Nieuws Duurzaamheid

Windenergie-startup Kitepower klaar voor productie eerste serie installaties

De vlieger van Kitepower moet gaan concurreren met traditionele windmolens. Eind 2023 is de eerste installatie klaar voor een test in Ierland.

Van onze redactie 12 juli 2023

Kitepower V3 25sqm Marnewaard 3

Ter illustratie. Foto: Kitepower

Eind 2022 zijn nieuwe investeerders ingestapt na succesvolle eerste tests op Aruba. De vlieger van oprichter Johannes Peschel, zelf een gepassioneerd kitesurfer, kan straks elektriciteit opwekken voor ongeveer 100 huishoudens, voor een fractie van de kosten van een traditionele windmolen. ,,We zijn momenteel bezig met de voorbereiding van productie voor de eerste serie installaties.”

Lees ook: Windenergie-startup Kitepower haalt 850.000 euro op met Europese crowdfunding

Een belangrijk onderdeel van de voorbereiding is het meten van de C02-voetafdruk. Hiervoor is Kitepower een samenwerking aangegaan met het Zwitserse softwarebedrijf Ecospeed. Met de software van Ecospeed kan Kitepower de C02-voetafdruk meten en vastleggen. ,,We zullen de software gebruiken om de installaties verder te optimaliseren en de CO2-voetafdruk te minimaliseren.”

Duurzaam alternatief windenergie

Met Kitepower wil Peschel een duurzamer alternatief voor windenergie bieden. De Falcon-vliegers gebruiken 90 procent minder materiaal dan de bekende windmolens, hebben een kleinere C02-voetafdruk en zijn mobiel. ,,Daardoor is tijdelijke inzet mogelijk, bijvoorbeeld bij humanitaire missies of evenementen zoals festivals.’

Meer weten en zien over Kitepower? Vorig jaar was Joep Breuer te gast in onze kijkradioshow De Ondernemer Live. Bekijk het fragment via onderstaande video (vanaf minuut 23):

Blijf op de hoogte van het laatste nieuws voor ondernemers.

Ontvang dagelijks onze nieuwsbrief en blijf op de hoogte van het laatste ondernemersnieuws