Nieuws Duurzaamheid

Zeewier is booming in Nederland

Maandenlang was het spannend: doet de zeewier het of doet-ie het niet? Gisteren werd het resultaat uit zee gevist: pronte slierten van 1,5 meter lang. Beter dan iemand had verwacht toen er in oktober vorig jaar in de Noordzee bij Scheveningen, zo'n 15 kilometer uit de kust, het suikerwier werd geteeld. Als proef. Om te zien hoe de zeegroente het doet op deze locatie. dat schrijft het AD.

Angelique Mulders 13 april 2017

Zeewier Noordzee

De zaadjes zijn hier geplant door Stichting Noordzee, die er heilig van overtuigd is dat zeewier 'booming' is. ,,Het gaat gebeuren'', zegt stichtingsvoorzitter Marcel Schuttelaar. ,,Met of zonder ons.'' Schuttelaar houdt zich al veertig jaar bezig met duurzaam ondernemen. ,,Voor een gezonde mens in een gezonde wereld.'' In de huidige samenleving bespeurt hij 'een onderstroom die meer plantaardig wil eten'. Zeewier geeft 'die lekkere smaak' waardoor je het vlees niet mist.

Eerste oogst

De eerste oogst - lange, glanzende slierten - hangt, nadat die is overhandigd aan demissionair staatssecretaris Martijn van Dam, als een trofee buiten voor het Zuiderstrandtheater. Het is 'een soort jongensdroom', zegt Schuttelaar. ,,Op een goeie dag sta je te juichen in je roeibootje.''

Ontwikkeling

De ontwikkeling ging van een minuscuul beginnetje van 2 millimeter in oktober naar 12 centimeter in december en vervolgens naar 40 centimeter in februari. Koen van Swam, coördinator van de Noordzeeboerderij: ,,Helemaal in onze nopjes waren we daarmee. Toen begonnen we te denken: dit kan echt iets worden.''

Zeeboerderij

Veertig centimeter minimaal, dat moet het zeewier bereiken wil een zeeboerderij succesvol zijn. Het eindresultaat: 1,5 meter. ,,Het groeit beter dan verwacht.'' Het wier overleefde een heftige storm in januari. Schuttelaar: ,,We maten zelfs golven van 8 meter. Ik wist niet dat ze zo hoog werden hier.''

Crowdfunding

Een van de liefhebbers van de ziltige groente is Sjaak Bral, cabaretier en columnist van deze krant. Via crowdfunding investeerde hij in de stichting. ,,Ik ben er dol op en wat is er nou mooier dan Haags zeewier. Er was ook een proef bij Texel, maar ik hoop dat wij het hier beter doen.''

Het groeit beter dan verwacht.'' Het wier overleefde een heftige storm in januari

Marcel Schuttelaar, Stichting Noordzee