Nieuws Innovatie

Is het een paraplu? Is het een zonnebloem? Het is een energiefabriekje!

Hans Veenemans bouwt energiefabriekjes in de vorm van reusachtige zonnebloemen. De blaadjes zijn zonnepanelen die meedraaien met de zon, heel veel energie opleveren en stormvast zijn.

Robbert Daalder | Lex van Kooten (de Stentor) 2 mei 2020

Hansveenemans zonnepanelen zwolle

Hans Veenemans en een van zijn Zwolse zonnebloemen. ,,Het Provinciehuis in Zwolle ligt vol met zonnepanelen, heel goed ja, maar dat ziet niemand. Om mijn bloemen kun je niet heen. Die raken je.” Foto: Frans Paalman.

,,Je kunt ze overal neerplanten en je hebt gelijk stroom,” stelt Hans Veenemans. Bijvoorbeeld om er auto's mee op te laden. Als je de stroom niet gelijk nodig hebt, kun je die ook opslaan in een batterij (die zit in de stam van de 'bloem'). Of terugleveren aan het net.

'Mijn zonnepanelen produceren waanzinnig veel energie'

De Zwolse ondernemer, die drie jaar aan zijn 'bloemen' werkte en begin dit jaar officieel in de wereld zette, spreekt zelf van ‘zichtbare duurzaamheid’. ,,Ze produceren waanzinnig veel energie, maar zo 60 procent meer dan de gewone zonnepanelen. En het zijn echte eyecathers,” vertelt hij het AD.

Dat is belangrijk, vindt hij, omdat je daarmee ook mensen raakt die nu nog niet zoveel met duurzame energie op hebben. ,,Het provinciehuis in Zwolle ligt vol met zonnepanelen, heel goed ja, maar dat ziet niemand. Om mijn bloemen kun je niet heen. Die raken je.”

Lees ook: André Kapitein navigeert zijn uitvindingen succesvol door het innovatiemoeras

Ecoplant is Overijssels product, zonnebloemen uit China

Het bedrijf van Hans Veenemans dat de zonnebloemen op de markt brengt heet Ecoplant en is een Overijssels product; alleen de zonnepanelen komen uit China. Onlangs gaf hij Overijssels gedeputeerde voor Economie, Eddy van Hijum nog een virtuele rondleiding en demonstreerde hem zijn twee zonnebloemen, een kleintje en een groter exemplaar.

Die staan op het terrein van netbeheerder Enexis in Zwolle, waar ook Ecoplant kantoor houdt. Er is al veel belangstelling voor zijn zonnebloemen die vol zitten met slimme technologieën. Er staan er inmiddels 60 in bestelling en zelfs nu bedrijven de rem op nieuwe investeringen zetten door corona druppelen er nog opdrachten binnen, zegt Veenemans. Het is de vraag of hij 250 exemplaren verkoopt die hij dit jaar op het bedrijfsplan had staan, maar hij wanhoopt nog lang niet over de grote toekomstkansen van zijn blikvangers.

De toeloop tot nu toe verrast hem niet helemaal. ,,Uit marktonderzoek onder honderd Zwolse ondernemers bleek vorig jaar dat 78 er serieuze belangstelling hadden.”

Nog voor hij dit jaar de zonnebloemen van Ecoplant op de markt introduceerde, had hij in het Chinese Sjanghai zelfs al een park met 36 exemplaren gebouwd. Daar heeft hij goede contacten en Veenemans presenteert zijn bedrijf regelrecht ook als een wereldwijde onderneming. Die zonnebloemen ‘zijn iets internationaals’. Hij wil er de wereld mee veroveren.

Lees ook: Zo werd prototype VanMoof bij toeval de perfecte elektrische opvolger

,,Je kunt er auto’s mee opladen. Maar de zonnebloem kun je ook gebruiken als lantaarnpaal, informatiezuil, beveiligingscamera of als parasol.”

Phlox kan één huishouden van stroom voorzien

Zelf spreekt hij trouwens niet van ‘zonnebloemen’. Hij gaf zijn uitvindingen de namen van twee andere bloemen, Ixia (3,5 meter) en Phlox (4,5 meter). Vooral Phlox is een krachtpatser, die in zijn eentje een huishouden van stroom kan voorzien.

Huishoudens zijn zeker niet zijn enige mikpunt. Hij wil graag zakendoen met organisatoren van festivals (‘Nou ja, nu misschien even niet’), bedrijven, woningbouwcorporaties, gemeenten en energieconcerns. ,,Je kunt er auto’s mee opladen. Maar de zonnebloem kun je ook gebruiken als lantaarnpaal, informatiezuil, beveiligingscamera of als parasol.”

Op het terrein van Enexis staat een van zijn zonnebloemen naast een ‘tiny office’, een mini-kantoortje dat een Amsterdams architectenpaar bedacht en die je gemakkelijk overal tijdelijk of misschien ook wat langer neer kunt zetten. ,,Met Ixia of Phlox ernaast is de stroomvoorziening gelijk klaar.”

Lees ook: Je bedenkt de innovatie van het jaar - en dan?

'Techniek, gemak, schoonheid en prijs maken het uniek'

Hij koppelt in zijn mini-energiecentrale veel technisch vernuft en uitvindingen (niet eens per se van hemzelf) aan elkaar. Op het oppervlak van de zonneblaadjes zit bijvoorbeeld een dun laagje vuilafstotende nanotechniek die de panelen schoonhoudt. ,,Schone panelen produceren maar zo 10 procent meer stroom", weet hij. En het scheelt ook nog eens schoonmaakkosten.

De zonnebloemen draaien met de zon mee (‘Suntracing levert 40 procent extra stroom op’, berekende Veenemans) en in de stam zitten - wie dat wil - accu's die stroom opslaan en die je later kunt gebruiken. ,,Dat is wat ik van begin af aan wilde, los van het netwerk.” Maar je kunt Ixia en Phlox ook gewoon aansluiten op het stroomnet en stroom die je niet gebruikt terugleveren.

De combinatie van nieuwe technieken, gemak, schoonheid en niet in de laatste plaats de prijs maken zijn bloemen volgens hem ‘uniek’.

Prestigieuze innovatieprijs voor Ecoplant

,,Ik wilde per se ‘betaalbaar’ blijven. Anders heb je er niets aan. Dan blijft het een leuk ‘statement’ en dat is het.” Ixia kost 5.000 euro, Phlox 10.000 en dat is volgens hem nauwelijks meer dan zonnepanelen met een vergelijkbare stroomopbrengst op het dak.

Ecoplant stond met zijn zonnebloemen genomineerd voor een prestigieuze innovatieprijs. Die zou op Inter Solar München, de grootste zonne-energiebeurs van de wereld, in juni worden uitgereikt. De beurs gaat door corona niet door.

Alles over, voor én door ondernemers in je mailbox.

Ontvang twee keer per week onze nieuwsbrief met inspirerende ondernemersverhalen en informatieve artikelen.