Nieuws Duurzaamheid

Sumthing maakt donaties natuurherstel digitaal inzichtelijk: 'Brug tussen natuurorganisaties en bedrijven'

Steeds meer bedrijven kiezen ervoor maatschappelijke betrokkenheid te tonen door samen met hun medewerkers en klanten bij te dragen aan natuurherstelprojecten. Denk aan koraalriffen of het planten van bomen in regenwouden. Startup Sumthing maakt als eerste bedrijf ter wereld het effect van die betrokkenheid inzichtelijk. Want je wil natuurlijk wel zíén wat de impact is van jouw donaties.

Jeroen Kreule 2 mei 2023

Sumthing natuurherstelproject duurzaam klimaat

Beeld: Shutterstock

Doneren aan de natuur, in plaats van bijvoorbeeld een 'kerstpakket van de baas'. Het is eens iets anders. Hoe Sumthing vervolgens laat zien wat de impact is van alle bijdragen aan die natuurherstelprojecten? Door onder meer gebruik te maken van satelliet- en dronebeelden en foto’s en filmpjes die met smartphones en bodycams zijn gemaakt, zegt co-founder Mike Odenhoven. Voor en na.

Via een satelliet kun je immers zíen dat bomen zijn geplant in Amazone, met een onderwatercamera kun je laten zien dat koraalrif ook echt is gegroeid bij de kust van Kenia. En met bio-acoustics kun je laten horen welke vogels zich in een bepaald gebied bevinden: het kan iets zeggen over toegenomen biodiversiteit. Ook werkt Sumthing aan geautomatiseerde algoritmes en artificial intelligence, om het zichtbare bewijs te kunnen valideren.

"Sumthing is een digitaal platform en slaat een brug tussen natuurorganisaties met hun projecten en bedrijven met een duurzaamheidsagenda"

,,Via een zogenaamde Planet Portfolio op de website van je bedrijf of organisatie kunnen projecten gevolgd worden’’, zegt co-founder Gijs Schuringa. Op deze manier investeren in natuurherstelprojecten leidt volgens hem tot een dubbele winst. ,,Het is goed voor de planeet, maar het heeft ook een positief effect op je organisatie. Je kunt als bedrijf jouw klanten of medewerkers veel beter betrekken in het positieve verschil dat je maakt voor de natuur.’’

Wereldwijde projecten

De startup uit Amsterdam – opgericht door Mike Odenhoven, Gijs Schuringa en Guido de Rooij – werkt samen met internationale partners die zich bezighouden met natuurherstelprojecten wereldwijd: van India, Kenia en Uganda tot Vietnam en Schotland. Het gaat om projecten in verschillende categorieën: het opruimen van plastic, herstel van biodiversiteit, opname van CO2 en het tegengaan van verwoestijning.

Gijs: ,,Voordat wij met een natuurorganisatie in zee gaan, doen we uitgebreid onderzoek: ze moeten wel voldoen aan onze standaarden. Organisaties werken gelukkig graag mee. Donateurs op de hoogte blijven houden van de voortgang van het project blijft een grote klus, horen wij regelmatig. Sumthing is een digitaal platform en slaat als het ware een brug tussen natuurorganisaties met hun projecten aan de ene kant en aan de andere kant bedrijven met een duurzaamheidsagenda die de projecten ondersteunen in de vorm van donaties.’’

Lees ook: Duurzaam investeren in recreatief vastgoed: ‘voor waardestijging met bewezen rendement’

Technologie om bijdrage aan natuurproject te kunnen volgen

Het idee voor Sumthing ontstond volgens Mike rond de verjaardag van een vriend van hem. ,,Die vriend zei: ‘jongens, ik hoef geen spullen, ik heb alles wat ik nodig heb. Geef maar iets waar iedereen wat aan heeft: plant een paar bomen’.’’ Mike ging googelen en kwam terecht bij een organisatie die aan herplant van bomen deed. ,,Ik stuurde iedereen die aan het verjaardagscadeau meedeed een Tikkie, maakte geld over aan die organisatie en kreeg vervolgens alleen een bevestigingsmailtje met een soort digitaal certificaat. Het cadeau dus. Ik vond het een anti-climax. Ik kon niet zien waar de bomen geplant werden, hoe ze eruit zagen of dat ze überhaupt geplant waren. Ik was getriggerd omdat ik wist dat dit met moderne technologie tien keer beter kon.’’

Mike werkte op dat moment nog bij een bedrijf waar hij digitale platformen voor klanten bouwde, maar besloot zijn baan op te zeggen. ,,Ik wilde liever iets doen wat een hoger doel diende. Wat is de belangrijkste uitdaging van deze generatie? Juist: de natuur op deze planeet herstellen.’’

Lees ook: Aantal startupinvesteringen neemt toe: klimaat-tech en duurzaamheid meest in trek

Samen met Gijs en Guido besloot hij Sumthing op te richten. Mike: ,,We kunnen tegenwoordig vreselijk veel met technologie: een besteld pakketje via PostNL kun je via een app tot op de minuut volgen, via Instagram kan ik precies zien wat mijn vrienden aan het doen zijn. Ons idee: bestaande technologie gebruiken om te zorgen dat je jouw bijdrage aan natuurproject kunt volgen, en de uiteindelijke resultaten kunt zien.’’

Beeld: Sumthing

Met HappySoaps plastic opruimen

Verschillende bedrijven maken intussen gebruik van Sumthing, zoals Deloitte, Ecochain, Mutsy en Eshuis. Gijs: ,,Je kunt als bedrijf op allerlei manieren meedoen. Naast donaties voor werknemers kun je er ook klanten of leveranciers bij betrekken. Zeg bijvoorbeeld: bij elke deal die we hebben of offerte die we maken, doneren we een bepaald bedrag. En om betrokkenheid verder te vergroten kun je werknemers of klanten laten kiezen welk project hun voorkeur heeft. Iemand die van duiken houdt, kan doneren aan een organisatie die koraal herstelt. En iemand die graag wandelt in een bos, heeft misschien een voorkeur voor het planten van bomen. Zo kun je duurzaamheid democratiseren binnen je organisatie.’’

Sumthing was onlangs nauw betrokken bij een actie van HappySoaps, een Nederlandse bedrijf dat 100 procent plasticvrije shampoo bars maakt. Tijdens Green Friday kregen klanten van HappySoaps niet alleen 20 procent korting, ook werd via Sumthing 1 euro per bestelling gedoneerd aan TONTOTON, een organisatie die plastic opruimt in kustgebieden in Vietnam en Cambodja. Met het opgehaalde bedrag is 4800 kilo plastic opgeruimd. Op de website van HappySoaps kun je - aan de hand van je bestelnummer in de bevestigingsmail - precies zien wat er met jouw donatie is gedaan: exacte locatie, hoeveelheid plastic, datum van opruimen, inclusief satellietbeelden en foto’s voor en na de opruimactie. Kortom: meetbare impact, inzichtelijk gemaakt dankzij Sumthing.

"Om betrokkenheid verder te vergroten kun je werknemers of klanten laten kiezen welk project hun voorkeur heeft. Iemand die van duiken houdt, kan doneren aan een organisatie die koraal herstelt"

Steward-ownership als bedrijfsmodel

De startup - momenteel in een afrondende fase van een eerste investeringsronde - heeft gekozen voor een bijzonder bedrijfsmodel: steward-ownership, bedoeld voor bedrijven die een positieve impact maken belangrijker vinden dan geld verdienen voor aandeelhouders. Het belangrijkste principe is dat de financiële belangen en de zeggenschap over de koers van het bedrijf strikt van elkaar gescheiden zijn. De zeggenschap is louter voor mensen die dichtbij de missie van het bedrijf staan. Dit stemrecht kan niet worden verkocht. Zo voorkom je dat onder druk van aandeelhouders het bedrijf puur op winstmaximalisatie gestuurd wordt.

En zo blijft profit dus altijd een middel voor purpose, en niet een doel an sich. Patagonia heeft onlangs voor dit model gekozen, net als Moonback en Triodos. Het stemrecht is in een aparte stichting ondergebracht die wordt bestuurd door de stewards. Een gouden aandeel is ondergebracht bij een derde, onafhankelijke stichting, die de steward-ownership-principes waarborgt.

Blijf op de hoogte van het laatste nieuws voor ondernemers.

Ontvang dagelijks onze nieuwsbrief en blijf op de hoogte van het laatste ondernemersnieuws