Nieuws Duurzaamheid

Sumthing lanceert nieuw platform voor natuurherstel: 'Steward-ownership centraal onderdeel van missie'

Sumthing, dat een brug slaat tussen bedrijven, individuen en natuurherstelprojecten, komt met een nieuw platform. Na een succesvolle investeringsronde, volgens de principes van steward ownership, markeert de stap een mijlpaal in de inspanningen om de natuur wereldwijd te herstellen en dit inzichtelijk te maken voor donateurs.

Van onze redactie 17 augustus 2023

Sumthing platform natuur duurzaam

Beeld: Shutterstock

Sumthing, opgericht in 2022 door Mike Odenhoven, Gijs Schuringa en Guido de Rooij, is een sociaal ondernemend initiatief dat bedrijven en particulieren verbindt met zorgvuldig gekozen natuurherstelprojecten. In het licht van recente ontwikkelingen zoals de goedkeuring van de Europese natuurherstelwet en de COP15-overeenkomst om 200 miljard dollar per jaar te investeren in het herstel van ecosystemen tegen 2030, is het duidelijk dat er behoefte is aan meer transparante en effectieve initiatieven voor natuurherstel.

Sumthing richt zich op het wegnemen van de oprechte zorgen die gepaard gaan met bestaande programma's waar de feitelijke impact vaak verborgen blijft achter certificaten en rapporten. Door middel van zijn nieuwe platform visualiseert Sumthing de concrete effecten van elke donatie via diverse technologieën, waardoor donateurs rechtstreeks de resultaten van hun bijdragen kunnen zien.

Mike Odenhoven, Gijs Schuringa en Guido de Rooij. Foto: Sumthing

Transparantie en tastbare resultaten

Met behulp van de nauwe samenwerking met internationale natuurherstelpartners en een zorgvuldig geselecteerd aanbod van projecten dat aansluit bij de prioriteiten van de International Union for the Conservation of Nature (IUCN), stelt Sumthing individuen en bedrijven in staat een directe en gevarieerde impact te maken. Van het opruimen van plastic uit rivieren tot bodemrevitalisatie en herbebossing, het platform biedt een scala aan mogelijkheden om positieve verandering teweeg te brengen.

Donateurs kunnen nauwlettend volgen hoe hun donaties een verschil maken, aangezien elk project op het platform terugkoppeling geeft over de impact die is bereikt. Dit proces stelt mensen in staat om gedurende het hele proces betrokken te blijven en de vooruitgang te zien die ze samen met Sumthing hebben bereikt.

Steward ownership en toekomstvisie

Het unieke aan Sumthing's financieringsronde is het gebruik van het steward-ownership-model, waarbij de economische rechten losgekoppeld zijn van de stemrechten. Dit stelt het bedrijf in staat positieve impact boven winst te stellen, wat een centraal onderdeel is van de missie van Sumthing.

,,Met deze investering en het nieuwe platform nemen we een belangrijke stap in het herstellen van de natuur. We willen doneren aan natuurherstelprojecten toegankelijk, belonend en betekenisvol maken", aldus Mike Odenhoven, mede-oprichter en ceo van Sumthing. ,,Onze ambities zijn wereldwijd, net als de uitdaging om de natuur te herstellen."

Lees ook: Sumthing maakt donaties natuurherstel digitaal inzichtelijk: 'Brug tussen natuurorganisaties en bedrijven'

Versnelde Natuurherstel Wereldwijd

De investering van een half miljoen euro zal worden gebruikt om Sumthing's technologieplatform verder uit te breiden. Dit omvat onder andere geautomatiseerde validatie en integraties voor 'één-klik natuurherstel' met diverse platforms, waaronder e-commerce, reizen en betalingen. Dit zal helpen het proces van natuurherstel wereldwijd te versnellen en meer mensen en bedrijven te betrekken bij het creëren van een duurzamere toekomst.

Sinds de oprichting in 2022 hebben gerenommeerde bedrijven zoals Deloitte, EcoChain, O My Bag en HappySoaps zich aangesloten bij Sumthing's missie om de natuur nieuw leven in te blazen en tastbare impact te creëren. Met het nieuwe platform en de toewijding van zijn investeerders en stewards, bevindt Sumthing zich in een sterke positie om positieve verandering teweeg te brengen op wereldwijde schaal.

Blijf op de hoogte van het laatste nieuws voor ondernemers.

Ontvang dagelijks onze nieuwsbrief en blijf op de hoogte van het laatste ondernemersnieuws