Nieuws Innovatie

Google helpt Nijmeegse ZZP'ers aan meer business

Google-les voor meer dan 1300 ondernemers uit regio Nijmegen. De Gelderlander was erbij. 'Hoe krijg ik meer klanten?'

Jacqueline van Ginneken | Foto: Gerard Verschooten 23 februari 2016

Google workshop vasim nijmegen ondernemers zzp les

Hoe vergroot ik de naamsbekendheid van mijn bedrijf? Hoe krijg ik meer klanten? Meer omzet, meer winst? De honderden ondernemers uit Nijmegen en regio hopen er deze maandag antwoord op te krijgen van de experts van Google.

Het internetbedrijf helpt namelijk zzp'ers en mkb'ers met workshops in de Vasim om hun digitale vaardigheden te vergroten. En om vervolgens via online zakendoen hun bedrijf te laten groeien. Een blik op de volle zaal - met opvallend veel 45-plussers - maakt meteen duidelijk: de Digitale Werkplaats van de zoekmachine voorziet in een behoefte.

Stapje voorTim van Os organiseert met zijn bedrijf Oxmax uit Beek sportevenementen zoals (voor het eerst dit jaar) de Nijmeegse Fietsvierdaagse, de Ronde van Nijmegen en de Devil's Trail. Hij kent behoorlijk de weg op internet, zegt ie zelf. Toch is hij deze maandag ook bij de Digitale Werkplaats. "Je gaat er bewust over nadenken. Over een jaar is het allemaal weer anders. Ik wil eigenlijk net een stapje voor blijven op andere sportevenementen. Want het aanbod is groot."

Misschien, zegt hij, gaat hij wel adverteren op Google. Maar het is niet de intentie van Google om meteen business te halen uit de gratis workshops, verzekert Pim van der Feltz van Google Nederland. "Het is geen Google-show. Maar als bedrijven zich versterken, dan is dat ook best goed voor ons."

Enthousiast Hij is enthousiast over de grote belangstelling in Nijmegen: ruim 1300 man, verdeeld over twee dagen. "Het is geweldig dat zoveel mensen snappen dat internet belangrijk voor hen is. En als ze dat niet weten, dan beseffen ze wel dat ze er 'iets' mee moeten. Ondernemers die vaak tachtig uur in de week werken, maken tijd voor de workshops."

Nijmegen is de tweede stad, na Eindhoven, waar Google de workshops geeft. De zoekmachinegigant gaat in totaal 30.000 zzp'ers en mkb'ers digitaal wegwijs maken. Van der Feltz: "Nijmegen met NXP, de Radboud Universiteit, het Radboudumc is een ondernemende stad. De medewerking van de gemeente is belangrijk om dit te organiseren. In zes weken tijd was het geregeld."

VervolgOver die medewerking hoefde wethouder Turgay Tankir (Economie) geen seconde na te denken. "We willen Nijmegen sterker maken. De Digitale Werkplaats voorziet in een behoefte, niet iedere ondernemer is een media-expert. We willen jong ondernemerschap graag versterken. Als dit een succes is, en dat weet ik nu al, willen we dit soort initiatieven ondersteunen. Het Centrum voor Jong Ondernemerschap gaat hier een vervolg aan geven."