Door een veranderde focus van investeerders op winstgevendheid in plaats van maximale marktbezetting kwamen bedrijven in de financiële problemen. Eén van de bedrijven die hier - onder meer - mee te maken hadden, is verpakkingsvrije supermarkt Pieter Pot. Na een jaar van financiële problemen ging de onderneming eind 2023 failliet, om in maart de deuren te heropenen voor een doorstart.
Over dat verhaal, en de ondernemerslessen die eruit te halen zijn, heeft De Ondernemer de Pieter Potcast gemaakt. Los van gesprekken met Pieter Pot-oprichter Jouri Schoemaker komen daarin experts zoals Go Delphi-oprichter Wouter Glaser aan het woord om de situatie te duiden en ondernemers advies te geven. Op basis van die gesprekken kwam dit artikel tot stand.
Als je kijkt naar 2023, dan zag je in het vierde kwartaal het aantal deals toenemen. Maar de ‘goede oude tijd’ is zeker voorbij
Teruglopende investeringen
,,Het is interessant om te kijken naar de cijfers. In 2023 werd er in de Europese overname- en fusiemarkt 598 miljard dollar verhandeld. Dat is een daling van 28 procent in vergelijking met 2022. En het dieptepunt over de afgelopen tien jaar.”
Gevolg van deze teruglopende investeringen waren dat de valuaties, het bedrag dat een bedrijf waard is, ook terugliepen. ,,Denk aan flitsbezorgers als Getir en Gorrilas, die hebben echt hun expansiedrift moeten laten varen om naar een winstgevend model te gaan.” Toch heeft Glaser ook positief nieuws: ,,Het tij is alweer een klein beetje ten positieve gekeerd. Als je kijkt naar 2023, dan zag je in het vierde kwartaal het aantal deals toenemen. Maar de ‘goede oude tijd’ is zeker voorbij.”
Bootstrappen
Dat werpt de vraag op: waar moet je op letten als je een investering ophaalt als ondernemer? ,,Advies één is om zo lang mogelijk te bootstrappen (geen investering ophalen, red.) tot je geld gaat ophalen. Zo houd je als founder nog genoeg aandelen over om bij latere investeringsrondes nog een meerderheid van de aandelen te kunnen behouden.”
Wanneer je wél groeigeld ophaalt, dan is Glasers motto: denk aan de getallen. ,,De kunst is met zo min mogelijk kosten en liefst eigen geld, een bewezen markt te vinden. Als je kunt aantonen dat je voor x euro aan marketing een klant kunt vinden die je gemiddeld in een paar maanden hebt terugverdiend, dan ben je eraan toe om investeringen op te halen.”
Zorg dat je zeer concreet kunt aantonen wat alles kost, waar het vandaan komt en waar het naartoe gaat
Corona en stijgende kosten door de Oekraïne-oorlog
Juist die stap heeft Pieter Pot gemaakt, en gebruikt Glaser ook als voorbeeld. Met een regionale pilot in Rotterdam wist de verpakkingsvrije supermarkt aan te tonen dat er potentie in de markt was. Dat het daarna verkeerd ging bewijst dat een succesvolle pilot niet altijd goed uitpakt. ,,Zij kregen de perfect storm te pakken met de logistieke problemen door corona en stijgende kosten door de Oekraïne-oorlog. Dus zij hebben dat niet helemaal goed kunnen uitspelen.”
Bij een investeringsronde is het advies van Glaser: bespaar geen kosten in de voorbereiding. ,,Het kost een paar duiten om met professionals om tafel te gaan zitten, en je kunt ook een paar term sheets van internet pakken en beginnen, maar de beste deals zien we echt ontstaan met specialisten.”
Om het beste uit die investering te halen is het essentieel de eigen financiën van binnen en van buiten te kennen. ,,Zorg dat je zeer concreet kunt aantonen wat alles kost, waar het vandaan komt en waar het naartoe gaat. En dus ook dat je hiervoor de beste mensen aan boord hebt.”
Dashboard inrichten
Een situatie die voor de hand liggend kan klinken, maar in Glasers ervaring nog vaak verkeerd gaat. ,,Er zijn best veel ondernemers die, als het eenmaal voor de wind gaat, denken: er komt genoeg geld binnen, dus het interesseert me niet hoe zich dat in kengetallen terug meet.”
Om juist die situatie te voorkomen is het devies van de groeiexpert om een dashboard in te richten, en daarbij met een stoplichtsysteem inzichtelijk te krijgen hoe het bedrijf ervoor staat.
Meer weten over Pieter Potcast? Hieronder luister je de eerste drie afleveringen
Hier vind je aflevering 1: Pieter Potcast: van groeiparel naar bijna failliet. Pieter Pots ommezwaai
Hier vind je aflevering 2: Voorbij de rand van de afgrond, Pieter Pot na bedrijfsovername
Lees ook: Dossier Pieter Pot: de groei, val én wederopstanding van de verpakkingsvrije supermarkt