie van PeelPioneers biedt hen een 100 procent circulaire oplossing. ,,Met de groeiende vraag naar versgeperste jus, groeit ook het aantal schillen", legt Sytze van Stempvoort als medeoprichter van PeelPioneers uit. ,,Wij maken voedsel van voedsel. Hierbij blijft de volledige binnenkomende stroom behouden in de levensmiddelenketen. Met de nieuwe fabriek in Den Bosch kunnen we straks nog meer schillen redden van de verbrandingsoven. We schalen op naar 120.000 kilo schillen per dag: een olympisch zwembad vol.”

Lees ook: Nederlandse startups als banenmotor: aantal banen groeit ook tijdens coronacrisis

Op dit moment maakt het bedrijf uit het Brabantse Son bijvoorbeeld al sinaasappelolie en grondstof voor gekonfijte sinaasappelschil. Deze ingrediënten worden veelal toegepast in levensmiddelen, waaronder bier van Lowlander en Two Chefs Brewing, citrus muffins (Jumbo), limonade en bonbons. Daarnaast worden de ingrediënten gebruikt in non-food producten als schoonmaakmiddelen en cosmetica.

Meer waarde uit schillen halen

In het eigen lab wordt constant onderzocht hoe er meer waarde uit schillen gehaald kan worden. Een resultaat hiervan zijn de nieuw ontwikkelde voedingsvezels. Deze bieden eveneens stevigheid en structuur aan bakkerijproducten en sauzen en zorgen voor het juiste mondgevoel. Hiermee wil PeelPioneers een bijdrage leveren aan de eiwittransitie.

"Geweldig dat PeelPioneers laat zien dat goed en groot, verantwoordelijk en ambitieus, circulair en commercieel elkaar versterken"

Constantijn Van Oranje-Nassau, startup ambassadeur

Bijdrage leveren aan de reductie van CO2-uitstoot

Bas van Wieringen, medeoprichter van PeelPioneers: ,,Wij zijn de grootste producent van grondstoffen uit citrusschillen in Noordwest-Europa. Hiermee spelen we in op de groeiende behoeftes van onze afnemers aan een lokale keten. Dankzij de lokale productie van hoogwaardige voedselingrediënten zijn zij niet langer afhankelijk van seizoensgebonden sinaasappelen of van transport van buiten Europa. Zodoende leveren we een bijdrage aan het reduceren van CO2-uitstoot.”

Startup ambassadeur Constantijn Van Oranje-Nassau is in zijn nopjes over de ontwikkelingen binnen PeelPioneers. ,,Echte pioniers! Geweldig nieuws dat dit bedrijf nu hard gaat opschalen met de bouw van een nieuwe fabriek. Ze laten zien dat goed en groot, verantwoordelijk en ambitieus, circulair en commercieel elkaar versterken. Power on!"

Van Amsterdam via Son naar Den Bosch

PeelPioneers is gestart met een eerste testlijn in Amsterdam. In 2018 openden ze in Son een grotere productielijn voor citrusschillen, om te voldoen aan de snel stijgende vraag. Inmiddels groeit de circulaire scale-up uit zijn jasje en wordt de huidige operatie vanaf 2021 verder geïndustrialiseerd. Het bedrijf breidt dit jaar uit van tien naar dertig medewerkers. PeelPioneers kiest met zijn nieuwe fabriek bewust voor Den Bosch vanwege de aanwezige agrifoodbusiness infrastructuur. Net als PeelPioneers loopt deze regio voorop in innovatie van de voedselketen.

Alles over, voor én door ondernemers in je mailbox.

Ontvang twee keer per week onze nieuwsbrief met inspirerende ondernemersverhalen en informatieve artikelen.