Aangeboden door Startduurzaam

Branded Content Duurzaamheid

Startduurzaam laat je kostenneutraal duurzaam ondernemen

Wat doe je als ondernemer met je nét opgerichte bedrijf in oplossingen voor duurzaam wonen, als na drie maanden de wereld in lockdown gaat? Dan word je creatief en verzin je een list. Zoals het aanschaffen van een hybride warmtepomp via de zaak.

Anke Derkse 25 oktober 2021

Nathan Oraile

Nathan Oraile, initiatiefnemer van Startduurzaam uit Almelo, bedacht en ontwikkelde, samen met Herbert Silderhuis van Haasheat én met Ernst & Young, de mogelijkheid om via de werkkostenregeling (WKR) een aanschaf te doen ter verduurzaming van je woning. Foto: IIlona Flokstra

Iedereen kent uit het verleden wel de ‘fiets van de zaak’ of het ‘pc-privé plan’. Nathan Oraile, initiatiefnemer van Startduurzaam uit Almelo, bedacht en ontwikkelde, samen met Herbert Silderhuis van Haasheat én met Ernst & Young, de mogelijkheid om via de werkkostenregeling (WKR) een aanschaf te doen ter verduurzaming van je woning. Samen met Haasheat kunnen werknemers via de WKR een hybride warmtepomp aanschaffen. Dit kost je als werkgever niets. En mocht de WKR-pot leeg zijn, dan kunnen medewerkers de pomp betalen met vrije dagen.

Tot 70% besparing op gas

,,De regeling is per september dit jaar goedgekeurd door het ministerie en is daardoor bij veel werkgevers en accountants nog onbekend”, weet Oraile. ,,Met onze hybride warmtepomp, die je aansluit op je bestaande cv-ketel, bespaart je werknemer tot wel 70% op de gasrekening thuis en gaat zijn huis tot twee energielabels omhoog. Verder reduceert hij flink wat CO2 en heeft hij een korting van minstens 50% op de aanschaf van de pomp. De kosten verdient hij in twee tot zeven jaar terug.”

Als werkgever kost het je niets. Nee, ook geen administratieve rompslomp. Haasheat ontzorgt je als ondernemer totaal. Oraile: ,,De werknemer kan via de portal en via een videoschouw berekenen wat het voor zijn persoonlijke situatie betekent. Welke besparing het oplevert, hoeveel vrije dagen hij ervoor kan inleveren of hoe hoog het brutobedrag is. Wij koppelen de administratiesystemen aan elkaar, waardoor je er als ondernemer geen omkijken naar hebt.”

''Het voordeel van de hybride warmtepomp is dat die besparing onmiddellijk merkbaar is in de portemonnee”

Nathan Oraile, initiatiefnemer van Startduurzaam uit Almelo

MVO zonder kosten

Volgens Oraile is dit een uitgelezen kans voor ondernemers om hun MVO-hart te tonen en werknemers op een positieve manier aan zich te binden. Dat geldt zeker voor de kleinere mkb-bedrijven, die doorgaans erg betrokken zijn bij het wel en wee van hun mensen. Immers, in deze tijd van schaarste op de arbeidsmarkt én de exorbitante stijging van de gasprijs, zijn dit soort secundaire arbeidsvoorwaarden erg belangrijk. ,,Bijkomend voordeel voor de werkgever is dat de medewerker productiever is, doordat hij een aantal vrije dagen inlevert. Gemiddeld zullen dit tien vrije dagen zijn, verdeeld over vier jaar. We merken dat veel werknemers graag bereid zijn om vakantiedagen hiervoor op te offeren. Met het thuiswerken is de urgentie van energiebesparing groter geworden. Het voordeel van de hybride warmtepomp is dat die besparing onmiddellijk merkbaar is in de portemonnee.”

Zo kunnen werkgever en werknemer de wereld samen weer wat sneller verduurzamen. Voor Startduurzaam snijdt het mes aan twee kanten. Wanneer ze huis aan huis hun producten – naast de genoemde warmtepompen ook zonnepanelen en isolatie – aanbieden, kost het ze veel meer tijd en energie dan wanneer ze tweehonderd werknemers van een bedrijf tegelijk kunnen bedienen. ,,Scheelt ook weer in de kosten om onze (hybride) wagens te laten rijden.”

Dit artikel kwam tot stand in samenwerking met Startduurzaam. Meer info: https://startduurzaam.nl

Blijf op de hoogte van het laatste nieuws voor ondernemers.

Ontvang dagelijks onze nieuwsbrief en blijf op de hoogte van het laatste ondernemersnieuws