Nieuws Duurzaamheid

Tynke stopte bij miljoenenbedrijf en maakt nu naam in betonwereld

Een hoog salaris en een prachtige toekomst binnen een miljoenenbedrijf. Tynke van den Heuvel liet het allemaal achter zich. Ze vond dat het anders moest en begon met Studio Wae: een innovatieve onderneming die circulaire betontegels en duurzame vloerbekleding verkoopt.

Jeffrey Stevens (AD) 17 maart 2023

Studio WAE Tynke vd Heuvel blauw

Tynke van den Heuvel is oprichter van Studio Wae, gespecialiseerd in circulaire betontegels en duurzame vloerbekleding. Foto: Mel Boas

Alle mannen in de betonwereld verklaarden haar voor gek. Dit wordt niks. Duurzaamheid is slechts een modegrill. Overal waar de jonge ondernemer haar hoofd om de deur stak klonk kritiek. Tynke van den Heuvel liet zich er niet door weerhouden, vertelt ze aan het AD. ,,Ik geloof in mijn product. De productie van beton heeft een grote CO2-voetafdruk, daar moeten we iets aan doen. Ik heb een oplossing. Als ik eenmaal ergens van overtuigd ben, wil ik dat anderen het ook zien.”

Van den Heuvel werkte veertien jaar lang in het bedrijf van haar familie: Jacomij Metalen en Jacomij Electronics Recycling in Wijk bij Duurstede. ,,Mijn leven was prima. Ik had een goed salaris. Toch besloot ik te vertrekken. Mijn vader was in het begin behoorlijk pissig. Hij kon niet begrijpen waarom ik wegliep bij een miljoenenbedrijf.”

''Het feit dat je waarde kunt creëren vanuit afval vind ik heel erg tof. Maar klanten kopen de tegel vooral omdat ie er goed uitziet''

Tynke van den Heuvel, oprichter Studio Wae

Na vier jaar werd Studio Wae een winstgevend bedrijf

In 2017 begon ze met Studio Wae, een innovatieve onderneming gespecialiseerd in circulaire bestrating. ,,Vanwege alle investeringen kon ik mijzelf de eerste drie jaar geen salaris geven. Ik verhuurde mijn huis via Airbnb en in plaats van vakanties naar luxe resorts ging ik kamperen. Na vier jaar werden we een winstgevend bedrijf.”

De showroom op een bedrijventerrein in Bunnik is volop in verbouwing. De feestelijke opening staat gepland voor april. Tot voor kort was de duurzame onderneming gevestigd in een ruimte van het voormalige Pieter Baancentrum in Utrecht. Het nieuwe pand wordt uitsluitend ingericht en verbouwd met gebruikte materialen. Zo is het glas van de kantoorruimte afkomstig uit het hoofdkantoor van Decathlon.

Lees ook: TOMO: 'Eerste warenhuis ter wereld waar duurzame producten en circulaire diensten samenkomen'

Cityscape-tegel bestaat voor 76 procent uit gerecyclede grondstoffen

Een van de succesnummers uit de collectie van studio Wae is de Cityscape-tegel. Deze bestaat voor 76 procent uit gerecyclede grondstoffen, afkomstig uit sloopmateriaal en oude bestrating. Niet eerder werd zo’n hoog percentage circulair materiaal in een tegel verwerkt, volgens Van den Heuvel. ,,Het feit dat je waarde kunt creëren vanuit afval vind ik heel erg tof. Maar klanten kopen de tegel vooral omdat ie er goed uitziet.”

De klantenkring van Studio Wae bestaat uit bedrijven, overheidsinstellingen, kennisinstituten en particulieren. De Bunnikse onderneming mocht een aantal perrons van ProRail verduurzamen. Waaronder die van Maarn, een dorp in de gemeente Utrechtse Heuvelrug.

''Ik kijk nooit naar cv’s. Wat iemand gestudeerd heeft vind ik niet belangrijk. Zelf ben ik tenslotte ook een autodidact''

Tynke van den Heuvel, oprichter Studio Wae

Studio Wae verkoopt duurzame tapijttegels voor woningen en kantoorruimtes

Aanvankelijk had ProRail weinig belangstelling voor Van den Heuvels duurzame oplossing. Ze deed mee aan een door de spoorwegbeheerder uitgeschreven wedstrijd voor hergebruik van reststromen, maar kwam niet door de voorronde. Toen ze even later werd geconfronteerd met de winnaar van de competitie – een schommel gemaakt van oude spoorwissels – greep ze naar de telefoon. ,,Ik wilde met één van de duurzaamheidsmedewerkers spreken. Dat lukte. Ik mocht langskomen om een pitch te houden. Met als resultaat dat wij de afgelopen jaren zo’n 55.000 vierkante meter aan perrons verduurzaamden.”

Studio Wae verkoopt sinds enige tijd ook duurzame tapijttegels bedoeld voor woningen en kantoorruimtes. Deze worden gemaakt van tapijttegels die grote producenten niet kunnen gebruiken vanwege een productiefout. De klanten van Wae kunnen kiezen uit meer dan 500 kleuren en mogen eveneens beslissen over de gewenste vorm en grootte van de creatie. Een ingenieus kliksysteem bindt de losse tegels samen tot één kleed.

Het zevenkoppige personeelsbestand van Studio Wae bestaat grotendeels uit vrouwen. Volgens Van den Heuvel is dat geen bewuste keus. ,,Ik kijk nooit naar cv’s. Wat iemand gestudeerd heeft vind ik niet belangrijk. Zelf ben ik tenslotte ook een autodidact. Veel belangrijker vind ik iemands beweegredenen om voor mij te willen werken; ik onderneem vanuit mijn hart.”

Tynke in haar Studio Wae. Foto: Mel Boas

Lees ook: Dankzij de uitvinding van Black Bear Carbon zijn oude autobanden geen afval meer

Blijf op de hoogte van het laatste nieuws voor ondernemers.

Ontvang dagelijks onze nieuwsbrief en blijf op de hoogte van het laatste ondernemersnieuws