Combined ShapeAcademy Groei

Deze ondernemersboeken moet je (ook) in 2021 willen lezen

Lezen? Nu? Maar natuurlijk! Júist nu. Maar op welke boeken moet de keuze dan vallen? Wij helpen je op weg met onze top drie van ondernemersboeken die je ook nog 'ns meteen kunt bestellen.

Van onze redactie 24 december 2020

Laatste update: 30 december 2020 23:00

Bibliotheek boeken

Foto: Pexels

Wibe Wagemans en Eva Schram

Het geheim van Silicon Valley

€ 22,00

Bestel direct

1. Het geheim van Silicon Valley

Wat kun je als Nederlandse ondernemer leren van de succesvolle techbedrijven van Silicon Valley? Die vraag staat centraal in dit boek van ondernemer Wibe Wagemans en techjournalist Eva Schram. De twee auteurs laten zien waarom de Valley de thuislocatie is van de machtigste bedrijven ter wereld en hoe dat samenhangt met de manier waarop ondernemers hier netwerken, leidinggeven en talent opsporen. Ook de typische Valley-bedrijfscultuur komt aan bod in het boek: groots denken is de norm en een 'ja maar'-mentaliteit tref je er nergens aan, zo vertelden de auteurs ook al in een interview met De Ondernemer.

In hun boek geven de twee auteurs, die beiden in de Valley wonen en werken, inspirerende voorbeelden van dit 'grootse denken'. Ook komen ze met praktische tips voor Nederlandse ondernemers die minstens zo innovatief willen zijn als bedrijven in Californië. Het maakt van Het geheim van Silicon Valley een perfect kerstboek: het inspireert en zet aan tot goede voornemens voor het nieuwe jaar.

Lees ook: Silicon Valley-expert: corona raakt vrouwelijke ondernemers harder

Guy Raz

How I Built This

€ 22,99

Bestel direct

2. How I Built This

Voor wie zich tijdens de kerst wil laven aan de ervaringen van grote internationale ondernemers, is How I Built This de juiste keuze. Dit boek verzamelt de verhalen van Amerikaanse topondernemers die te gast zijn geweest in de populaire podcast How I Built This van Guy Raz. Denk daarbij aan de oprichters van platformen als Airbnb, Instagram en Wikipedia, maar ook de bedenkers van de Lonely Planet-gidsen, muziektijdschrift Rolling Stone en outdoorkledingmerk Patagonia.

How I Built This behandelt vooral de dilemma's waarmee je te maken krijgt als je een eigen bedrijf begint. Raz put daarbij uit de verhalen van zijn gasten maar ook uit eigen ervaringen. In het eerste hoofdstuk, dat over risico nemen gaat, vertelt de journalist bijvoorbeeld hoe hij zelf in het diepe sprong bij de start van zijn podcast. Andere thema's die aan bod komen in het boek zijn onder meer: onderzoek doen, zakenpartners vinden, financiering regelen, reclame maken en een bedrijfscultuur opbouwen. Nog niet overtuigd? Lees als voorproefje dit interview met Guy Raz.

Erwin Wijman

Zo verkoop je alles

€ 29,95

Bestel direct

3. Zo verkoop je alles

Een vlot geschreven, luchtig maar ook heel nuttig boek om te lezen tijdens de feestdagen is Zo verkoop je alles van Erwin Wijman. De marketingdeskundige schreef het boek vanuit het idee dat elk bedrijf iconisch kan worden door middel van slimme reclame. Een merk als Nespresso is immers niet (alleen) groot geworden door de koffiecups, maar ook door het What else? van George Clooney.

Nu heeft de gemiddelde Nederlandse ondernemer misschien niet de budgetten van Nespresso, maar dat hoeft een succesvolle reclamecampagne niet in de weg te staan, aldus Wijman. Succesvolle marketing en reclame zit hem vaak in simpele dingen, zoals het kiezen van een goede productnaam. Ook is het belangrijk om voor reclamecampagnes te kiezen die niet alleen opvallen, maar ook in de geest van je bedrijf zijn. Wijman heeft als een van Nederlands bekendste marketingdeskundigen veel ervaring op dit gebied en biedt met zijn boek praktische reclametips die de titel van het boek eer aandoen. Bovendien is de luxe hardcovereditie van het boek ook geschikt als (verlaat) cadeau tijdens deze feestdagen.

Alles over, voor én door ondernemers in je mailbox.

Ontvang twee keer per week onze nieuwsbrief met inspirerende ondernemersverhalen en informatieve artikelen.