Aangeboden door T-Mobile Ondernemen
Branded Content Innovatie
Ondernemers koppelen aan corporates: Ewout Karel (Futurelab) over hoe je innovatie versnelt
Waar het kleine bedrijven vaak ontbreekt aan slagkracht om innovaties naar het grote publiek te brengen, verzanden corporates juist in bureaucratie. Innovatieplatform Futurelab brengt alle partijen op een slimme manier bij elkaar. Innovatiemanager en ondernemer Ewout Karel vertelt hoe je innovatie met ‘Corporate Jamming’ in een stroomversnelling brengt en welke kansen dat biedt voor ondernemers. De Ondernemer geeft in samenwerking met Futurelab een gratis inspiratiesessie weg ter waarde van 2500 euro. Kijk hier hoe je deze innovatieboost voor je bedrijf kunt winnen.
De inschrijfperiode van de winactie is gesloten

Mensen met een gevorderd stadium van dementie met spraaktechnologie in staat stellen om een nagebootst telefoongesprek te voeren met een dierbaar familielid. Daarmee wilde startup Care Riing van Jelle Hylarides de markt veroveren. Hylarides merkte dat zijn moeder, die dementie heeft, het prettig vindt om zijn stem te horen ook op de momenten dat hij er zelf nietkan zijn. De technologie om de markt op te gaan was er, maar Hylarides had moeite om zijn verhaal voor het voetlicht te brengen.
Flitsende startup tot kapper om de hoek
Het verhaal van Care Riing is één van de succesvolle samenwerkingen die uit het Futurelab, een initiatief van T-Mobile, zijn voortgekomen. Drijvende kracht is innovatiemanager en ondernemer Ewout Karel. Karel is mede-eigenaar van Chateau Amsterdam, een wijnbedrijf met twaalf medewerkers en 80.000 flessen jaarafzet.
Bij het Futurelab kunnen ondernemers terecht die willen vernieuwen op het gebied van connectiviteit. Van de flitsende startup met een briljant idee om sensoren te koppelen aan het Internet of Things tot de kapper om de hoek die graag zijn businessmodel digitaal wil vernieuwen. “Kortweg: iedereen die wil weten welke mogelijkheden schuilen in connectiviteit voor je dienst of product.” Het platform telt inmiddels 21 lopende projecten en heeft ruimte voor meer. Gratis inspiratiesessie van het Futurelab winnen om je bedrijf in de volgende versnelling te brengen? Een sessie over de mogelijkheden van nu voor jouw onderneming. Meld je hier aan! Momenteel gesloten
Hoe het Futurelab werkt? Ondernemers kunnen een idee voor hun eigen bedrijf aanmelden, waarop het Futurelab op zoek gaat naar de mensen met juiste ambachten om het een succes te maken. Daarbij kan ook gebruik worden gemaakt van het vakmanschap van T-Mobile. “Sparren met een techneut over de mogelijkheden van IoT of juist je idee aan de man brengen met hulp van onze marketingafdeling. Het kan allemaal”, zegt Karel. Tijdens een sprint wordt in korte tijd – doorgaans tien weken – toegewerkt naar concrete resultaten.
Slagkracht voor innoveren
Het idee achter het Futurelab is simpel, legt de innovatiemanager uit. “Innoveren begint met een idee en de drive om te veranderen. Startups en kleine bedrijven zijn goed in dit exploreren. Maar ze missen vaak de middelen en slagkracht om innovaties te ontwikkelen. Bij corporates zijn die middelen vaak wel aanwezig, maar verzandt innovatie in bureaucratie. Hoe dat komt? Grote bedrijven richten zich vaak op optimaliseren van hun bestaande business. Vernieuwing komt van buitenaf. Zo hebben grote providers jarenlang geld verdiend aan sms’jes verzenden, totdat WhatsApp ineens met een gratis berichtendienst kwam. Met het Futurelab koppelen we de creativiteit van ondernemers aan de slagkracht van een corporate om samen te versnellen.”
Het Futurelab werkt volgens de methode van ‘Corporate Jamming’. “De startup en corporate komen bij elkaar en gaan net als muzikanten jammen. Tijdens het jammen proberen ze de goede tune te vinden, een nieuw business idee. Ik weet veel van IoT, maar heb bijvoorbeeld geen idee van de bedrijfsprocessen van een bakker. Als je goed naar elkaar luistert, kom je altijd met iets nieuws. Op een gegeven moment klinkt het als muziek. Mijn inspiratiesessies werken net zo. En je hoeft er geen instrument voor te kunnen spelen.”
Welke businesscases heeft het corporate jammen van Futurelab voortgebracht? Karel noemt de case voor een grote frisdrankfabrikant. Voor het bedrijfsbezoek had hij verwacht dat IoT zou kunnen helpen in de productielijn of met het tracken van flessen. “Het echte probleem bleek echter letterlijk vele malen kleiner, namelijk muizen. De voedselproducent mag in haar fabrieksruimte geen gif gebruiken en vangt dus met levend vangende vallen. Maar het ongedierte mag ook niet doodgaan in de val, want dan moet de fabriek dicht om de productiehal te chloren.
In een Jam samen met een elektronica startup, een netwerkoperator en de frisdrankproducent kwamen ze tot de connected muizenval oplossing. Dat is een muizenval die een seintje geeft als hij een dier gevangen heeft.”
4G voor thuis
Karel noemt verder de case van ‘4G voor Thuis’. Initiatiefnemers Bart van der Hulst en Pieter Hoenderken merkten vijf jaar geleden op dat de internetsnelheid op het platteland vies tegen kan vallen. Een half miljoen huizen in Nederland hebben een slechte internetverbinding. Zijn oplossing: thuisinternet via het mobiele 4G-netwerk. Hij klopte met zijn idee aan bij het Futurelab en T-Mobile maakte het werkelijkheid. Inmiddels is 4G voor Thuis door heel Nederland uitgerold.
Wanneer je beslist een mailtje voor samenwerking naar Futurelab moet sturen? “Als je wilt ontdekken welke mogelijkheden in connectiviteit schuilen voor je diensten, producten of processen. Of je nu wijnfabrikant bent, kapper, of vliegtuigmaatschappij, er zijn altijd opportunities waaraan connectiviteit een bijdrage kan leveren. Of zelfs de beleving van je hele product of service anders maken. Dat geldt voor elke onderneming, ongeacht je grootte.”
Hij geeft een voorbeeld: “Voor mijn wijnbedrijf is omgevingstemperatuur van de wijnvaten heel belangrijk. Nu heb ik sensors aangeschaft die elk kwartier de temperatuur meten en automatische een seintje geven als niet goed is. Je hoeft geen techneut te zijn om dit uit te vinden, want de ‘techniek’ is er al. Het enige wat je hoeft te doen is samen de techniek in te zetten richting de juiste oplossing.”
Heb jij een briljant IoT idee voor jouw onderneming of wil je weten wat connectiviteit kan betekenen voor jouw product of dienst? Geef je op en win een gratis inspiratiesessie t.w.v. 2500 euro van het Futurelab. Wees er snel bij want de inschrijvingen sluiten op 24 november.