Nieuws Innovatie

Startup Fooditive maakt bijenvrije honing en zout zonder... zout

De Rotterdamse startup Fooditive is pionier in de ontwikkeling van innovatieve en betaalbare plantaardige ingrediënten. Zo maakt het bedrijf al zoetstof van reststromen van appels en peren, die wordt gebruikt voor voedingsmiddelen en dranken. In dat rijtje kunnen nu twee nieuwe vondsten worden toegevoegd: Bee-free-Honey en LowSalt.

Van onze redactie 11 september 2022

Fooditive bree free honey lowsalt

Foto: Shutterstock.

Fooditive Bee-free-Honey

De Bee-free-Honey is - de naam zegt het al - een bijenvrije honing. Om geen gebruik meer te maken van bijen, gebruikt Fooditive fermentatie-enzymen die bijen vervangen. Het DNA van honing wordt uiteindelijk gekopieerd om een product te creëren dat presteert als traditionele, goudgele honing. Textuur, smaak, kleur en zelfs de gezonde voedzaamheid worden nagebootst om een betere honing te bieden. Met het proces wil Fooditive er uiteindelijk voor zorgen dat elk dierlijk product uiteindelijk perfect kan worden nagebootst.

Lees ook: Beyond Meat over inflatie: 'Onze vegaburgers daarom nu even goedkoop als echt vlees'

Fooditive LowSalt

De andere vinding van Fooditive is zout. Maar dan... niet gemaakt van zout. Fooditive ontwikkelde dit zogeheten LowSalt door kaliumchloride te modificeren, citroenzuur toe te voegen, en het te mengen met een drager. Het eindproduct wordt gedroogd tot een zout dat laag is in natrium en twee keer zo zout is in vergelijking met traditioneel zout. Wat krijg je dan? Een natriumarm zout dat beter is voor de planeet en het lichaam. De LowSalt behoudt de smaak en houdbaarheid van het eindproduct, maar beschermt de consument tegen een verhoogde bloedruk en gewichtstoename.

De twee producten gaan niet direct de markt op, maar worden eerst nog klinisch getest.

Blijf op de hoogte van het laatste nieuws voor ondernemers.

Ontvang dagelijks onze nieuwsbrief en blijf op de hoogte van het laatste ondernemersnieuws