Aangeboden door Ministerie van Buitenlandse Zaken

Branded Content Innovatie

Expo 2020 Dubai van start: volop kansen voor het Nederlandse bedrijfsleven

Game on! Op 1 oktober start de door corona uitgestelde Expo 2020 Dubai, de 35e wereldtentoonstelling, de eerste in het Midden-Oosten. Het thema is ‘Connecting minds, creating the future’. In het Nederlandse paviljoen is te zien en ervaren welke innovatieve oplossingen Nederlandse bedrijven bieden voor mondiale problemen op het gebied van water, energie en voedselzekerheid. Bedrijven die in deze domeinen actief zijn kunnen ‘Dubai’ groen in hun agenda omcirkelen. Ondernemers hebben in het Nederlandse paviljoen de ideale gelegenheid om gesprekken aan te knopen en nieuwe business aan te boren.

Wim Danhof 1 oktober 2021

Dubai Expo liggend

Miljoenen zakelijke bezoekers en consumenten maken tot 31 maart 2022 kennis met innovatieve oplossingen. Foto's:V8 Architects/Jeroen Musch

Een Great Reset zullen we het niet noemen, maar op deze 35e World Expo, officieel Expo 2020 Dubai, wordt de wereld wel degelijk opnieuw bedacht. De miljoenen verwachte zakelijke bezoekers en consumenten maken er tot 31 maart 2022 kennis met talloze innovatieve oplossingen. Deze oplossingen hebben vooral betrekking op duurzaamheid, schone energie en gesloten kringlopen, afgaande op het aanbod van de 190 deelnemende landen. In een paviljoen van bijna 2200 m² herbevestigt Nederland zich voor het oog van de wereld als een technologisch gidsland op het gebied van watermanagement, duurzame energie en voedselzekerheid.

'Blikvangers zijn ook de niet te missen toegangspoorten tot de drie districten ‘Duurzaamheid’, ‘Kansen’ en ‘Mobiliteit’ waarin het expoterrein is opgedeeld'

Blijvende grootsheid

Zelfs de sky is nauwelijks een limit in Dubai, waar momenteel de 1200 meter hoge Nakheel Tower wordt gebouwd. De emir van Dubai en minister-president van de Verenigde Arabische Emiraten, sjeik Mohammed bin Rashid Al Maktoum, heeft de wereld een onovertroffen evenement beloofd. Het emiraat heeft acht miljard euro geïnvesteerd om die belofte waar te maken.

Expo 2020 Dubai is sowieso het grootste evenement dat ooit in de Arabische wereld heeft plaatsgevonden. Het totale Expo-terrein telt 4,5 km². Het is centraal gelegen tussen de wereldsteden Dubai en Abu Dhabi en voorzien van een nieuw, hypermodern metrostation. Blikvangers zijn ook de niet te missen toegangspoorten tot de drie districten ‘Duurzaamheid’, ‘Kansen’ en ‘Mobiliteit’ waarin het expoterrein is opgedeeld: deze zijn 21 meter hoog en 30 meter lang. Het gehele expoterrein blijft na deze wereldtentoonstelling in gebruik en wordt doorontwikkeld tot één van de groeidistricten van Dubai.

Openingsceremonie

De openingsceremonie van Expo 2020 Dubai vond al plaats op donderdag 30 september. Honderden artiesten deden mee aan de openingsceremonie op het centrale Al Wasl Plaza, een happening met muziek, dans en virtuele lichtshows. Naast sterren uit het Midden-Oosten - waaronder de Saoedische zanger Mohammed Abdu - behoren de Italiaanse tenor Andrea Bocelli, de Britse singer/songwriter Ellie Goulding en Chinese sterpianist Lang Lang tot de line-up. Tijdens de ceremonie passeerden de genoemde subthema’s Duurzaamheid, Kansen en Mobiliteit de revue. Bewegende podia, Virtual Reality en Augmented Reality stonden garant voor een indringende ervaring voor de duizenden bezoekers en een prachtige show voor de kijkers thuis.

Het paviljoen is ontworpen en gebouwd door een Nederlands/buitenlands consortium van V8 Architects, Expomobilia, KossmandeJong and Witteveen&Bos, in opdracht van het Ministerie van Buitenlandse Zaken en de Rijksdienst voor Ondernemend Nederland.

Hoe het Midden-Oosten zichzelf opnieuw uitvindt

De keuze voor Dubai als locatie van de 35e World Expo is niet toevallig: de Arabische wereldregio investeert volop in nieuwe, schone technologie. Landen als Saoedi-Arabië en de Verenigde Arabische Emiraten zoeken een nieuwe toekomst waarin hun economieën niet meer aan het infuus liggen van eindige, vervuilende aardolie, maar leunen op een grotere verscheidenheid aan inkomstenbronnen.

Sectoren als vastgoed, agro-food en elektriciteit, water & gas noteren in deze wereldregio een forse jaar-op-jaar procentuele omzetgroei. Honderden Nederlandse bedrijven, veelal uit het mkb, hebben de Golfregio de laatste jaren dan ook ontdekt als een interessante nieuwe afzetmarkt. Daarbij geldt dat Arabische landen, die de impact van klimaatverandering aan den lijve ondervinden, bovengemiddelde interesse hebben in oplossingen op het gebied van watermanagement, vergroening en duurzaamheid. Oplossingen die overal te vinden zijn in de landenpaviljoens op de Expo 2020 Dubai.

Het Nederlandse paviljoen: een eye-catcher

Zie daar de link met het fraaie Nederlandse paviljoen (35 x 62 meter) in het duurzaamheidsdistrict van de 35e wereldtentoonstelling. Het paviljoen is ontworpen en gebouwd door een Nederlands/buitenlands consortium van V8 Architects, Expomobilia, KossmandeJong and Witteveen&Bos, in opdracht van het Ministerie van Buitenlandse Zaken en de Rijksdienst voor Ondernemend Nederland.

Het is een recyclebare miniatuurwereld, bestaande uit een circulair klimaatsysteem. Door een serie met elkaar verbonden innovaties wordt binnen een gesloten systeem water aan de lucht onttrokken, voedsel geoogst en elektriciteit opgewekt. Daarmee is het paviljoen een levende illustratie van het door Nederland gekozen thema ‘Uniting water, energy & food’. Het leggen van slimme, duurzame verbindingen tussen water, energie en voedsel wordt namelijk gezien als de enige manier om een groeiende wereldbevolking te kunnen blijven voorzien in deze primaire levensbehoeften.

'Het Nederlandse paviljoen is een perfect startpunt voor zakelijke gesprekken door ondernemers met internationale bezoekers'

Een ideaal platform voor nieuwe business

Het Nederlandse paviljoen is hiermee een perfect startpunt voor zakelijke gesprekken door ondernemers met internationale bezoekers over wat Nederlandse bedrijven en instellingen voor de wereld kunnen betekenen op het snijvlak van circulair watermanagement, agrofood en schone energie. Bedrijven die op deze gebieden waarde toevoegen, of extra kennis willen opdoen, hebben veel te winnen bij een of meerdere bezoeken aan het Nederlandse paviljoen op de Expo 2020 Dubai.

Reisadvies en coronamaatregelen

Tot 31 maart 2022 is het Nederlandse paviljoen op Expo 2020 Dubai te bezoeken. Kijk hier voor de geldende reismaatregelen. Toegang tot de Expo is alleen mogelijk met een vaccinatiebewijs of negatieve PCR-test van maximaal 72 uur. Op het Expo-terrein gelden coronaregels zoals het houden van twee meter afstand, handen wassen of gebruik van hand sanitiser, en het dragen van mondkapjes. Voor alle activiteiten en missies die plaatsvinden kijk op www.dutchdubai.com

Meer informatie over de Expo en het Nederlandse paviljoen

Een complete informatiebrochure over de Nederlandse bijdrage en het Nederlandse programma op Expo 2020 Dubai kun je hier downloaden. Via Virtual Dutch Dubai kun je aankomende evenementen live digitaal volgen of terug kijken. Voor toegang kan je je nu al registeren via deze link. Kijk voor meer informatie op www.dutchdubai.com.

Blijf op de hoogte van het laatste nieuws voor ondernemers.

Ontvang dagelijks onze nieuwsbrief en blijf op de hoogte van het laatste ondernemersnieuws